Τι δείχνει η νέα μελέτη

6


Γεμάτα καφεΐνη και συχνά φορτωμένα με ζάχαρη, αρκετοί από εμάς στρεφόμαστε στα ενεργειακά ποτά όταν αναζητούμε μια ώθηση που θα μας βοηθήσουμε να βγάλουμε αποδοτικά την ημέρα μας. Ωστόσο, αυτή η αναζωογόνηση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή του ύπνου το βράδυ, με μελέτες να δείχνουν ότι η έξαψη του ενεργειακού ποτού μπορεί να διαρκέσει για πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζουμε. Μια νέα έρευνα, μάλιστα, έδειξε ότι η επίδραση των ενεργειακών ποτών δεν αφορά μόνο αυτούς που τα απολαμβάνουν τακτικά, αλλά ακόμη και οι περιστασιακοί καταναλωτές μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στον ύπνο τους, σε διάρκεια και ποιότητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα 53.266 φοιτητών ηλικίας 18 έως 35 ετών σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών και τις συνήθειες ύπνου. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open Journal, διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενεργειακών ποτών συσχετίζεται με έως και 33 λεπτά καθυστέρηση της ώρας του ύπνου, 25 λεπτά περισσότερα για την ώρα αφύπνισης, μειωμένη διάρκεια ύπνου, αύξηση του χρόνου που απαιτείται για να αποκοιμηθεί κανείς και μεγαλύτερη πιθανότητα να ταλαιπωρηθεί από αϋπνίες.

Πόσα ενεργειακά ποτά μπορούν να κάνουν τη διαφορά;

Ενδεχομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η τακτική κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, η έρευνα κατέδειξε επίσης μια σχέση μεταξύ της περιστασιακής κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν στον ύπνο μας. Όσοι κατανάλωναν μόλις 1 έως 3 ενεργειακά ποτά το μήνα ανέφεραν χειρότερη ποιότητα ύπνου από εκείνους που δεν πίνουν ποτέ.

Το 32,7% των γυναικών που κατανάλωναν σπανίως ενεργειακά ποτά ανέφεραν αϋπνία. Το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 40,6% μεταξύ των γυναικών που έπιναν ενεργειακά ποτά 1 έως 3 φορές το μήνα. Επιπλέον, οι άνδρες που δεν έπιναν ποτέ ή σπάνια ενεργειακά ποτά ανέφεραν ως χρόνο αφύπνισης τις 08:03, ο οποίος πήγε στις 08:10 για εκείνους που έπιναν μόλις λίγα ενεργειακά ποτά κάθε μήνα.

Ωστόσο, όσο περισσότερα ενεργειακά ποτά καταναλώνονταν, τόσο πιο έντονη ήταν η επίδραση στον ύπνο. Οι συμμετέχοντες που απολάμβαναν τουλάχιστον ένα ενεργειακό ποτό καθημερινά ανέφεραν 30 λεπτά μικρότερη διάρκεια ύπνου από εκείνους που τα έπιναν σπάνια. Η αϋπνία αυξήθηκε επίσης σημαντικά (από 32,7% στις γυναίκες σε 50,6% και από 21,8% στους άνδρες σε 36,6%), ενώ οι άνδρες ανέφεραν ότι η ώρα του ύπνου τους μετατοπίστηκε από τις 23:32 στις 00:05.

Αν και η μελέτη δείχνει κάποια συσχέτιση, δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και του κακού ύπνου. Επίσης, δεν μπορούσε να εξηγήσει το αντίστροφο αποτέλεσμα: όσοι κοιμόντουσαν εξαρχής χειρότερα μπορεί να ήταν πιο πιθανό να στραφούν στα ενεργειακά ποτά, για να τους βοηθήσουν να βγάλουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Προφανώς και αυτή η έρευνα παρουσιάζει ελαττώματα, τα αποτελέσματα της συμφωνούν στη βάση τους με άλλες παρόμοιες μελέτες που έχουν καταγράψει μια σχέση μεταξύ της χαμηλής ποιότητας ύπνου και της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών.

[via]



Πηγή