Τα έξυπνα υλικά είναι εδώ: Μπογιά και τσιμέντο που επιδιορθώνονται μόνα τους -Ρούχα που αλλάζουν χρώμα | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4


Φανταστείτε τσιμεντένιες γέφυρες που επιδιορθώνουν μόνες τους τυχόν ρωγμές ή ρούχα θα αλλάζουν από μόνα τους χρώμα και σχήμα.

Αυτές είναι δύο μονάχα εφαρμογές για μία κατηγορία έξυπνων υλικών που αλλάζουν και προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Εμπνευσμένα από τους έμβιους οργανισμούς, είναι πιθανό να μεταμορφώσουν τον τρόπο ζωής μας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ωστόσο, η έκθεση της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν ρυθμιστικοί κανόνες ώστε να προληφθούν τυχόν ανεπιθύμητες συνέπειες.

Τα… «έμψυχα» είναι εδώ -Μπογιές, τσιμέντο, ρούχα

Κάποια «έμψυχα» υλικά βρίσκονται ήδη εδώ: η μπογιά και το τσιμέντο που επιδιορθώνονται από μόνα τους κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο, ενώ κι άλλες εφαρμογές βρίσκονται σε αυτόν τον δρόμο.

Όπως δηλώνει ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο αιώνας που διανύουμε είναι πραγματικά σημαντικός, καθώς κινούμαστε από την άψυχη αντιμετώπιση των υλικών, όπου τα κατασκευάζουμε αλλά φθείρονται και χρειάζεται να τα αντικαταστήσουμε, προς μία πιο βιολογική προσέγγιση των υλικών που δημιουργούμε. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι γέφυρες στο μέλλον θα γνωρίζουν πότε έχουν υποστεί φθορά και θα μπορούν να την αντιμετωπίσουν μόνες τους.

Ακόμα και το τσιμέντο θα επιδιορθώνεται μόνο του / Φωτογραφία: shutterstock

Η τεχνολογία του τσιμέντου που μπορεί να εντοπίζει και να διορθώνει μόνο του τη φθορά έχει ήδη δοκιμαστεί σε δρόμους στην Βρετανία.
Άλλες εφαρμογές υλικών που επισκευάζονται μόνα τους είναι οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικές συσκευές ικανές να ανασυστήνουν κατεστραμμένα κυκλώματα.
Απ’ ό, τι φαίνεται, το ζήτημα πλέον δεν είναι αν κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αλλά πόσο σύντομα, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση, υπάρχουν αυτή την στιγμή πολλές ξεχωριστές έρευνες, χωρίς όμως επικοινωνία και συνεργασία των διαφόρων επιστημόνων προς έναν κοινό στόχο.

Εφαρμογές στην ιατρική

Η ιατρική είναι ένα από τα σημαντικότερα πεδία όπου μπορεί να αναπτυχθεί η χρήση “έμβιων” υλικών.
Μακροπρόθεσμα, μικροσκοπικά μηχανήματα θα μπορούν να εισάγονται στην κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να πραγματοποιούν μικρές τομές, να επιδιορθώνουν βλάβες ή να συλλέγουν πληροφορίες. Αυτά τα ελάχιστα ρομπότ θα κινούνται από μικροσκοπικούς κινητήρες οι οποίοι θα τροφοδοτούνται από χημικές αντιδράσεις.
Είναι πιθανό να μπορούν να μεταφέρουν φάρμακα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, σε έναν όγκο, για παράδειγμα, κάτι που θα μπορούσε να μας απαλλάξει από την ευρύτερη ζημιά που υφίσταται ο υπόλοιπος οργανισμός με τις τρέχουσες μορφές χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.

Έξυπνα ρούχα

Άλλο πεδίο με μεγάλες δυνατότητες εφαρμογής τέτοιων καινοτομιών είναι η ένδυση. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, υπάρχουν διασκεδαστικές εφαρμογές, όπως το να αλλάζουν τα ρούχα σχήμα ή χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή μας.
Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν και εφαρμογές για ανθρώπους που αναρρώνουν από τραυματισμούς ή επεμβάσεις, όπως ρούχα με αισθητήρες, ικανά να ενημερώνουν, στην περίπτωση κάποιου που αναρρώνει από επέμβαση στον ώμο, για παράδειγμα, τόσο τον γιατρό όσο και τον ασθενή για το εύρος της κίνησης που είναι ικανό να πραγματοποιήσει το τραυματισμένο μέλος.

Ρούχα μέσα σε πλυντήριο
Ρούχα μέσα σε πλυντήριο / Φωτογραφία: shutterstock

Η ρύθμιση είναι απαραίτητη

Η έκθεση της Βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας τονίζει ότι όσο περισσότερες εφαρμογές βρίσκουν τα έμβια υλικά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι προκλήσεις για τις ρυθμιστικές αρχές. Στο μέλλον, τα υλικά αυτά, αλλά και τα συστήματα των οποίων θα αποτελούν μέρος, θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν απρόβλεπτες συμπεριφορές.
Η χρήση τους αναμένεται να μας φέρει αντιμέτωπους όχι μόνο με θέματα ασφάλειας, αλλά και με ηθικά και πρακτικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr





Πηγή