Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει ελάχιστη έως καθόλου επίδραση σε δείκτες ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο, μια άλλη πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανθυγιεινές εμμονές με τη σωματική διάπλαση αν δίνουν μεγάλη σημασία στα likes και τα σχόλια.
Όπως τόσα πολλά πράγματα που έχουμε στη διάθεσή μας στη σύγχρονη ταχέως εξελισσόμενη κοινωνία, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει συγκεντρώσει το μερίδιο της κριτικής που της αναλογεί. Με την πάροδο των ετών, μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας κρατάει ξύπνιους, μας προκαλεί κατάθλιψη και μπορεί να αλλοιώνει τον εγκέφαλο των παιδιών μας.
Ερευνητές από τη Σχολή Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι υπάρχει ελάχιστη έως καμία σχέση μεταξύ της έντονης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των δεικτών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες.
«Αν πρόκειται να λάβουμε καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις σε αυτόν τον χώρο, πρέπει να βασίζονται σε ποιοτικά δεδομένα και η έρευνά μας δείχνει ότι όταν μετράτε αντικειμενικά τον χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι επιπτώσεις είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες», δήλωσε η υποψήφια διδάκτωρ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chloe Jones.
Επειδή οι διάφορες τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν ποικίλο περιεχόμενο και συγκεκριμένες λειτουργίες και αλληλεπιδράσεις, οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά τη σχέση μεταξύ της ψυχολογικής δυσφορίας και των πιο διαδεδομένων πλατφορμών: Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter/X και TikTok. Επίσης, εξέτασαν την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον έλεγχο της προσοχής ή την ικανότητα να κατανέμεται εκούσια η προσοχή σε συγκεκριμένα ερεθίσματα αγνοώντας τους περισπασμούς.
Για τη μελέτη προσλήφθηκαν συνολικά 425 συμμετέχοντες. Το δείγμα ήταν 74,7% γυναίκες και είχε μέση ηλικία λίγο πάνω από 22 έτη. Αντί να βασίζονται σε αυτοαναφορές, οι ερευνητές μέτρησαν αντικειμενικά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξετάζοντας τον χρόνο που οι συμμετέχοντες αφιέρωναν στη χρήση του TikTok, του Instagram, του Snapchat, του Facebook και του Twitter/X σε ένα προσωπικό smartphone κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.
Χρησιμοποίησαν την κλίμακα κατάθλιψης, άγχους και στρες (DASS-21), ένα σύνολο τριών κλιμάκων αυτοαναφοράς, για να μετρήσουν τις συναισθηματικές καταστάσεις της κατάθλιψης, του άγχους και του στρες και να μετρήσουν τη συνολική ψυχολογική δυσφορία των συμμετεχόντων. Ο έλεγχος της προσοχής μετρήθηκε μέσω μιας δοκιμασίας antisaccade. Σε αυτό το τεστ, οι συμμετέχοντες πρέπει να καταστείλουν την αντανακλαστική παρόρμηση να κοιτάξουν έναν οπτικό στόχο που εμφανίζεται ξαφνικά στην περιφερειακή όραση και πρέπει αντ’ αυτού να κοιτάξουν μακριά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Όταν συνέκριναν τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα επίπεδα κατάθλιψης, άγχους, στρες και ελέγχου της προσοχής των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση σχετιζόταν πολύ ασθενώς με το άγχος και δεν είχε καμία επίδραση στην κατάθλιψη ή το στρες. Βρήκαν μια ασθενή θετική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης και του ελέγχου της προσοχής, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με ελαφρώς καλύτερη συγκέντρωση.
«Αν και όλοι οι συσχετισμοί ήταν στην καλύτερη περίπτωση αδύναμοι, η μελέτη διαπίστωσε ότι διαφορετικές πλατφόρμες κατέγραψαν διαφορετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Patrick Clarke, κλινικός ψυχολόγος και λέκτορας ψυχολογίας στο Curtin και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Η χρήση του TikTok παρουσίασε μια μικρή θετική συσχέτιση με τον έλεγχο της προσοχής, ενώ η χρήση του Facebook παρουσίασε μια μικρή συσχέτιση με την αγωνία των χρηστών. Εξετάσαμε την ηλικία των χρηστών – σκεφτήκαμε ότι ίσως οι χρήστες του TikTok είναι απλώς νεότεροι και γι’ αυτό έχουν καλύτερο έλεγχο της προσοχής – αλλά ακόμη και όταν λάβαμε υπόψη την ηλικία, η συσχέτιση αυτή εξακολουθούσε να υπάρχει».
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους εξέτασε μόνο τον χρόνο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι το τι κοιτούσαν οι συμμετέχοντες.
«Αυτή η μελέτη εξέτασε μόνο τον χρόνο που οι συμμετέχοντες αφιέρωναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε αυτό που θα μπορούσε να επισημάνει αυτή η έρευνα είναι ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει μικρότερη σημασία για την ψυχική υγεία, σε αντίθεση με τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε και ασχολούμαστε με αυτά», δήλωσε ο Clarke.
