Θα ήμουν δεν θα ήμουν επτά ετών, όταν μία ημέρα ο πατέρας μου μπήκε σπίτι και φώναξε στη μητέρα μου… «Κατερίνα, πήρα τον χαμαιλέοντα». Προς στιγμήν, το παιδικό μου μυαλό σάστισε καθώς νόμιζα ότι θα αντικρίσω κάποιο ερπετό στο σαλόνι. Ωστόσο όχι, ο πατέρας μου μιλούσε για… κινητό και ο «χαμαιλέοντας» ήταν ένα Nokia 6110, εξαιρετικά πρωτοποριακό για την εποχή!
Αυτή ήταν και η πρώτη μου επαφή με κινητό που λειτουργούσε από τόσο κοντινή απόσταση. Μέχρι τα οκτώ μου χρόνια, οι μόνες συσκευές που είχα δει ήταν κάτι «παντόφλες» στα ντουλάπια του παππού μου, ο οποίος λόγω δουλειάς είχε κάτι -χαλασμένα ήδη το 1998- Ericsson τα οποία μπορούσες πλέον να χρησιμοποιήσεις για να κάνεις δικέφαλα την ώρα της γυμναστικής.
Από το μακρινό 1998 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα γύρω μας, ομοίως και τα κινητά. Στην εποχή του 5G οι συσκευές μας εκτός από τηλέφωνα είναι χάρτες, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες… Πλέον μέσα από αυτά μπορείς να κλείσεις τα αεροπορικά σου εισιτήρια, να ψωνίσεις ρούχα από την άλλη πλευρά του πλανήτη το ίδιο εύκολα με το να παραγγείλεις ένα φρέντο εσπρέσο μέτριο από το καφέ της γειτονιάς σου και εκατοντάδες άλλα πράγματα που θα μας έπαιρνε μια ολόκληρη ημέρα να απαριθμήσουμε.
Τι μεσολάβησε όμως όλα αυτά τα χρόνια; Πώς βίωσαν την αλλαγή οι άνθρωποι που είναι σήμερα 30+ και έζησαν την εξέλιξη στο πετσί τους και στο… δάχτυλό τους όταν έφτασε η εποχή των smartphones; Ας δούμε μερικά από τα κινητά που μας… μεγάλωσαν, όπως τα θυμάμαι μέσα από τις οικογενειακές μας αγορές και όχι μόνο!
H πρώτη συσκευή με την οποία ήρθα σε επαφή το 1996. Για κάποιο λόγο -υποθέτω μπαταρία- το συγκεκριμένο κινητό το… γνώρισα χαλασμένο, οπότε μου επετράπη μια πιο στενή επαφή μαζί του αν και μόλις 5 ετών. Λανσαρίστηκε στο εξωτερικό το 1995, βγήκε σε τρία χρώματα, ενώ η μπαταρία του άντεχε 200 ολόκληρα λεπτά ομιλίας!
Όταν μπήκε το Nokia 6110 σπίτι, θυμάμαι ότι μου φάνηκε… εξωγήινο. Το συγκεκριμένο κινητό, στο οποίο μπορούσες να μιλήσεις 3 με 5 ώρες, διέθετε ρολόι, ξυπνητήρι, τρία παιχνίδια (στο συγκεκριμένο λανσαρίστηκε το ιστορικό «φιδάκι»), ενώ μπορούσες να στείλεις και SMS.
Η απορία μου σήμερα βέβαια είναι σε ποιον μπορούσες να στείλεις SMS το 1998, μιας και ελάχιστοι είχαν κινητά, ωστόσο ναι, μπορούσες να κάνεις και αυτό!
Έναν χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το θρυλικό Nokia 3210, κινητό που πωλείται ακόμα και σήμερα μεταχειρισμένο για 10-15 ευρώ, γιατί ως γνωστόν μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο θα μείνουν στη Γη μόνο οι… κατσαρίδες και τα συγκεκριμένα μοντέλα (άντε και τα 3310).
H ναυαρχίδα της φινλανδικής εταιρείας πούλησε πάνω από 160 εκατ. κομμάτια και σύστησε στο ευρύ κοινό το «φιδάκι». Το συγκεκριμένο κινητό ήταν το πρώτο μέσω του οποίου μπορούσες να συνθέσεις ringtones (κλασική ασχολία της εποχής).
Κινητό με τις περισσότερες πωλήσεις το 1999: Nokia 3210 (126 εκατ.).
