Categories: Mobile

Το κορυφαίο, ίσως, value for money smartphone αυτήν την εποχή! [Review]


Από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης το Xiaomi Mi A1 μας κίνησε το ενδιαφέρον, τόσο επειδή προέρχεται από μια εταιρεία με πολύ καλό όνομα, όσο και για το γεγονός ότι πρόκειται για συσκευή που συμμετέχει στο πρόγραμμα Android One της Google, δηλαδή χρησιμοποιεί stock έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android και λαμβάνει όλες τις αναβαθμίσεις στην ώρα του.

Όταν μάθαμε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τιμή του, τότε το γλυκό έδεσε και δεν υπήρχε περίπτωση αυτή η συσκευή να μην περάσει από τα χέρια μας. Ούτως ή άλλως, η Xiaomi τιμούσε ανέκαθεν τον όρο value for money και το Mi A1 όχι μόνο δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, αλλά θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το κορυφαίο vfm smartphone του 2017.

Μετά, λοιπόν, από σχεδόν τρεις μήνες καθημερινής χρήσης μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας.

Κατασκευή – Σχεδιασμός

Με μια πρώτη ματιά είναι εμφανές ότι η Xiaomi έχει επηρεαστεί αρκετά από τον σχεδιασμό του iPhone 7 Plus, με τη θέση της κάμερας, τις γραμμές των κεραιών και το καμπυλωτό μεταλλικό πίσω μέρος. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Το αντίθετο, μάλιστα, διότι το Mi A1 μοιάζει με συσκευή τουλάχιστον διπλάσιας αξίας απ’ ό,τι πραγματικά κοστίζει.

Ξεκινώντας από την πρόσοψη, η εταιρεία έχει επιλέξει και πάλι capacitive κουμπιά πλοήγησης (με αντίστροφη θέση) τοποθετημένα στο κάτω bezel. Στην κάτω πλευρά βρίσκουμε το ηχείο, την υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και την υποδοχή USB Type-C για φόρτιση. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει η υποδοχή για τις κάρτες SIM και την microSD για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου, στην δεξιά πλευρά τα volume και power buttons, ενώ στην επάνω πλευρά υπάρχει αισθητήρας υπερύθρων για να το χρησιμοποιείς σαν τηλεχειριστήριο για πληθώρα συσκευών. Στην πλάτη έχουμε, όπως προαναφέραμε, αλουμινένιο φινίρισμα, διπλή κάμερα επάνω αριστερά και dual LED flash, ενώ ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων βρίσκεται στο κέντρο.

Συνολικά η κατασκευή αφήνει μια premium αίσθηση πολύ ακριβότερου smartphone και πραγματικά λίγες συσκευές αυτής της κατηγορίας μπορούν να σταθούν δίπλα του σε αυτόν τον τομέα.

Οθόνη

Το Xiaomi Mi A1 έρχεται με οθόνη 5.5’’ ανάλυσης Full HD (1920 x 1080) και IPS LCD panel. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια απόλυτα ικανοποιητική εικόνα από πλευράς ανάλυσης, απόδοσης χρωμάτων και φωτεινότητας στο φως της ημέρας (450nits φωτεινότητα), αλλά προφανώς δεν απολαμβάνουμε την ποιότητα των χρωμάτων μιας AMOLED οθόνης, ούτε τα τελευταία trends για αναλογία εικόνας 18:9 και bezel-less πλαίσιο.

Hardware – Απόδοση

Η Xiaomi επέλεξε από το mid-range ράφι της Qualcomm για τον επεξεργαστή του Mi A1. Ο Snapdragon 625 είναι μια αξιοπρεπέστατη λύση και σε συνδυασμό με τα 4GB μνήμης RAM, η συσκευή ανταπεξέρχεται στα πάντα (multitasking, videos, γρήγορη εναλλαγή οθονών και εφαρμογών κλπ.) χωρίς κανένα απολύτως κόλλημα και χωρίς να ξεφεύγει στο θέμα της ενεργειακής κατανάλωσης.

