Categories: Mobile

Τα νανοπλαστικά μειώνουν τη δραστικότητα των αντιβιοτικών!


Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα νανοπλαστικά, δηλαδή πλαστικά σωματίδια μικρότερα από 0,001 mm, επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τα αντιβιοτικά και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Χρησιμοποιώντας πολύπλοκα μοντέλα των μοριακών δομών των κοινών, καθημερινών πλαστικών πολυαιθυλενίου (PE), πολυπροπυλενίου (PP), πολυστυρενίου (PS) καθώς και νάιλον 6,6 (N66), ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, το Πανεπιστήμιο της Βόννης και το Πανεπιστήμιο του Ντέμπρετσεν, ανακάλυψαν ότι τα νανοπλαστικά μπορούν να συνδεθούν σε μοριακό επίπεδο με το αντιβιοτικό τετρακυκλίνη, μειώνοντας ή ακόμη και εμποδίζοντας πλήρως την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει μέρη του.

Η τετρακυκλίνη είναι ένα κοινό αντιβιοτικό ευρέος φάσματος που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πάντων, από τη σύφιλη έως τις βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος και των πνευμόνων. Η προσομοιωμένη ανόπτηση περιλαμβάνει τη θέρμανση μορίων για τη διέγερσή τους πριν από την ψύξη τους για την εύρεση της πιο σταθερής κατάστασής τους, π.χ. της κατάστασης στην οποία τα μόρια σχηματίζονται ξανά με φυσικό τρόπο. Στην προκειμένη περίπτωση, μετά την ανόπτηση, τα νανοπλαστικά μόρια συνδέονται φυσικά με τα μόρια της τετρακυκλίνης.

Ο Lukas Kenner του Πανεπιστημίου της Βιέννης θεωρεί ότι οι συσσωματώματα συμπυκνωμένων, μη απορροφημένων αντιβιοτικών που συνδέονται στην επιφάνεια των νανοπλαστικών θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τέλειο έδαφος για να γίνουν τα βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα.

Το δέσιμο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό με το νάιλον. Το φορτίο μικρο- και νανοπλαστικών είναι περίπου πέντε φορές υψηλότερο εκεί (σε εσωτερικούς χώρους) από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους. Το νάιλον είναι ένας από τους λόγους γι’ αυτό: απελευθερώνεται από τα υφάσματα και εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της αναπνοής, για παράδειγμα.

Τα καθημερινά προϊόντα από PE, PP, PS και N66 διασπώνται σε νανοπλαστικά μέσω της έκθεσης στο ηλιακό φως, της έκθεσης σε χημικές ουσίες και της φυσικής τριβής – διασπώνται σε κομμάτια που ούτε καν βλέπουμε καθώς τα τρώμε, τα πίνουμε και τα εισπνέουμε. Κάποια απλά τα απορροφούμε μέσω του δέρματός μας.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των νανοπλαστικών δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, καθώς η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη σχετικά νέα. Οι επιστήμονες εργάζονται για να αποκαλύψουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα οικοσυστήματα, όπως τα θαλάσσια και χερσαία ενδιαιτήματα.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το μικροσκοπικό μέγεθος των νανοπλαστικών μπορεί να τους επιτρέψει να αλληλεπιδρούν με το σώμα μας σε κυτταρικό επίπεδο, ακόμη και να μπορούν να περάσουν από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απομάκρυνση ξένων ουσιών, όπως μεγάλα μόρια, τοξίνες και παθογόνα.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Ξεπέρασε τα 146 εκατ. πωλήσεις, δεν αλλάζουν τα σχέδια για το Switch 2

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Nintendo, το Nintendo Switch παρουσιάζει μια μικρή πτώση…

4 ώρες ago

Σημαντική ανακάλυψη για το περίφημο Πρόβλημα των Τριών Σωμάτων

Το πρόβλημα των τριών σωμάτων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον τομέα της Αστρονομίας,…

4 ώρες ago

Η AstroForge έλαβε την πρώτη άδεια εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων από αστεροειδείς

Η εταιρεία αναζήτησης αστεροειδών AstroForge απέκτησε την πρώτη εμπορική άδεια λειτουργίας και επικοινωνίας με ένα…

4 ώρες ago

Games, εφαρμογές και ιστοσελίδες μπορούν να γίνουν απειλές για την ασφάλεια μας

Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Από τα παιδιά, τους εφήβους, τους…

5 ώρες ago

Ιστορικό επίτευγμα: Το πρώτο κλωνοποιημένο κουνάβι γέννησε δύο υγιή μωρά

Ιστορικό επίτευγμα: Το πρώτο κλωνοποιημένο κουνάβι γέννησε δύο υγιή μωρά - Newsbeast play …

5 ώρες ago

Επίσημα με πανίσχυρα specs και τεράστια μπαταρία

Η realme αναμένεται να κυκλοφορήσει μια νέα συσκευή τον Νοέμβριο, με το πολυαναμενόμενο GT 7…

5 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.