Το Κυβερνητικό σχέδιο για την εγκατάσταση καμερών τροχαίας, αστυνόμευσης και ασφάλειας των πολιτών

1


Παύλος Μαρινάκης: Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας, σας καλωσορίζουμε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, είμαι στην ευχάριστη θέση να συντονίσω την κοινή παρουσία τριών Υπουργών, καθώς και του Περιφερειάρχη Αττικής, τους οποίους καλωσορίζουμε στη Γενική Γραμματεία, για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Οι Υπουργοί και ο Περιφερειάρχης θα κάνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Είναι δεδομένο ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι πρωταρχική αποστολή μιας δημοκρατικής πολιτείας και όταν λέμε ασφάλεια παντού αυτό το εννοούμε. Σας θυμίζω ότι έχει περάσει λίγο λιγότερο από ένας χρόνος από τότε που κάναμε ειδικές ανακοινώσεις, οι οποίες μάλιστα είχαν αντιμετωπιστεί με μεγάλη καχυποψία από το κοινό για την ασφάλεια στα γήπεδα, για το πώς θα ανοίξουν τότε τα γήπεδα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο μεγάλης αμφισβήτησης από τους φιλάθλους.

Οι ανακοινώσεις αυτές μετατράπηκαν σε πολιτικές και οι πολιτικές αυτές έχουνε ήδη αρχίσει και αποδίδουν. Στη χώρα μας καθημερινά τα τροχαία ατυχήματα οδηγούν δεκάδες ανθρώπους σε σοβαρούς τραυματισμούς και δυστυχώς κάποιοι εξ αυτών σε βαρύτατες αναπηρίες, ακόμα και στο θάνατο.

Ήδη η Τροχαία έχει πολλαπλασιάσει τους ελέγχους και κάθε εβδομάδα από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοινώνονται χιλιάδες έλεγχοι και βεβαιώσεις προστίμων, στη λογική της λογοδοσίας κάθε επιμέρους πτυχής της πολιτικής μας.

Σήμερα, όπως σας είπα, σας παρουσιάζουμε ένα σχέδιο με τους συναρμόδιους Υπουργούς και τον Περιφερειάρχη Αττικής, το οποίο φιλοδοξούμε να λειτουργήσει προληπτικά. Θέλουμε δηλαδή να λειτουργήσει αποτρέποντας τυχόν παραβάσεις και έκνομες ενέργειες, δεύτερον να δώσει τη δυνατότητα ταχείας επέμβασης στις αρμόδιες Αρχές σε περιπτώσεις που χρειάζεται και να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαλεύκανση υποθέσεων.

Πολύ πιο απλά θα μιλήσουμε για τις κάμερες, αλλά όχι μόνο για τις κάμερες και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις τις οποίες θα μας αναλύσουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί. Η Ελληνική Αστυνομία είναι η αρμόδια Αρχή η οποία θα υποδείξει το που θα τοποθετηθεί το σύστημα καμερών, με βάση τα δεδομένα που διαθέτει για την επικινδυνότητα των σημείων. Συνοπτικά μιλάμε για 1000 κάμερες επιπλέον των 388 για τις οποίες ήδη προχωρά η Περιφέρεια Αττικής. Επειδή όμως είμαστε και δύο μέρες πριν από την παράδοση του μετρό Θεσσαλονίκης στους πολίτες και δύο εκ των παρευρισκόμενων Υπουργών πρέπει να φύγουν, θα τους δώσουμε τον λόγο.

Ξεκινάω από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Τοποθετήσεις των συναρμόδιων Υπουργών και του Περιφερειάρχη Αττικής:

Χρήστος Σταϊκούρας: Η Οδική Ασφάλεια είναι κάτι που αφορά όλους μας. Μιλάμε για την προστασία του υπέρτατου αγαθού, που είναι η ανθρώπινη ζωή. Όλοι μας μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Την προηγούμενη δεκαετία, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ένας από τους σημαντικότερους λόγους γι’ αυτό ήταν η κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, που κατέστησαν ασφαλέστερο το εθνικό οδικό δίκτυο.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, πρώτον γιατί ο απόλυτος αριθμός των θυμάτων είναι υψηλός, δεύτερον, γιατί η αύξηση των κυκλοφορούντων οχημάτων, ειδικά στα αστικά κέντρα, αυξάνει, ταυτόχρονα, και την πιθανότητα να γίνουν ατυχήματα, όπως ήδη αποδεικνύεται, και τρίτον διότι η χώρα μας εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά δυστυχημάτων στην Ευρώπη από τροχαία με μηχανοκίνητα δίκυκλα, ιδίως στους αστικούς ιστούς.

Απέναντι, λοιπόν, σε ένα δυναμικό φαινόμενο, απαιτούνται νέες δυναμικές παρεμβάσεις.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ως άμεση προτεραιότητα την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και, κατά συνέπεια, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και  τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Σε αυτή την κατεύθυνση:

1ον. Συνεχίζουμε την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων και σε περιοχές με βαρύ ιστορικό δυστυχημάτων, όπως είναι ο οδικός άξονας Πάτρα – Πύργος και σύντομα και τμήματα του ΒΟΑΚ.