Εξαίρεση, όμως, αποτελούν τα απαιτητικά games με 3D γραφικά, όπου εκεί παρατηρείται μια κάποια αύξηση στην θερμοκρασία (όχι ενοχλητική ωστόσο), μεγαλύτερη κατανάλωση της μπαταρίας και σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνει να ζορίζεται. Μην ξεχνάμε, όμως, ότι έχουμε στα χέρια μας ένα smartphone της τάξης των €150-200.

Από πλευράς αποθηκευτικού χώρου δεν νομίζουμε ότι θα αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα με τα 64GB, αλλά για τους πολύ απαιτητικούς υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης με κάρτα microSD.

Σε ό,τι αφορά τις κεραίες, το Mi A1 υποστηρίζει dual-band δίκτυα WiFi 802.11ac (2.4GHz/5GHz), διαθέτει κεραία Bluetooth 4.2 και 4G LTE με πλήρη κάλυψη για τα Ελληνικά δίκτυα τηλεφωνίας. Στα αρνητικά να σημειώσουμε την απουσία NFC chip, αλλά και το γεγονός ότι στην αρχή μας “έκανε νερά” η συνδεσιμότητα μέσω Bluetooth. Με την έλευση, όμως, της αναβάθμισης στο Android 8.0 Oreo, δεν έχουμε πλέον κανένα θέμα.

Τέλος, να πούμε δύο λόγια για το ηχείο και τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το πρώτο δεν ξεφεύγει από την μοίρα των ηχείων στην πλειοψηφία των smartphones, ακόμη και της high-end κατηγορίας. Καλός ήχος ως ένα σημείο, αλλά αν δυναμώσεις αρκετά, η παραμόρφωση είναι ενοχλητική. Από την άλλη, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι πανεύκολος στην ρύθμιση, ταχύτατος στο ξεκλείδωμα και λειτουργεί άψογα κάθε φορά (μέχρι στιγμής).

Μπαταρία

Από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις του Mi A1 είναι η αυτονομία της μπαταρίας. Ονομαστικά έχουμε μια μπαταρία χωρητικότητας 3000mAh, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την εποχή, αλλά η συνεργασία της με τον Snapdragon 625 προσφέρει στον χρήστη πολύ άνετα την αυτονομία μίας ημέρας (και βάλε) για φυσιολογική χρήση. Θαύματα, βέβαια, δεν γίνονται, υπό την έννοια ότι αν παίζεις όλη μέρα παιχνίδια ή βλέπεις μαζεμένα επεισόδια στο Netflix, τότε σίγουρα θα χρειαστείς στάση για φόρτιση.

Κάμερα

Το Xiaomi Mi A1 έρχεται με διπλή κάμερα στο πίσω μέρος, η οποία διαθέτει έναν τηλεφακό με αισθητήρα 12MP και έναν ευρυγώνιο φακό επίσης με αισθητήρα 12MP. Όπως θα δείτε και στην γκαλερί με τις λήψεις μας, οι φωτογραφίες είναι αρκετά καλές ως ένα σημείο. Θα παρατηρήσετε και εσείς ότι στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, ενώ και τα χρώματα μοιάζουν ορισμένες φορές “ξεπλυμένα”. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, και λαμβάνοντας υπόψιν την τιμή του, η κάμερα κάνει παραπάνω από καλά την δουλειά της και θα ικανοποιήσει τον μέσο χρήστη.

Λογισμικό

Φτάσαμε και στο μεγάλο ατού του Xiaomi Mi A1 που δεν είναι άλλο από το λειτουργικό σύστημα. Το αναφέραμε και προηγουμένως, το ξαναλέμε και τώρα. Το Xiaomi Mi A1 αποτελεί μέρος του προγράμματος Android One, επομένως, χρησιμοποιεί stock λειτουργικό σύστημα Android και λαμβάνει όλες τις αναβαθμίσεις στην ώρα του. Ήδη η δικιά μας συσκευή έχει αναβαθμιστεί στο Android 8.0 Oreo (εδώ και περισσότερο από 1 μήνα).

