Categories: Google

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις με τη νέα οδηγία της Ε.Ε. σχετικά με το λογισμικό


Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε αυτά, προκύπτουν από την εφαρμογή της NIS2 (Network and Information Systems Directive 2). Η νέα οδηγία που αντικαθιστά την NIS (2016) στοχεύει στη συγκρότηση ενός ενισχυμένου νομικού πλαισίου  κυβερνοασφάλειας στην Ε.Ε. προσβλέποντας στην υιοθέτηση μίας εναρμονισμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής. 

Για τις επιχειρήσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση της Ελλάδας, η NIS2 μεταφράζεται σε υποχρέωση για μεγαλύτερες και περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πλέον, οι εταιρείες δεν πρέπει μόνο να εφαρμόζουν διαδικασίες διαχείρισης για προστασία ενάντια στις απειλές του Διαδικτύου, αλλά να αξιολογούν συγκεκριμένους κινδύνους και να προτείνουν οικονομικά αποδοτικές μεθόδους για τη μείωση ή την εξάλειψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν συνολικά την ασφάλεια των υποδομών IT που διαθέτουν, αλλά και να δυσκολέψουν τις προσπάθειες των δυνητικά επιτιθέμενων.

Τι αλλάζει με την Οδηγία NIS 2

Η οδηγία NIS2 επεκτείνει την εφαρμογή αυστηρών κανόνων για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριακών συστημάτων σε δημόσιους φορείς αλλά και σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην υγεία, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, το νερό, τα τρόφιμα, τις ψηφιακές υποδομές, τις κατασκευές, τα λύματα και πολλούς ακόμα τομείς. Ο αριθμός των υπόχρεων οντοτήτων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. αυξάνεται κατά μία τάξη μεγέθους.

Όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στη νέα οδηγία, οφείλουν να προσαρμόσουν τις πολιτικές και τις διαδικασίες τους για καλύτερη ανάλυση, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών. Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρουν περιστατικά διαδικτυακών επιθέσεων μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αλλά και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συστημάτων και των δικτύων που χρησιμοποιούν. Μεταξύ άλλων, η οδηγία NIS2 δίνει έμφαση στην ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του ενδιαφέροντος για το αν ένας προμηθευτής συμμορφώνεται με το πρότυπο ISO 27001.

Αυστηρότερη εποπτεία και «τσουχτερά» πρόστιμα

Η NIS2 αλλάζει επίσης το περιβάλλον εποπτείας, καθώς οι Εθνικές Αρχές Ασφαλείας αποκτούν καθοριστικό ρόλο. Μάλιστα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. αναλαμβάνουν καταρτίσουν καταλόγους διαχωρίζοντας τις «βασικές» και «σημαντικές» οντότητες που υπόκεινται στη ρύθμιση της οδηγίας, ανάλογα με το μέγεθος, τον τομέα και την κρισιμότητά τους.

Για όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας, προβλέπονται αυστηρές ποινές που μπορεί να κυμανθούν από «τσουχτερά» χρηματικά πρόστιμα μέχρι περιορισμούς στην παροχή των υπηρεσιών τους ή ακόμα και απαγορεύσεις σε φυσικά πρόσωπα να κατέχουν σημαντικές διοικητικές θέσεις (όπως για παράδειγμα εκείνη του CEO). Γίνεται επομένως σαφές, ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ρισκάρουν να μην προσαρμοστούν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο και πρέπει άμεσα να αναζητήσουν νέα εργαλεία για τη λειτουργία τους.

Η «παγίδα» του λογισμικού και οι λύσεις στην αγορά

Στην προσπάθειά τους να οχυρωθούν απέναντι στις κυβερνοεπιθέσεις, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πάρουν μέτρα για εξελιγμένες μεθόδους επιθέσεων όπως το phishing, το Ransomware ή οι επιθέσεις ATP. Την ίδια στιγμή όμως, οφείλουν να γνωρίζουν ότι ακόμα και το λογισμικό που χρησιμοποιούν, μπορεί να αποτελέσει στόχο των κυβερνοεγκληματιών.

Η χρήση παρωχημένου λογισμικού που δεν λαμβάνει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας ή η εγκατάσταση μη επικυρωμένου λογισμικού, μπορούν να εξελιχθούν σε ευάλωτα σημεία ασφαλείας. Παράλληλα, οι οργανισμοί οφείλουν να παραμένουν σε εγρήγορση για αδύναμους κωδικούς πρόσβασης και έλλειψη αντιγράφων ασφαλείας, ενώ πρέπει να επενδύσουν και στην εκπαίδευση του προσωπικού τους, προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο πλαίσιο που ορίζει η NIS2 αξιοποιώντας τις καλύτερες δυνατές πρακτικές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Η συμμόρφωση με την οδηγία NIS2 είναι επιτακτική για τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς φορείς, καθώς η άμεση προσαρμογή στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις δεν είναι μόνο ζήτημα νομιμότητας, αλλά και ασφάλειας και βιωσιμότητας των οργανισμών.  Οι φορείς πρέπει να αξιολογήσουν προσεκτικά τις ανάγκες τους και να συνεργαστούν με τους καλύτερους δυνατούς παρόχους υπηρεσιών και λύσεων, ώστε να προστατεύσουν τα δεδομένα τους και να διασφαλίσουν την ομαλή προσαρμογή τους στον συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό κόσμο.



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Νέες λειτουργίες και αντίδραση σε μηνύματα με διπλό tap

Το WhatsApp γιορτάζει το νέο έτος με την παρουσίαση μερικών νέων λειτουργιών που επισημοποιήθηκαν σήμερα.…

7 ώρες ago

Winter Sales: Ασυναγώνιστες προσφορές σε προϊόντα τεχνολογίας από την Huawei

Με τον χειμώνα να κυριαρχεί και να δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα για νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις,…

7 ώρες ago

Επίσημα το νέο foldable drone της εταιρείας

Τέσσερις μόλις μήνες μετά την παρουσίαση του αληθινά μεγέθους παλάμης Neo, η DJI επέστρεψε με…

7 ώρες ago

Αναβαθμίστε την καθημερινότητά σας με τα Winter Sales της Huawei σε smartwatches και προϊόντα τεχνολογίας

Αναβαθμίστε την καθημερινότητά σας με τα Winter Sales της Huawei σε smartwatches και προϊόντα τεχνολογίας…

9 ώρες ago

Η ICEYE εκτοξεύει τέσσερις νέους δορυφόρους υποστηρίζοντας αποστολές πελατών

Η ICEYE, παγκόσμιος ηγέτης στις δορυφορικές λειτουργίες ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) για υψηλής πιστότητας παρατήρηση…

10 ώρες ago

Κυκλοφορεί αύριο για το Nintendo Switch

Το Donkey Kong Country Returns HD κυκλοφορεί στις 16 Ιανουαρίου για το Nintendo Switch. Οι…

10 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.