2ον. Προβαίνουμε, βραχυπρόθεσμα, σε έργα ενίσχυσης της ασφάλειας των σημερινών υποδομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

3ον. Εκσυγχρονίζουμε το κυρωτικό πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με  αναμόρφωση των διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, ώστε να αντιστοιχούν στην επικινδυνότητα των παραβάσεων.

4ον. Ενθαρρύνουμε, στρατηγικά, τη χρήση νέων και αναβαθμισμένων μέσων μαζικής μεταφοράς και ήπιων μορφών μετακίνησης, περιορίζοντας έτσι και τη χρήση του αυτοκινήτου.

5ον. Χορηγούμε κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων.

6ον. Ιδρύουμε το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας.

7ον. Συμμετέχουμε σε νέες πρωτοβουλίες, όπως η σημερινή, με την εγκατάσταση καμερών κατά μήκος των οδικών αξόνων, με πολλαπλή χρησιμότητα.

Η αναγκαιότητα εφαρμογής της ηλεκτρονικής διαπίστωσης, βεβαίωσης και διαχείρισης των παραβάσεων αναδεικνύεται και στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.

Ειδικότερα, αποτυπώνεται στη Δράση 6.3., με τίτλο «Παρεμβάσεις βελτίωσης οδικής ασφάλειας», η οποία περιλαμβάνει στοχευμένες παρεμβάσεις διαχείρισης της οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα, καθώς και δράσεις βελτίωσης της οδικής υποδομής.

Ως αποτέλεσμα, η Κυβέρνηση, σήμερα, στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου τροχαίας αστυνόμευσης, δρομολογεί την ψηφιακή καταγραφή των παραβάσεων και την αποτελεσματική είσπραξη των προστίμων.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αφορά την ανάπτυξη του δικτύου των καμερών μέσα από διαγωνισμό παραχώρησης και τη δημιουργία ενός ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει ένας υφιστάμενος φορέας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Υπηρεσία Οδικών Τελών – Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών.

Η διεύρυνση του πεδίου δράσης της Αυτοτελούς Υπηρεσίας επιτυγχάνεται με τη σύσταση νέων τμημάτων για την επίτευξη του στόχου.

Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα του Οργανισμού που αναμένεται να εκδοθεί, στα νέα Τμήματα θα προστεθούν οι ακόλουθες αρμοδιότητες:

1ον. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Ψηφιακής Διαχείρισης Οδικών Παραβάσεων και Ενημέρωσης του Πολίτη (Δ3δ) θα περιλαμβάνονται:

• Η χρήση του πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση των βεβαιωμένων οδικών παραβάσεων και η ενημέρωση πολιτών για την εξόφλησή τους.

• Η εποπτεία του δικτύου των καμερών της επικράτειας με στόχο τη συντήρηση και καλή τους λειτουργία.

• Η ενημέρωση των πολιτών με διάφορους τρόπους για εμπρόθεσμη είσπραξη των προστίμων και η αποστολή υπενθυμίσεων σε περιπτώσεις μη ανταπόκρισης.

• Η κατανομή των ποσών των προστίμων σε συγκεκριμένους κωδικούς εσόδων σε συνεργασία με το Τμήμα Λογιστηρίου και Πληρωμών για να διευκολύνει τον διαμοιρασμό τους στους διάφορους φορείς (περιφέρεια, δήμους κ.α.).

• Η σύνταξη λίστας με τις οφειλές, εμπρόθεσμες και ληξιπρόθεσμες, και η προώθησή τους στο Τμήμα Λογιστηρίου και Πληρωμών για περαιτέρω ενέργειες.

2ον. Στις αρμοδιότητες του Τμήματος Λογιστηρίου και Πληρωμών (Δ2β), μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται:

• Η καταγραφή των ταμειακών ροών.

• Η παρακολούθηση και ο έλεγχος των εσόδων του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης οδικών υποδομών.

• Η διαχείριση και εκκαθάριση των συναλλαγών του συστήματος ψηφιακής διαχείρισης οδικών παραβάσεων.

• Η ηλεκτρονική διαχείριση προστίμων που βεβαιώνονται σε βάρος παραβατών εξαιτίας της άρνησης καταβολής διοδίων τελών.

• Η αποστολή στην ΑΑΔΕ, μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα, των ληξιπρόθεσμων προστίμων για την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Η Υπηρεσία Οδικών Τελών – Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Οδικών Υποδομών, μέσω του νέου πλέγματος αρμοδιοτήτων της, επιδιώκεται να αναλάβει την εποπτεία, σε ενιαίο επίπεδο, των υφιστάμενων δικτύων καμερών, που διαχειρίζονται αυτή την στιγμή άλλοι φορείς (ενδεικτικά ο ΟΑΣΑ) ή που αναμένεται να προμηθευτούν άλλοι φορείς, όπως, για παράδειγμα, η σύμβαση προμήθειας καμερών ελέγχου παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη της Περιφέρειας Αττικής.

Τα ανωτέρω, για την υλοποίησή τους, θα απαιτήσουν διαγωνιστική διαδικασία για τη λειτουργία, συντήρηση και δια-λειτουργικότητα, όπου απαιτηθεί.

Παράλληλα, και μαζί με το υφιστάμενο δίκτυο καμερών, η Αυτοτελής Υπηρεσία θα αναλάβει την ευθύνη και εποπτεία του νέου δικτύου καμερών, το οποίο θα προέλθει από διαγωνιστική διαδικασία που θα δρομολογήσει συναρμόδιο Υπουργείο και φορείς.

Στην προτεινόμενη λίστα ψηφιακών παραβάσεων, που επιδιώκεται να ενταχθούν στις νέες κάμερες, περιλαμβάνονται, ενδεικτικά:

• η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας,

• η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

• η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση,

• και η παράνομη χρήση λωρίδας αποκλειστικής κυκλοφορίας.

Μέσω της καταγραφής των παραπάνω παραβάσεων, που η πρόοδος και ο βαθμός ένταξης της καθεμιάς, στο νέο σύστημα, θα συναρτηθεί και από τις υφιστάμενες τεχνικές δυνατότητες, θα ανιχνεύονται και θα διασταυρώνονται και άλλα χρήσιμα ευρήματα, όπως είναι:

• η οδήγηση οχήματος χωρίς ασφάλιση,

• και η κυκλοφορία οχήματος χωρίς έγκυρο δελτίο ΚΤΕΟ.

Μεσο-μακροπρόθεσμα, η Αυτοτελής Υπηρεσία επιδιώκεται να μπορεί να ανταποκριθεί και στον ρόλο αναθέτουσας αρχής για τη διεξαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τη προμήθεια νέων καμερών, τη λειτουργία και τη συντήρησή τους.

Συμπερασματικά, η δράση ψηφιακής διαχείρισης των παραβάσεων, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση καμερών, στοχεύει στην εμπέδωση της αποτρεπτικής επίδρασης των κυρωτικών κανόνων του ΚΟΚ και την οικοδόμηση μιας ευρύτερης κουλτούρας οδικής ασφάλειας.

Όλοι συμμετέχουμε σε μια προσπάθεια και οφείλουμε να επιτελέσουμε το μέρος του έργου και της ευθύνης που μας αναλογεί προκειμένου να ενισχύσουμε το επίπεδο της ασφάλεια στη χώρα μας.

Ίσως το κοινό ευρωπαϊκό όραμα «vision zero», δηλαδή για μηδενικό αριθμό θυμάτων από τροχαία έως το 2050, να μοιάζει ουτοπικό, αλλά όσο εργαζόμαστε μεθοδικά και συντονισμένα με αυτό το όραμα, κάθε ζωή που θα κερδίζεται είναι ανεκτίμητη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Παύλος Μαρινάκης: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ.  Θα περάσουμε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Χρυσοχοΐδη που θα μας παρουσιάσει τα σημεία που θα εγκατασταθούν οι κάμερες και βέβαια μια σειρά από πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει η Τροχαία. Κύριε Υπουργέ, ο λόγος σε εσάς.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα σε όλους και σε όλες.

Όπως είπε ο Υπουργός Υποδομών πριν από λίγο οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας σήμερα έχουν πλήρεις υποδομές, παρέχουν μεγάλη ασφάλεια, έχουν πλήρη κάλυψη από κάμερες και εύχομαι πραγματικά ποτέ να μην ξαναβιώσουμε πολύνεκρα δυστυχήματα που μας δοκίμασαν σαν κοινωνία στο παρελθόν. Και μάλιστα τις πρόσφατες δεκαετίες.

Στην Αττική υπάρχει η Αττική Οδός, ένας αυτοκινητόδρομος με πάρα πολλές κάμερες, με πλήρη παρακολούθηση ηλεκτρονική και εκεί φαίνεται ότι αποδίδει όλη αυτή η δραστηριότητα των καμερών και των ψηφιακών λειτουργιών, έτσι ώστε και εκεί τα ατυχήματα να είναι πολύ λιγότερα.

Το πρόβλημα, όπως προκύπτει σήμερα είναι ότι έχουν μεταφερθεί -δυστυχώς ακόμη και τα θανατηφόρα τροχαία- από τους αυτοκινητόδρομους μέσα στα αστικά κέντρα.

Έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα μέσα στις πόλεις μας, που προκαλούνται από δικυκλιστές που δεν φορούν κράνος, από τη χρήση κινητού που αποσπούν την προσοχή του οδηγού και πολλούς άλλους λόγους που κυρίως συνίστανται στην απόσπαση της προσοχής ή στην κακή οδηγκή συμπεριφορά, όπως είναι η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη, η παραβίαση του STOP, που πολλές φορές οδηγεί σε θανατηφόρα ατυχήματα.

Η Ελληνική Αστυνομία εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει παράξει ένα σχέδιο εγκατάστασης καμερών σε όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή γίνεται μια προετοιμασία, ώστε πολύ σύντομα να υπάρξει και μια πρόταση εγκατάστασης καμερών στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Τα κριτήρια για την τοποθέτηση καμερών είναι δύο βασικά:

Το ένα αφορά στην κυκλοφορία των οχημάτων και την καλύτερη διαχείριση συνολικά της κυκλοφορίας στο λεκανοπέδιο της Αττικής, έτσι ώστε να μπορεί το Κέντρο Ελέγχου της Κυκλοφορίας να προβαίνει συνεχώς σε δραστηριότητες, οι οποίες θα βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση κυκλοφορίας στην Αττική.

Και από την άλλη πλευρά, ασφαλώς, σε κρίσιμα σημεία προκειμένου να εντοπίζονται εγκληματικές πράξεις, αδικήματα, προκειμένου να γίνεται διαλεύκανση αυτών των εγκλημάτων μέσω των προανακριτικών Αρχών και της Δικαιοσύνης.

Από την πρώτη μέρα που ήρθα στο Υπουργείο, τον Ιανουάριο του 2024, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ήταν πρώτο μέλημα μου να αυξήσουμε τη δύναμη της Τροχαίας και να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις της, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και περισσότερο παρούσα. Με μεγαλύτερη ορατότητα.

Το έχουμε καταφέρει σε ένα βαθμό, διότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε πολλαπλάσια αυτοκίνητα στις ίδιες υποδομές.

Παρ’ όλα αυτά γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια. Έχουν προστεθεί συνολικά 200 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 100 πριν από 20 μέρες. 200 νέοι αστυνομικοί στην Τροχαία.

Έγινε επιλογή των καλύτερων, κατά το δυνατόν, Διοικητών Τμημάτων Τροχαίας, έτσι ώστε να υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση και εποπτεία όλου του έργου.

Χρησιμοποιούνται καθημερινά πολλά δίκυκλα που προστέθηκαν στη διαχείριση της κυκλοφορίας, έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλη ευελιξία.

Αξιοποιούνται κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα τα drowns για να βοηθούν το Κέντρο Κυκλοφορίας.

Έχει εμπλακεί σε ένα μεγάλο βαθμό και η ΔΙ.ΑΣ (δίκυκλη αστυνόμευση).

Και έχουν αυξηθεί τα σημεία ελέγχου.

Η απόδοση των υπηρεσιών, όπως βλέπετε, είναι εντυπωσιακή. Έχουμε μια αύξηση των παραβάσεων και των κυρώσεων πάνω από 70%. Ενδεικτικά φέτος έχουμε μέχρι στιγμής  320.682 παραβάσεις, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 193.000.  Είναι μια αύξηση, παραγωγή έργου της τροχαίας Αττικής, η οποία οφείλεται ακριβώς στους λόγους που σας είπα προηγουμένως.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε τις κατηγορίες των παραβάσεων. Εκεί δηλαδή που πραγματικά χρειάζεται να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, σε εκείνους τους ελέγχους που είναι κρίσιμοι, όπως είναι το αλκοτέστ.

Φέτος έχουμε 145.000 ελέγχους σε αλκοτέστ σε σύγκριση με 103.000 που ήταν πέρσι.

Η μη χρήση κράνους μια άλλη κρίσιμή παράμετρος 33.000 έναντι 11.000 περίπου πέρυσι.

Παραβίαση σηματοδότη 3.000, έναντι 1.860 σε σχέση με πέρυσι.

Μη χρήση ζώνης, υπερβολική ταχύτητα.

Αυτά τα ζητήματα, αυτές οι παραβάσεις που προκαλούν τροχαία ατυχήματα.

Οι κατηγορίες των κυρώσεων, όπως βλέπετε (σημ: προβάλλονται διαφάνειες) με βάση τον ισχύοντα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχουν αύξηση 110% σε κυρώσεις, με πρώτες την αφαίρεση πινακίδων, την αφαίρεση αδειών κυκλοφορίας και την αφαίρεση αδειών οδήγησης.

Επίσης, έχει ενδιαφέρον να δείτε λίγο την παραγωγή του έργου και την απόδοση των υπηρεσιών της Τροχαίας Αθηνών. Όπου εδώ έχουμε μια εντυπωσιακή μέχρι στιγμής μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Αναφέρομαι ουσιαστικά στον Δήμο Αθηναίων. Το 2024, λοιπόν, έχουμε μια αύξηση 150% σε παραβάσεις και κυρώσεις. Έχουν διατεθεί 34.000 αστυνομικοί σε ένα σύνολο παραβάσεων 118.000 έναντι πέρσι 47.000.

Είναι εντυπωσιακή η απόδοση της Τροχαίας Αθηνών παρά το γεγονός ότι σε καθημερινή βάση οι υπηρεσίες της, όπως ξέρετε, ασχολούνται ένα μεγάλο μέρος του οκταώρου τους και με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, που είναι αναγκαία προκειμένου να βοηθήσουμε ούτως ώστε η κυκλοφορία να διεξάγεται κατά το δυνατόν ομαλότερα.

Οι κατηγορίες των παραβάσεων για την Αθήνα είναι πάλι τα αλκοτέστ περίπου 29.000 έναντι 16.000 πέρυσι.

Για μη χρήση κράνους είναι εντυπωσιακή η αύξηση εδώ, γιατί δόθηκε προτεραιότητα και κατεύθυνση στη βεβαίωση αυτής της παράβασης της μη χρήσης κράνους, 15,5 χιλιάδες περιπτώσεις έναντι 3,5 χιλιάδες πέρυσι, περίπου 5 φορές πάνω.

Για τους λεωφορειόδρομους πέρυσι ήτανε 45, φέτος είναι 1.535.