Η Xiaomi έχει προσθέσει, βέβαια, ορισμένα πραγματάκια (π.χ. την εφαρμογή της κάμερας και το Mi Remote), αλλά ως επί το πλείστον βιώνεις μια εμπειρία όπως αν είχες στα χέρια σου ένα Pixel smartphone της Google. Να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Xiaomi το κοινό επέλεξε με διαφορά το stock Android από το MIUI της εταιρείας, ενώ θα λάβει σίγουρα και την αναβάθμιση στο Android P!

Συμπεράσματα

Είναι γεγονός ότι κανένα smartphone αυτής της κατηγορίας δεν μπορεί να είναι τέλειο στα πάντα. Άλλωστε, αν ήταν δεν θα κόστιζε τόσο λίγο. Το Xiaomi Mi A1, όμως, μπορεί άνετα να τοποθετηθεί στην κορυφή των value-for-money smartphones και είμαστε βέβαιοι ότι όσοι το προτιμήσατε έχετε μείνει απόλυτα ικανοποιημένοι, πάντοτε συγκριτικά με τα χρήματα που ξοδέψατε.

Με τιμή, αυτή την περίοδο στα €190.69 από ευρωπαϊκή αποθήκη του καταστήματος Gearbest, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα στον οποιονδήποτε και αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον το επόμενο Android One smartphone από την Xiaomi.

Xiaomi Mi A1

  • Οθόνη 5.5” Full HD 2.5D (1920 x 1080) με επικάλυψη Gorilla Glass
  • Επεξεργαστής 64bit octa-core Qualcomm Snapdragon 625 2.0GHz
  • Επεξεργαστής γραφικών Adreno 506 GPU
  • Μνήμη RAM 4GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 32GB/64GB (επέκταση με microSD) και απεριόριστο χώρο στην υπηρεσία Google Photos
  • Dual κάμερα 12MP wide-angle + 12MP telephoto 50mm με 2x οπτικό zoom και 10x ψηφιακό zoom
  • Εμπρόσθια κάμερα 5MP
  • dualSIM
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • WiFi, Bluetooth, GPS, 4G LTE, IR
  • Λειτουργικό σύστημα Android 7.1.2 Nougat
  • Μπαταρία 3080mAh
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 155.4 x 75.8 x 7.3mm
  • Βάρος 165gr



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

«Κόφτη» στα social media για κάτω των 15 ετών; – Οριζόντια απαγόρευση εξετάζει η κυβέρνηση

«Κόφτη» στα social media για κάτω των 15 ετών; – Οριζόντια απαγόρευση εξετάζει η κυβέρνηση…

8 λεπτά ago

Intergalactic: Αυτό είναι το νέο παιχνίδι των δημιουργών του The Last of Us -Δείτε τα απίστευτα γραφικά

Επιτέλους, μετά από μεγάλη αναμονή, μάθαμε τι ετοιμάζει η Naughty Dog, η εταιρεία ανάπτυξης του…

7 ώρες ago

Το OpenAI κυκλοφορεί το Sora, το δημοφιλές εργαλείο δημιουργίας βίντεο AI

Το OpenAI κυκλοφορεί το Sora, το δημοφιλές εργαλείο δημιουργίας βίντεο AI - Newsbeast play …

12 ώρες ago

26χρονος πρώην υπάλληλος, πληροφοριοδότης και επικριτής της OpenAI βρέθηκε νεκρός

Ένας πρώην υπάλληλος της OpenAI, ο Suchir Balaji, βρέθηκε πρόσφατα νεκρός στο διαμέρισμα του στο…

15 ώρες ago

Έρευνα υπολόγισε πόσα λεπτά ζωής χάνεις όταν τρως χοτ ντογκ, μπέργκερ, πίτσα κλπ.

Ίσως πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν αποφασίσετε τι θα φάτε στο επόμενο γεύμα…

16 ώρες ago

Η Google παρουσιάζει την επόμενη γενιά τεχνητής νοημοσύνης με το Gemini 2.0

Η Google παρουσιάζει την επόμενη γενιά τεχνητής νοημοσύνης με το Gemini 2.0 - Newsbeast play…

1 ημέρα ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.