Τι είναι το modem, τι είναι το router και ποια η διαφορά τους

1


Όπως ακριβώς έχει εξελιχθεί το Διαδίκτυο, έτσι έχουν εξελιχθεί και οι μέθοδοι σύνδεσης. Τα πρώιμα modems βασίζονταν σε τηλεφωνικά καλώδια και εμπόδιζαν τους χρήστες να πραγματοποιούν κλήσεις ενώ ήταν συνδεδεμένοι. Αυτές οι παλιές συσκευές ήταν αργές και υποστήριζαν μόνο έναν συνδεδεμένο υπολογιστή κάθε φορά. Στις μέρες μας, μπορείτε να συνδέσετε πολλούς υπολογιστές και πολλές έξυπνες οικιακές συσκευές στο δίκτυο, όλα με τη χρήση ενός μόνο modem. Κατά κάποιο τρόπο. Τεχνικά, χρειάζεστε ένα modem και ένα router, γεγονός που έχει οδηγήσει σε κάθε λογής σύγχυση. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός modem και ενός router; Χρειάζεστε και τα δύο ή μόνο ένα;

Τι είναι το modem;

Το πιο σημαντικό μέρος κάθε εγκατάστασης στο Διαδίκτυο είναι το modem, αφού χωρίς αυτό δεν μπορείτε καν να συνδεθείτε. Το modem (συντομογραφία των λέξεων «modulator-demodulator») είναι κυρίως μια συσκευή μετάφρασης που επικοινωνεί με τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) και τους αμέτρητους servers που απαρτίζουν το Internet. Στη συνέχεια, το modem μετατρέπει τα λαμβανόμενα δεδομένα σε ευανάγνωστες μορφές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ο υπολογιστής σας και άλλες συνδεδεμένες συσκευές. Για να διευκολυνθεί αυτή η σύνδεση, το modem χρησιμοποιεί μια διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP) που το συνδέει με ένα δίκτυο ευρείας περιοχής (WAN).

Ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου σας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το modem που τελικά θα χρησιμοποιήσετε. Καταρχάς, συνήθως θα πρέπει να νοικιάσετε ένα modem από τον πάροχό σας. Αν και μπορείτε να αγοράσετε modem άλλων κατασκευαστών από καταστήματα λιανικής πώλησης, δεν είναι όλα τα modem συμβατά με όλες τις υπηρεσίες. Το modem καθορίζει επίσης τις ταχύτητες upload και download, καθώς και το εύρος ζώνης του Διαδικτύου σας. Τεχνικά, το πρόγραμμα που αγοράζετε καθορίζει τη μέγιστη απόδοση της υπηρεσίας σας, αλλά υπάρχει ένας περιορισμός που επιβάλλεται από το modem. Εάν επιλέξετε ένα πρόγραμμα με αστραπιαίο Internet, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το modem σας μπορεί να αντέξει αυτές τις ταχύτητες.

Επιπλέον, το πακέτο διαδικτύου σας καθορίζει το modem που θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Τις περισσότερες φορές, θα χρησιμοποιήσετε ένα καλωδιακό modem που συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω των τηλεφωνικών γραμμών. Κατά την εγκατάσταση του modem σας, η τοποθεσία είναι το κλειδί, επειδή όλα είναι συνδεδεμένα με όλα τα υπόλοιπα. Η συσκευή συνδέεται απευθείας με ένα καλώδιο, ενώ οι υπολογιστές και άλλες συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο συνδέονται με το modem. Ακόμη και τα δορυφορικά μόντεμ υπόκεινται σε αυτόν τον περιορισμό, επειδή χρειάζεται να συνδεθούν σε ένα δορυφορικό πιάτο στην κορυφή της οροφής του σπιτιού.

Τι είναι το router;

Παρόλο που το modem είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση με το Διαδίκτυο, τα routers είναι λίγο πιο εξειδικευμένα. Αντί να μεταφράζουν δεδομένα μεταξύ servers και υπολογιστών, τα routers επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ πολλαπλών συσκευών μεταφέροντας δεδομένα μεταξύ τους. Πριν από την έλευση του Wi-Fi ή ακόμη και του σύγχρονου Διαδικτύου, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καλώδια ethernet για να συνδέσουν τους υπολογιστές τους σε router και να σχηματίσουν ένα τοπικό δίκτυο (LAN). Τα τοπικά δίκτυα ήταν δημοφιλή μεταξύ πολλών πρώιμων gamers, οι οποίοι συγκεντρώνονταν και έπαιζαν multiplayer παιχνίδια στους υπολογιστές τους σε αυτό που στην καθομιλουμένη ήταν γνωστό ως LAN parties.