Και έφτασε η στιγμή για το πρώτο δικό μου κινητό, δώρο της γιαγιάς μερικά χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Ήταν κάπου στο 2002 (το κινητό κυκλοφόρησε το 2000) όταν η μοναδική ασχολία των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου ήταν πόσες αναπάντητες πήραν από το… αίσθημα, αλλά και ποιος στέλνει πιο γρήγορα SMS.
Αξίζει να σημειωθεί κάπου εδώ ότι το Nokia 3310 και ο προκάτοχός του ήταν οι δύο συσκευές που έκαναν το κινητό προϊόν ευρείας χρήσης, προϊόν που είναι και για έφηβους, καθώς μέχρι τότε οι περισσότεροι κάτοχοί τους ήταν τουλάχιστον επιχειρηματίες. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά τού 3310: SMS 459 χαρακτήρων, αριθμομηχανή, χρονόμετρο ήταν μερικά από αυτά καθώς και οι προσόψεις που μπορούσαν να αλλάζουν και να δείχνουν το κινητό διαφορετικό, συνήθως χειρότερο!
Κινητό με τις περισσότερες πωλήσεις το 2000: Nokia 3310 (126 εκατ.).
Το συγκεκριμένο κινητό μού έχει μείνει στο μυαλό για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι για πρώτη φορά στο σπίτι υπήρχε σοβαρός ανταγωνισμός για το 6110 του μπαμπά. Το κινητό της μαμάς λοιπόν είχε μπαταρία που κρατούσε για μία εβδομάδα, ένα απίθανο Tetris και ένα πρωτοποριακό πορτάκι που ήθελα να το ανοιγοκλείνω συνεχώς.
Το 2002 ήταν μία χρονιά-ορόσημο για τα κινητά, καθώς πέρα από τις έγχρωμες οθόνες (το Sharp GX10, το καλύτερο κινητό εκείνου του έτους, καυχιόταν για τα 65.000 χρώματά του) ήρθαν και οι φωτογραφικές μηχανές. Στην αρχή ως ξεχωριστό κομμάτι και στη συνέχεια ενσωματωμένες. Την αρχή έκανε το Sony Ericsson T68i (το πρώτο κινητό με τη συγκεκριμένη ονομασία). Οι περισσότεροι θα το θυμούνται για την κάμερά του, αλλά και για το απολαυστικό κλικ του κέρσορα που διέθετε.
Μετά τον Απρίλιο του 2002 κυκλοφόρησαν εκατοντάδες κινητά με ενσωματωμένες κάμερες, ωστόσο αυτό που μου έχει καρφωθεί περισσότερο στο μυαλό είναι το Sharp GX10, ένα κλασικό πλέον μοντέλο 110 γραμμαρίων, το οποίο είχε πολυφωνικούς ήχους, oθόνη TFT 65.000 χρωμάτων, 700 KB μνήμη για φωτογραφίες, wallpapers και ένα design που μπορούσε να «τρελάνει» ένα 13χρονο μυαλό.
Tα επόμενα χρόνια ακολούθησαν τα GX20 και GX30, ωστόσο ποτέ δεν άγγιξαν την επιτυχία του πρώτου μοντέλου.
Έναν χρόνο αργότερα, η Samsung δημιούργησε ένα κινητό για να χτυπήσει στα ίσια τη ναυαρχίδα της Sharp. Το Samsung S300 λανσαρίστηκε με δύο οθόνες, κεντρική οθόνη UFB 65.000 χρωμάτων και βάρος μόλις 70 γραμμάρια.
Κινητό με τις περισσότερες πωλήσεις το 2003: Nokia 1100 (250 εκατ.) και Nokia 6600 (150 εκατ.).
Όταν ένα κινητό που έχει κυκλοφορήσει το 2004, επανακυκλοφορεί το 2020, πάει να πει ότι έχει γράψει τη δική του ιστορία. Το Motorola RAZR V3 ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα κινητά που κυκλοφόρησαν τη συγκεκριμένη δεκαετία.
To V3 πούλησε περισσότερες από 130 εκατ. συσκευές και έμεινε στην ιστορία για το μάρκετινγκ που το ακολούθησε. Η Motorola έχτισε πάνω στην επιτυχία του V3, ωστόσο κανένας διάδοχός του δεν έκανε το ίδιο… γκελ στον κόσμο!
Κινητό με τις περισσότερες πωλήσεις το 2004: Motorola RAZR V3 (130 εκατ.).
