Το σχέδιο της Κίνας για τον τεχνολογικό πόλεμο απέναντι στις ΗΠΑ

0


Η Κίνα αντιμετωπίζει ένα από τα πιο επιθετικά πακέτα κυρώσεων που έχει επιβάλει οι ΗΠΑ για να ανακόψει την ανάπτυξη της βιομηχανίας ημιαγωγών της. Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου έχει συμπεριλάβει 140 επιπλέον εταιρείες στη μαύρη λίστα του. Αυτές οι απαγορεύσεις στοχεύουν κυρίως τις κινεζικές εταιρείες που σχεδιάζουν και παράγουν εξοπλισμό λιθογραφίας που χρησιμοποιείται στην κατασκευή προηγμένων ημιαγωγών.

Αν και αυτές οι εταιρείες παράγουν τον δικό τους εξοπλισμό, χρειάζονται εξαρτήματα από το εξωτερικό για να το κάνουν αυτό, και αυτή είναι ακριβώς η εξάρτηση που εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση του Joe Biden. Ένα σημαντικό σημείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η σημαντικότερη από τις εταιρείες που έχουν επιβληθεί κυρώσεις είναι η Naura Technology Group, καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους κινεζούς κατασκευαστές εξοπλισμού λιθογραφίας.

Η κυβέρνηση του Xi Jinping είχε έναν στόχο: να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για τη σύσταση 10.000 “μικρών γιγάντων” έως το 2025. Και το έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία. Στην πραγματικότητα, το 2024 δεν έχει ακόμη τελειώσει και έχει ήδη δημιουργήσει, σύμφωνα με το SCMP, 14.600 τέτοιες ιδιωτικές εταιρείες. Το ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο είναι να διευκρινιστεί τι εννοεί η κινεζική κυβέρνηση όταν μιλάει για “μικρούς γίγαντες“, και η απάντηση είναι απλή: είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε στρατηγικούς κλάδους για την Κίνα.

Αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου τεχνολογικού ανταγωνισμού με τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, 5.000 από αυτές τις εταιρείες δραστηριοποιούνται σε νέες τεχνολογίες, όπως οι ημιαγωγοί, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) ή ο σχεδιασμός και η κατασκευή drones. Το πιο εκπληκτικό είναι ότι το 2022 στην Κίνα υπήρχαν 8.997 “μικροί γίγαντες”, και δύο χρόνια αργότερα, όπως είδαμε, αυτός ο αριθμός ξεπερνά ξεκάθαρα τις 14.000 εταιρείες. Δεν είναι και λίγο.

«Η Κίνα αυξάνει τη συμμετοχή της σε έναν αυξανόμενο αριθμό βιομηχανικών τομέων, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα μηχανήματα ή οι οικιακές συσκευές. Αυτό θα ωφελήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σημαντικοί προμηθευτές εξαρτημάτων». Αυτή η δήλωση του Xu Tianchen, οικονομολόγου της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Economist Intelligence Unit, αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα τη μεγάλη σημασία που έχουν για την Κίνα αυτές οι εταιρείες.

Και την έχουν λόγω του γεγονότος ότι στο τρέχον διεθνές περιβάλλον η χώρα επωφελείται από οντότητες που, δεδομένου του μέτριου μεγέθους τους, μπορούν να προσαρμοστούν πολύ γρήγορα στις μεταβαλλόμενες τρέχουσες συνθήκες, κάτι που αυξάνει την ανταγωνιστικότητά τους. Από στρατηγική άποψη, αυτές οι εταιρείες έχουν πρωταρχική αξία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση που ηγείται ο Xi Jinping έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον να προωθήσει τη δημιουργία τους.

[via]



Πηγή