Αν και η τεχνολογία πίσω από τα routers έχει αλλάξει και βελτιωθεί, η βασική προϋπόθεση παραμένει η ίδια. Τα routers που θεωρούμε χρησιμοποιούν το Wi-Fi για να σχηματίσουν ένα τοπικό δίκτυο μεταξύ όλων των συνδεδεμένων συσκευών και του modem. Τα ενσύρματα routers μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν, αλλά τα wi-fi routers είναι πολύ πιο διαδεδομένα, καθώς επιτρέπουν στους χρήστες να τοποθετούν τις internet-ready συσκευές τους σχεδόν οπουδήποτε. Αυτό το χαρακτηριστικό απελευθέρωσε τους κατασκευαστές για να δημιουργήσουν τις «έξυπνες» συνδεδεμένες τηλεοράσεις που μπορούν π.χ. να streamάρουν το Netflix και φώτα που μπορούμε να ελέγχουμε με το smartphone μας. Τα routers κάνουν επίσης περισσότερα από το να μετατρέπουν τα σπίτια μας σε LAN. Πολλές εταιρείες ενσωματώνουν στα routers επιπλέον επίπεδα ασφάλειας για το Διαδίκτυο. Αυτά περιλαμβάνουν firewalls και εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN).

Εάν συνδέετε μόνο έναν υπολογιστή στο Διαδίκτυο, δεν χρειάζεστε router, αφού μπορείτε να συνδέσετε τον υπολογιστή απευθείας στο modem, αλλά για οτιδήποτε άλλο απαιτείται router. Ακόμη και αν θέλετε απλώς να συνδέσετε το PlayStation 5 στο Internet, χρειάζεστε router. Όπως και με τα modem, μπορείτε είτε να νοικιάσετε ή να αγοράσετε ένα router από έναν πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου είτε να το αγοράσετε απευθείας από έναν έμπορο λιανικής. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα modems που αγοράζονται από καταστήματα, τα router τρίτων κατασκευαστών συνεργάζονται γενικά με τα περισσότερα modems. Παρόλα αυτά, θα πρέπει πάντα να εξετάζετε με τη δέουσα επιμέλεια και να ερευνάτε κάθε συσκευή που κεντρίζει το ενδιαφέρον σας ή τουλάχιστον να αγοράζετε ένα router που κατασκευάζεται από την εταιρεία που κατασκεύασε το modem σας.

Τι είναι ο συνδυασμός modem – router;

Καθώς πολλά modem και router είναι ξεχωριστές συσκευές, πολλοί κατασκευαστές τα συνδυάζουν σε μια συσκευή. Αυτοί οι συνδυασμοί modem-router κάνουν ακριβώς αυτό που υποδηλώνουν τα ονόματά τους: Συνδέονται στο Διαδίκτυο, μεταφράζουν τα δεδομένα και συνδέουν διάφορες συσκευές στο Διαδίκτυο μέσω καλωδίων ethernet ή Wi-Fi. Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου προσφέρουν αυτές τις συσκευές, αλλά μπορείτε επίσης να τις αγοράσετε και μόνοι σας.

Από τη μία πλευρά, οι συνδυασμοί modem-router ακούγονται σαν μια πολύ καλή λύση. Ξοδεύετε λιγότερα χρήματα και ηλεκτρικό ρεύμα από ό,τι θα ξοδεύατε για ένα modem και ένα router, και η συνδυασμένη συσκευή καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και απαιτεί λιγότερο χρόνο για να εγκατασταθεί. Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά ο συνδυασμός modem-router έχει το πρόβλημα μιας μεμονωμένης συσκευής. Αν κάτι πάει στραβά είτε με το modem είτε με το router, έχετε ακόμα το άλλο και η αντικατάσταση δεν θα είναι τόσο ακριβή. Αν όμως χαλάσει ο συνδυασμός modem – router, θα πρέπει να το αντικαταστήσετε.

Από πολλές απόψεις, τα hotspots είναι μια μορφή συνδυασμού modem-router. Όταν μετατρέπετε το smartphone σας σε hotspot, η συσκευή σας συνδέεται στο Διαδίκτυο μέσω δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, μετατρέπει τα σήματα σε Wi-Fi και συνδέεται με συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Αυτή η λειτουργία μετατρέπει τα smartphones σε συνδυασμούς modem-router, αλλά η διαδικασία αυτή είναι πασίγνωστη για το γεγονός ότι καταναλώνει πολλή ενέργεια από την μπαταρία και το πρόγραμμα δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ορισμένες εταιρείες πωλούν αυτόνομες συσκευές hotspot που σας επιτρέπουν να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο χωρίς modem, router ή τηλέφωνο. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν όπως τα hotspot των smartphones και διαθέτουν τα δικά τους πακέτα δεδομένων, γεγονός που τις καθιστά μια ακόμη μορφή συνδυασμού modem-router.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Misha Feshchak on Unsplash



Πηγή