Το διαστρικό σκάφος συνεχίζει σε πλήρη λειτουργία μετά από 47 χρόνια!

0


Το διαστημικό σκάφος Voyager 1 της NASA διεξάγει για πρώτη φορά κανονικές επιστημονικές λειτουργίες μετά από ένα τεχνικό πρόβλημα που προέκυψε τον Νοέμβριο του 2023.

Η ομάδα έλυσε εν μέρει το πρόβλημα τον Απρίλιο, όταν προέτρεψε το διαστημικό σκάφος να αρχίσει να επιστρέφει τεχνικά δεδομένα, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την υγεία και την κατάσταση του. Στις 19 Μαΐου, η ομάδα της αποστολής εκτέλεσε το δεύτερο βήμα αυτής της διαδικασίας επισκευής και διακτίνισε μια εντολή στο διαστημικό σκάφος για να αρχίσει να επιστρέφει επιστημονικά δεδομένα. Δύο από τα τέσσερα επιστημονικά όργανα επέστρεψαν αμέσως στην κανονική τους λειτουργία. Δύο άλλα όργανα χρειάστηκαν κάποιες πρόσθετες εργασίες, αλλά τώρα και τα τέσσερα επιστρέφουν αξιοποιήσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Τα τέσσερα όργανα μελετούν κύματα πλάσματος, μαγνητικά πεδία και σωματίδια. Το Voyager 1 και το Voyager 2 είναι τα μόνα διαστημικά σκάφη που λαμβάνουν άμεσα δείγματα από τον διαστρικό χώρο, που είναι η περιοχή έξω από την ηλιόσφαιρα – την προστατευτική φυσαλίδα μαγνητικών πεδίων και ηλιακού ανέμου που δημιουργείται από τον Ήλιο.

Ενώ το Voyager 1 επέστρεψε στην επιστημονική του δραστηριότητα, απαιτούνται πρόσθετες μικροεργασίες για να καθαριστούν οι επιπτώσεις του προβλήματος. Μεταξύ άλλων εργασιών, οι μηχανικοί θα επανασυγχρονίσουν το λογισμικό χρονομέτρησης στους τρεις ενσωματωμένους υπολογιστές του διαστημικού σκάφους, ώστε να μπορούν να εκτελούν εντολές τη σωστή στιγμή. Η ομάδα θα πραγματοποιήσει επίσης συντήρηση στο ψηφιακό μαγνητόφωνο, το οποίο καταγράφει ορισμένα δεδομένα για το όργανο κυμάτων πλάσματος που αποστέλλεται στη Γη δύο φορές το χρόνο. (Τα περισσότερα από τα επιστημονικά δεδομένα των Voyagers αποστέλλονται απευθείας στη Γη και δεν καταγράφονται).

Το Voyager 1 απέχει πάνω από 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και το Voyager 2 πάνω από 20 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Οι ανιχνευτές θα συμπληρώσουν 47 χρόνια λειτουργίας αργότερα φέτος. Είναι τα μακροβιότερα και πιο μακρινά διαστημικά σκάφη της NASA. Αμφότερα έχουν περάσει από τον Δία και τον Κρόνο, ενώ το Voyager 2 πέρασε επίσης από τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα.

[via]



Πηγή