Εδώ θέλω να πω ότι και με αφορμή όσα ανέφερε προηγουμένως ο κ. Σταικούρας και με τον νέο στόλο που προστίθεται στους δρόμους της Αττικής, είναι μια ευκαιρία για όλους μας να σεβαστούμε πραγματικά τη χρήση των λεωφορειόδρομων, ούτως ώστε να κάνουμε πιο προσιτές και πιο εύκολες τις αστικές μας συγκοινωνίες.

Και, επίσης, σε ότι αφορά την Τροχαία Αθηνών βλέπετε τις κατηγορίες των κυρώσεων στη διαφάνεια αυτή, που υπάρχει μια αύξηση πάλι 170% σε πινακίδες, αφαίρεση αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας.

Κλείνοντας, θέλω να δείτε αυτή τη διαφάνεια, αυτόν τον πίνακα και θα δείτε ότι το 2024 αποτελεί χρονιά καταλύτη για την απόδοση των Υπηρεσιών της Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2006.

Ωστόσο, ο ανθρώπινος παράγοντας δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της παραβατικής οδηγικής συμπεριφοράς. Η λύση είναι η έξυπνη αστυνόμευση, η χρήση της τεχνολογίας, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες κυκλοφορίας και μια σειρά άλλες εφαρμογές, έτσι, ώστε όλοι μαζί, να μπορέσουμε να μειώσουμε κατά το δυνατόν περισσότερο αυτό το τεράστιο ζήτημα της απώλειας ανθρώπινης ζωής και μάλιστα νέων ανθρώπων που θρηνούμε κάθε μέρα στους δρόμους μας.

Ευχαριστώ πολύ.

Παύλος Μαρινάκης: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ. Και θα περάσουμε στον Περιφερειάρχη Αττικής, ούτως ώστε να κλείσει ο κ. Παπαστεργίου με όλο το τεχνικό σκέλος. Η Περιφέρεια Αττικής έχει υπογράψει σύμβαση για 388 κάμερες που θα ενταχθούν στο πληροφοριακό σύστημα που θα δημιουργηθεί. Κύριε Περιφερειάρχη, ο λόγος σε εσάς.

Νίκος Χαρδαλιάς: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Η πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης για την τοποθέτηση 388 καμερών σε δρόμους ολόκληρου του λεκανοπεδίου για την καταγραφή των παραβάσεων του ερυθρού σηματοδότη αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει ξεκάθαρα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και της περιουσίας των πολιτών.

Πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Vinci Autoroutes που δημοσιεύτηκε και στον τύπο αναφέρει ότι 2 στους 3 οδηγούς στη χώρα μας έχουν παραβιάσει  κάποια στιγμή στη ζωή τους το κόκκινο.  Άρα όλοι συμφωνούμε ότι αυτό επιτέλους πρέπει να σταματήσει.

Και θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, γενικότερα τα ζητήματα που αφορούν στην αστική κινητικότητα αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για όλους εμάς πόσο μάλλον που στην Περιφέρεια Αττικής καλούμεθα να συντηρήσουμε συνολικά 1.733 χιλιόμετρα οδικού δικτύου.

Επαναλαμβάνω τον αριθμό αυτό, 1.733 χιλιόμετρα όση σχεδόν είναι η χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα μέχρι την Οδησσό. Άρα 1.733 χιλιόμετρα οδικού δικτύου, 108 γέφυρες, 49 υπόγειες διαβάσεις σε όλο το λεκανοπέδιο.

Είναι νομίζω αντιληπτό το δύσκολο του εγχειρήματός μας, ως εκ τούτου οι νέες έξυπνες κάμερες έρχονται να συνδράμουν, θα λειτουργούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ωρου ακόμα και υπό χαμηλές συνθήκες φωτισμού.

Θα τοποθετηθούν σε 100 κομβικά σημεία σε όλο το λεκανοπέδιο κατόπιν υπόδειξης των αρμοδίων υπηρεσιών της Τροχαίας Αττικής. Και φιλοδοξούν να μετριάσουν ή ακόμα καλύτερα να ανατρέψουν την αρνητική πραγματικότητα που βλέπουμε να επικρατεί στους δρόμους.

Με τη λειτουργία τους θα καταγράφονται οι παραβάτες του ερυθρού σηματοδότη σε πρώτη φάση αποσκοπώντας όχι μόνο στην άμεση καταστολή αυτής της ιδιαίτερα επικίνδυνης παράβασης αλλά και στην πρόληψη μέσω της αποτροπής.

Όταν οι οδηγοί γνωρίζουν ότι οι παραβάσεις τους καταγράφονται θα είναι πολύ πιθανότερο να συμμορφώνονται με τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Κυρίες και κύριοι, όπως επεσήμανα και κατά την υπογραφή της σύμβασης στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής πριν από λίγες ημέρες, με την εγκατάσταση των έξυπνων 388 καμερών δεν στοχεύουμε στην επιβολή προστίμων αλλά στη δημιουργία ενός ασφαλούς οδικού δικτύου προλαμβάνοντας επικίνδυνες παραβάσεις που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο οδηγούς, επιβάτες και πεζούς ιδίως εντός του αστικού ιστού.

Και αυτό γιατί από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντα της Περιφέρειας Αττικής έχουμε δηλώσει ότι ύψιστη προτεραιότητά μας θα αποτελεί πάντοτε η προστασία της ανθρώπινης ζωής σε κάθε επίπεδο.

Χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και σε απόλυτα αγαστή συνεργασία με την πολιτεία και τους συναρμοδίους φορείς και τα υπουργεία προχωράμε στα ζητήματα που αφορούν στα θέματα αστικής κινητικότητας.

Και εκτιμώ πως αρκετά σύντομα θα έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Καθώς τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα επιτρέψουν στην Πολιτεία να κατανοήσει καλύτερα τις συνθήκες που οδηγούν στις παραβάσεις και ως εκ τούτου να σχεδιάσουμε στοχευμένα μέτρα, μητροπολιτικά, ειδικά για την Αττική, για την βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς.

Στο σημείο αυτό οφείλω να σημειώσω ότι έχουν προβλεφθεί όλα τα πρωτόκολλα, προκειμένου να υπάρχει πλήρης προστασία των προσωπικών δεδομένων των οδηγών.

Για τον λόγο αυτό θα καταγράφεται μονάχα το πίσω μέρος του οχήματος ώστε να μην διακρίνονται οι επιβαίνοντες.

Παράλληλα, μειώνουμε στο ελάχιστο την δυνατότητα ανθρώπινης παρέμβασης καθώς τα πάντα θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Σε συνεργασία, δηλαδή, με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το σχετικό υλικό των παραβάσεων θα αποστέλλεται αυτομάτως σε κεντρικό σέρβερ διαχείρισης παραβάσεων.

Αποκλειστική πρόσβαση θα έχει μόνο η Ελληνική Αστυνομία, η οποία θα επιβάλλει τις προβλεπόμενες ποινές στους παραβάτες, σύμφωνα πάντα με όσα ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

Με τον τρόπο αυτό σπάμε κατεστημένα και νοοτροπίες μιας άλλης εποχής, όπου η αυθαιρεσία στον δρόμο θεωρούνταν δεδομένη και κυρίως, πολλές φορές, θεωρείται ατιμώρητη.

Βεβαίως, η τεχνολογία από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει την εκπαίδευση των οδηγών και την ενημέρωση του κοινού.

Η Περιφέρεια Αττικής είναι αποφασισμένη να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια προωθώντας εκπαιδευτικά προγράμματα και καμπάνιες ευαισθητοποίησης που θα ενισχύσουν το αίσθημα ευθύνης των πολιτών.

Θέλω να πω, όμως, και κάτι ακόμα. Ένα από τα βασικά σημεία της στρατηγικής μας είναι η διαφάνεια και η λογοδοσία. Οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της λειτουργίας των καμερών καθώς και για το πως τα έσοδα από αυτά τα πρόστιμα θα επενδύονται στην περαιτέρω βελτίωση της οδικής ασφάλειας της Αττικής.

Κάθε ευρώ που θα συγκεντρώνεται από τις παραβάσεις θα επιστρέφεται στην κοινωνία μέσω έργων αναβάθμισης και συντήρησης των υποδομών και μέσω δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Η συνεργασία μας με τα τρία συναρμόδια υπουργεία είναι εξαιρετική και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μαζί για να δημιουργήσουμε τους δρόμους που αξίζουμε.

Δρόμους ασφαλείς για όλους τους χρήστες, είτε είναι οδηγοί, είτε πεζοί, είτε ποδηλάτες.

Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται ακατάπαυστα για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της, διασφαλίζοντας ότι κάθε πρωτοβουλία και κάθε έργο που αναλαμβάνουμε ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και στις προσδοκίες σας.

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε την Αττική έναν ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο αλλά κυρίως πιο ανθρώπινο τόπο για όλους. Σας ευχαριστώ.

Παύλος Μαρινάκης: Ευχαριστούμε πολύ τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Νίκο Χαρδαλιά. 1.388 κάμερες, κύριε Υπουργέ. Χρειάζεται να βρεθεί ένας τρόπος όλο αυτό να βρίσκεται κάτω από ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου, βεβαίωσης παραβάσεων. Περιμένουμε λοιπόν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίασή σας.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι πλέον πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρονικούς τρόπους για να κυκλοφορούμε με ασφάλεια. Σήμερα, υπάρχουν δεκάδες κάμερες στους δρόμους, ωστόσο είναι παλιάς τεχνολογίας, ακόμα και κάμερες με φιλμ, κάμερες οι οποίες έχουνε βανδαλιστεί και δεν λειτουργούν.

Επίσης, υπάρχει ένα σύστημα το οποίο είναι πλέον παρωχημένο. Η Τροχαία κάνει τη δουλειά της και βεβαιώνει μια κλήση, ωστόσο, η κλήση αυτή θα πάει στον Δήμο, στα όρια του οποίου έχει γίνει αυτή η παραβίαση. Ο Δήμος έχει ως και πέντε χρόνια περιθώριο να τη βεβαιώσει οικονομικά και έως άλλα πέντε χρόνια για να κινήσει όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει για να εισπράξει το πρόστιμο. Καταλαβαίνετε πως δεν είναι σοβαρό να κάνουμε πέντε και δέκα χρόνια να εισπράττουμε μία κλήση. Ο πολίτης έχει ξεχάσει ποια ήταν αυτή η παράβαση που είχε κάνει, άρα δεν έχει και κανένα εκπαιδευτικό ρόλο η κλήση αυτή.

Επίσης υπάρχει τεράστιο θέμα, ειδικά στα τουριστικά μέρη, με τις κλήσεις που γίνονται από αυτοκίνητα που φέρουν ξένες πινακίδες. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται και οδηγούν όπως θέλουν. Να θυμίσω το παράδειγμα του Ιταλού στην Κέρκυρα το καλοκαίρι που για να προλάβει το πλοίο έκανε μια φοβερή μανούβρα, χτύπησε έναν διανομέα και έφυγε ανενόχλητος. Και βέβαια με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, οι οδηγοί των οποίων επίσης συνήθως κάνουν διάφορες παραβάσεις και δεν πληρώνουν τελικά την κλήση.

Όλα αυτά λοιπόν πάμε να τα διορθώσουμε με την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τα τρία συναρμόδια Υπουργεία. Στην ουσία υπάρχουν δύο συστήματα και είναι και τα δύο εξίσου σημαντικά.

Το πρώτο σύστημα είναι οι κάμερες, για να μπορούμε να καταγράφουμε τις παραβάσεις. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι και το νέο πληροφοριακό σύστημα πάνω στο οποίο θα γίνεται όλη αυτή η δουλειά. Διότι μέχρι σήμερα ήταν ένα κατακερματισμένο σύστημα, αφορούσε και ενέπιπτε και όλη αυτή η αρμοδιότητα και στους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός. Για παράδειγμα, για να δούμε πόσες κλήσεις πληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα θα πρέπει να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία από τους 332 Δήμους διότι δεν υπάρχει κάπου καταγεγραμμένο συνολικά.

Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση: σήμερα έχουμε 12 σταθερές κάμερες ταχύτητας στον ΟΑΣΑ, κυρίως ελέγχου της λεωφορειολωρίδας, ενώ έχει υπογραφεί η σύμβαση για τις 388 κάμερες της Περιφέρειας Αττικής, ενώ υπάρχουν και 17 σταθερές κάμερες ελέγχου ταχύτητας στην Αττική Οδό οι οποίες λειτουργούν.

Οι μελλοντικές ανάγκες, όπως έχουνε καταγραφεί στη μέχρι τώρα συνεργασία που είχαμε, αφορούν σε ακόμα 39 κάμερες για τον ΟΑΣΑ και άλλες 1316 κάμερες ελέγχου παραβάσεων και ασφάλειας, όπως μας τις έχει προσδιορίσει η Τροχαία. Τα 708 από τα σημεία αυτά είναι στην Αττική.

Οι κάμερες θα ελέγχουν την τήρηση των ορίων ταχύτητας, παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση διάβασης πεζών, μη τήρηση χρήσης κράνους, χρήση κινητού που αποτελεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη παράβαση και αιτία πολλών ατυχημάτων, καθώς και χρήση ζώνης.

Επίσης, ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των μητρώων των οχημάτων, δηλαδή αν το αυτοκίνητο το οποίο κυκλοφορεί είναι ασφαλές, έχει περάσει ΚΤΕΟ, είναι ασφαλισμένο ή εάν θα έπρεπε να είναι σε ακινησία και ο οδηγός του το κυκλοφορεί.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τις κάμερες θα είναι όπως ακριβώς αναφέρθηκε νωρίτερα με παραχώρηση για μία δεκαετία. Οι ανάδοχοι θα εγκαταστήσουν τις κάμερες, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οποίων θα προδιαγράψουμε στα τεύχη του διαγωνισμού, τα οποία σήμερα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, οι ανάδοχοι θα αναλάβουν τη συντήρηση και τη λειτουργία. Ο διαγωνισμός αναμένεται να είναι στον αέρα έως το τέλος Ιανουαρίου 2025.  Ο ανάδοχος δε θα πληρώνεται με τον αριθμό των καμερών που απλά έβαλε, αλλά με τον αριθμό των καμερών οι οποίες δουλεύουν.

Το πληροφοριακό σύστημα είναι εξίσου σημαντικό. Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα, και άμεσα ο πολίτης να γνωρίζει αν έχει κάνει κάποια παραβίαση κάποιου όρου του κώδικα οδικής κυκλοφορίας ή όχι. Δηλαδή, την ώρα που κάνεις κάποια παράβαση, παραδείγματος χάριν περνάς με κόκκινο, να σου έρχεται ένα sms στο κινητό που είναι δηλωμένο στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, το οποίο θα λέει ότι ελέγχεσαι για τη συγκεκριμένη παράβαση. Αναφέρω τη λέξη «ελέγχεσαι», διότι η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από αστυνομικά όργανα. Την ώρα λοιπόν που η κάμερα πιάνει την παράβαση, στο πληροφοριακό σύστημα θα γίνεται μία εγγραφή με όλο το ανάλογο υλικό, φωτογραφίες και βίντεο, προκειμένου κάποιο αστυνομικό όργανο σε εύλογο διάστημα το οποίο θα προσδιορίσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη- να βεβαιώνει ότι πρόκειται όντως για παράβαση.

Στη συνέχεια, η κλήση θα πηγαίνει στη θυρίδα του πολίτη. Έως το τέλος της χρονιάς, η θυρίδα αναμένεται να βρίσκεται σε εμφανές σημείο στο Gov.gr Wallet.

Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να δει τα στοιχεία της παράβασης που έχει κάνει, μπορεί να το αμφισβητήσει και μάλιστα να κάνει ηλεκτρονικά την ένσταση. Άρα και εδώ πέρα ερχόμαστε να απαλλάξουμε την Αστυνομία, την Τροχαία από όλο αυτό τον φόρτο εργασίας που τώρα έχει για τις ενστάσεις. Οι πολίτες θα μπορούν αν θέλουν να έχουν επαφή με κάποιον αξιωματικό ή με υπεύθυνο άνθρωπο της Τροχαίας μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου όλα να γίνονται πιο εύκολα και γρήγορα. Σκεφτείτε ότι θα μπορούσαν να με είχαν γράψει στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δεν ζω εκεί πέρα.  Αντί πλέον να πρέπει να πάω εκεί πέρα για να κάνω ένσταση, αυτό να μπορώ να το  κάνω με ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα υπάρχει ενσωματωμένο στην όλη πλατφόρμα.

Και φυσικά καθιερώνουμε ηλεκτρονικές πληρωμές. Αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, δεν είναι, και έτσι σήμερα οι κλήσεις πληρώνονται στον οικείο Δήμο. Αν ο οικείος Δήμος έχει σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών μπορεί να πληρώσει κάποιος ηλεκτρονικά, αν δεν έχει πρέπει να πάει με κλασικούς άλλους τρόπους.

Αυτόματα θα ενημερώνεται και το point system, το οποίο μάλιστα πρόσφατα μπήκε στο Gov.gr Wallet.

Θα προχωρήσουμε και στην αυτόματη ηλεκτρονική αφαίρεση διπλώματος, διαδικασία η οποία είναι σήμερα πολύ γραφειοκρατική,  καθώς πρέπει το δίπλωμα το οποίο μπορεί να μου το έχουν αφαιρέσει σε μια άλλη πόλη να πάει ταχυδρομικά στο αστυνομικό τμήμα πλησίον της οικίας μου για να το παραλάβω μετά τη λήξη της ποινής. Εξετάζουμε, ακόμη, τις περιπτώσεις κλήσεων για αλλοδαπούς που έχουν κάνει παράβαση στην Ελλάδα και φεύγουν χωρίς καμιά συνέπεια.

Αναμένεται ο διαγωνισμός για το πληροφοριακό σύστημα να βγει στον αέρα αρχές του 2025, έτσι ώστε έως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς να μπορέσουμε να το θέσουμε σε λειτουργία στην βασική του μορφή. Σε αυτό, θα ενσωματώσουμε τις υφιστάμενες κάμερες και τις κάμερες τις οποίες σταδιακά, από το τρίτο τετράμηνο του 2025 θα αρχίσει να μας παραδίδει η Περιφέρεια.

Κλείνω με το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο ένα τέτοιο σύστημα, με περίπου 110 κάμερες, 90 σταθερές και 20 κινητές. Πλέον, υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός εναρμόνισης πλέον με το σύστημα. Έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι παραβάσεις. Ήμασταν χθες με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κύπρο και πήραμε για το συγκεκριμένο τομέα πολύ καλά παραδείγματα και από εκεί αλλά και από άλλες χώρες προκειμένου πλέον να πάμε σε ένα καινούριο ενιαίο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα ελέγχου οδικής ασφάλειας. Δηλαδή, σε ένα νέο σύστημα για την ασφάλεια των πολιτών!

Παύλος Μαρινάκης: Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκαν οι εισηγήσεις, οι παρουσιάσεις των τριών Υπουργών και του Περιφερειάρχη Αττικής.

Πολύ σύντομα να πω ότι όσο αυξημένη και αν είναι η παρουσία της Τροχαίας όπως μας είπε ο Υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης, όσο αυξημένες κι αν είναι οι βεβαιώσεις παραβάσεων, αυτές οι κάμερες σίγουρα θα έχουν 24ωρη παρουσία, ουσιαστικά θα λειτουργούν συνεχώς και αδιαλείπτως και θα κάνουν πολύ πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων αυτών, των αστυνομικών μας που είναι όλη μέρα έξω στους δρόμους, γιατί πολύ απλά όσο καλά και να κάνουν τη δουλειά τους υπάρχουνε σημεία που κάποιες φορές μας διαφεύγουν. Αυτό ήταν το προφανές.

Το δεύτερο το οποίο είναι το πιο σημαντικό, έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών. Το βίντεο που έδειξε ο κ. Παπαστεργίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα λέει όλα, είναι πάρα πολλά δυστυχώς αυτά τα βίντεο και κάποια εξ αυτών έχουν οδηγήσει σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Το τρίτο, το οποίο προκύπτει από αυτή την ανάλυση που έκαναν οι Υπουργοί και ο Περιφερειάρχης, έχει να κάνει και με την διαφάνεια, γιατί στο εξής θα βεβαιώνεται μία κλήση, θα ακολουθεί την πορεία της μέχρι και την πληρωμή, χωρίς να μπορεί να παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας -αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω- και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να το αγνοούμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ, αναμένουμε λοιπόν μέσα στους επόμενους μήνες την υλοποίηση αυτού του σχεδίου σε όλες τις φάσεις όπως περιγράφηκε.



Πηγή