Το 2005 η Sony Ericsson έκανε το «κόλπο γκρόσο» και έδωσε στους αγοραστές αυτό που μέχρι τότε δεν μπορούσαν να έχουν με τον τρόπο που ήθελαν. Μουσική. Λίγο η επιτυχία του iPod, λίγο η τρύπα στην αγορά και το εξαιρετικό desing των Walkman κινητών, το κοινό τα αγάπησε.
Τα συγκεκριμένα μοντέλα ήταν ίσως τα πρώτα που έκαναν στην άκρη τις βασικές λειτουργίες ενός απλού κινητού και έδωσαν το… κάτι παραπάνω για την εποχή.
Κινητό με τις περισσότερες πωλήσεις το 2005: Nokia 1110 (250 εκατ.).
Το 2006, έναν χρόνο πριν από την έλευση του πρώτο iPhone, τα κινητά είχαν μετατραπεί στο απόλυτο gadget. Ισορροπούσαν ανάμεσα στο στιλ και τις λειτουργίες. To KG800 της LG ή αλλιώς LG Chocolate εισήγαγε ένα νέο, εύκολο σχήμα το οποίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα. Οι οθόνες ήδη από το 2005 έχουν πάει στις δύο ίντσες και τα 256.000 χρώματα, ενώ η κάμερα του συγκεκριμένου μοντέλου ήταν 1.3 MP.
Κινητό με τις περισσότερες πωλήσεις το 2005: Παντοδυναμία με τα 6070, 6080, 7360, 7370, 7380, 6300, 2310, 5200, 5300 να πουλάνε συνολικά 195 εκατ. συσκευές.
Στις 9 Ιανουαρίου του 2007, ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPhone. Ανέβηκε στη σκηνή του Macworld στο Σαν Φρανσίσκο λέγοντας πως αυτή ήταν η μέρα για την οποία ανυπομονούσε για δυόμισι χρόνια. Αρχικά άφησε το κοινό να νομίζει ότι θα παρουσιάσει τρία νέα προϊόντα «An iPod. A Phone. An internet communicator». Ωστόσο λίγο αργότερα συνέχισε: «Are you getting it? These are not three separate devices. This is one device. And we’re calling it… iPhone».
Κάπως έτσι γράφτηκε ιστορία και άλλαξε μια για πάντα ο τρόπος που θα βλέπαμε τα κινητά. Το iPhone ήρθε σε μια εποχή που οι μικρές οθόνες και τα κουμπιά ακόμα κυριαρχούσαν. O Τζομπς τότε κατέκρινε τα «smartphones» της εποχής λέγοντας ότι δεν είναι smart, ούτε εύκολα στη χρήση.
Τι σχέση μπορεί να έχει το iPhone όμως με το Nokia 1200; Αμφότερα βγήκαν την ίδια χρονιά, ωστόσο το ένα πούλησε 150 εκατ. συσκευές, ενώ το άλλο έξι. Ποιος πούλησε 150; Μα φυσικά η Nokia, ωστόσο αυτή ήταν και η πρώτη χρονιά που η φινλανδική εταιρεία θα πουλούσε τόσες συσκευές σε ένα έτος! Η «αυτοκρατορία» της Apple είχε μόλις ξεκινήσει
Ενάμιση χρόνο μετά το λανσάρισμα του πρώτου iPhone, έκανε την εμφάνισή του το iPhone 3G. Ό,τι πρωτοποριακό λάνσαρε η Apple το 2007, το εξέλιξε μέσω του νέου της μοντέλου το καλοκαίρι του 2008. Με 25 εκατ. πωλήσεις το ίδιο έτος και 35 εκατ. το επόμενο, το 3G διέλυσε τον ανταγωνισμό με τον προκάτοχό του, ενώ αγαπήθηκε ιδιαίτερα και από το ελληνικό κοινό.
Το Nokia 5230 ήταν το τελευταίο κινητό της φινλανδικής εταιρείας που πούλησε 150 εκατ. συσκευές σε έναν χρόνο.
Ένα κινητό πραγματικό «διαμάντι» από την HTC. Τα specs του μπορούσαν να κοντράρουν στα ίσια το iPhone 4 που λανσαρίστηκε την ίδια εποχή.
Κινητό με τις περισσότερες πωλήσεις το 2010: Nokia 1280 (100 εκατ.).
Την επόμενη δεκαετία, η Nokia άντεξε μέχρι το 2013, Apple και Samsung κυριάρχησαν, ενώ δυνατό μπάσιμο τα τελευταία χρόνια έκαναν τόσο η Huawei όσο και η Xiaomi!
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…
Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…
Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…
Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment