Το νέο εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας είναι ακόμα πιο ακριβές από το CRISPR

0


Ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο προγραμματιζόμενο εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας που μπορεί να στοχεύει και να μετατοπίζει με ακρίβεια γενετικές αλληλουχίες με μεγαλύτερη ακρίβεια από το CRISPR, το σημερινό βιομηχανικό πρότυπο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, ανέπτυξαν το λεγόμενο SeekRNA, ένα νέο εργαλείο γονιδιακής επεξεργασίας που χρησιμοποιεί ένα προγραμματιζόμενο σκέλος ριβονουκλεϊκού οξέος (RNA), ικανό να αναγνωρίζει και να παρεμβάλλεται σε συγκεκριμένα σημεία των γενετικών αλληλουχιών. Επικεφαλής της ομάδας πίσω από το έργο είναι ο Dr. Sandro Ataide στη Σχολή Βιολογικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών και τα ευρήματά τους έχουν ήδη δημοσιευθεί στο Nature Communications.

Η ομάδα εξήγησε ότι παρόλο που το CRISPR είναι το βιομηχανικό πρότυπο όταν πρόκειται για τη γενετική μηχανική, έχοντας φέρει επανάσταση σε πολλούς κλάδους, όπως η ιατρική, η γεωργία και η βιοτεχνολογία, δεν λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Σύμφωνα με τον Dr. Ataide, το SeekRNA διαφοροποιείται από το CRISPR με διάφορους τρόπους, όπως το ότι δεν απαιτεί επιπλέον συστατικά για να κοπεί και να επικολληθεί στις γενετικές ακολουθίες. Το SeekRNA είναι ένα αυτόνομο εργαλείο αποκοπής και επικόλλησης που έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.

Επιπλέον, η λειτουργία του CRISPR βασίζεται στη δημιουργία ενός ρήγματος και στις δύο αλυσίδες του DNA-στόχου, που είναι η αλυσίδα διπλής έλικας που συνήθως απεικονίζει μια αλληλουχία DNA. Αν και το CRISPR είναι σίγουρα εντυπωσιακό από μόνο του, απαιτεί τη χρήση πρωτεϊνών ή του μηχανισμού επιδιόρθωσης του DNA για την εισαγωγή της νέας αλληλουχίας DNA στην καθορισμένη θέση της. Αυτή η διαδικασία μπορεί να παράγει σφάλματα στον κώδικα.

Όπως δήλωσε ο Dr. Ataide,

Το SeekRNA μπορεί να διασπάσει με ακρίβεια τη θέση-στόχο και να εισάγει τη νέα αλληλουχία DNA χωρίς τη χρήση άλλων πρωτεϊνών. Αυτό επιτρέπει ένα πολύ πιο καθαρό εργαλείο επεξεργασίας με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερα σφάλματα. Είμαστε τρομερά ενθουσιασμένοι από τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Η ικανότητα του SeekRNA να στοχεύει με ακρίβεια και ευελιξία θέτει τις βάσεις για μια νέα εποχή στη γενετική μηχανική, ξεπερνώντας τους περιορισμούς των σημερινών τεχνολογιών. Με το CRISPR χρειάζεστε πρόσθετα εξαρτήματα για να έχετε ένα “εργαλείο κοπής και επικόλλησης”, ενώ η υπόσχεση του seekRNA είναι ότι πρόκειται για ένα αυτόνομο “εργαλείο κοπής και επικόλλησης” με μεγαλύτερη ακρίβεια που μπορεί να παραδώσει ένα ευρύ φάσμα αλληλουχιών DNA.

[via]



Πηγή