Επίσης, τόνισαν ότι τα ευρήματα δεν υποδηλώνουν ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ακίνδυνη ή ότι δεν έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Αντιλαμβάνονται ότι η σχέση μεταξύ των δύο είναι πολύπλοκη.
«Για παράδειγμα, η σύνδεση με μια υποστηρικτική διαδικτυακή κοινότητα θα μπορούσε να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τους ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι, αλλά το πολύωρο scrolling σε Instagram influencers θα μπορούσε να είναι πραγματικά μη βοηθητικό αν έχετε ανησυχίες για την εικόνα του σώματος σας», δήλωσε ο Jones.
Σχετικά με το θέμα αυτό, μια άλλη πρόσφατα δημοσιευμένη αυστραλιανή μελέτη εξέτασε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης TikTok και Instagram και διαπίστωσε ότι τροφοδοτούν τις μη ρεαλιστικές και ανθυγιεινές εμμονές των ανδρών με την απόκτηση μιας άπαχης, μυώδους σωματικής διάπλασης.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο να λαμβάνουν likes και θετικά σχόλια στις αναρτήσεις τους είναι σημαντικά πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα «μυϊκής δυσμορφίας» (ΜΔ), δηλαδή την πεποίθηση ότι το σώμα τους είναι μικρό και αδύναμο, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι μεγάλο και μυώδες. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) διεξήγαγαν διαδικτυακή έρευνα σε 95 Αυστραλούς άνδρες ηλικίας 18 έως 34 ετών για να διαπιστώσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ των σχολίων που βασίζονται στην εμφάνιση σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για διασημότητες, μόδα και γυμναστική και των ανησυχιών για την εικόνα του σώματος.
Χρησιμοποίησαν την απογραφή μυϊκής δυσμορφικής διαταραχής (MDDI) για να μετρήσουν τα συμπτώματα ΜΔ των συμμετεχόντων. Τα στοιχεία του MDDI βαθμολογούνται σε πενταβάθμια κλίμακα, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μεγαλύτερη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι συνολικές βαθμολογίες κυμαίνονται μεταξύ 13 και 65. Μια βαθμολογία άνω του 39 υποδηλώνει κίνδυνο ΜΔ. Ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες πόσες ώρες την ημέρα χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον αριθμό των προπονήσεων που έκαναν κάθε εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα και έκαναν κατά μέσο όρο τρεις προπονήσεις την εβδομάδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 19% των συμμετεχόντων σημείωσε βαθμολογία άνω του 39 στο MDDI, γεγονός που υποδηλώνει ότι διέτρεχαν σημαντικό κίνδυνο να έχουν μη ρεαλιστικά ιδανικά για το σώμα τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι η σημασία των λαμβανόμενων likes και σχολίων προέβλεπε σημαντικά τα συμπτώματα ΜΔ περισσότερο από δημογραφικούς παράγοντες όπως η ηλικία, η εθνικότητα και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.
«Οι προηγούμενες έρευνες επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις γυναίκες, αλλά τώρα βλέπουμε ότι και οι άνδρες είναι ευάλωτοι στις πιέσεις των διαδικτυακών ιδανικών για το σώμα», δήλωσε ο Luigi Donnarumma, απόφοιτος ψυχολογίας της UniSA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Η μυϊκή δυσμορφία είναι ένα αναδυόμενο ζήτημα και η μελέτη μας δείχνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή περιεχομένου: είναι μια ισχυρή πηγή κοινωνικής επικύρωσης που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι νεαροί άνδρες αντιλαμβάνονται το σώμα τους».
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν την ανάγκη για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους ψυχολογικούς κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Οι άνδρες εκτίθενται συχνά σε υπερ-μυϊκά ιδεώδη στο Διαδίκτυο, ιδίως μέσω του περιεχομένου γυμναστικής και διασημοτήτων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας ψυχολογίας της UniSA John Mingoia. «Όταν αυτές οι αναρτήσεις προσελκύουν μεγάλο όγκο likes και θετικών σχολίων, ενισχύουν το μήνυμα ότι αυτό είναι το πρότυπο σώματος για το οποίο πρέπει να αγωνίζονται οι άνδρες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως η υπερβολική άσκηση, η περιορισμένη διατροφή, ακόμη και η χρήση στεροειδών».
[via]
To Bερολίνο πετάει το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης…
Το CES 2025 μας έφερε ένα κύμα ανακοινώσεων για laptops και desktops, καθώς πολλοί κατασκευαστές…
Η Microsoft έχει παραμείνει σχετικά ήσυχη, ενώ η Sony έχει πάρει το στέμμα της πιο…
Η Acer ανακοίνωσε στο CES 2025 ότι ανανεώνει τη σειρά Swift Go και τα laptops…
Η Lenovo παρουσίασε στο CES 2025 τις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές συσκευές Copilot+ PC, προσαρμοσμένες για…
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, από το 2016 που εξελέγη για πρώτη φορά ο Donald Trump…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment