Η ομάδα Digital Footprint Intelligence (DFI) της Kaspersky δημοσίευσε μια έκθεση κατά τη διάρκεια του GITEX Global 2024, ρίχνοντας φως στις πιο διαδεδομένες κυβερνοαπειλές που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί στη Μέση Ανατολή. Οι ειδικοί της Kaspersky μελέτησαν σε βάθος το dark web — εξερευνώντας τα πάντα, από παράνομα φόρουμ μέχρι και ύποπτες αγορές — για να συλλέξουν δεδομένα από το πρώτο εξάμηνο του 2024, συνθέτοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα των ψηφιακών κινδύνων που υποβόσκουν.
Τα ευρήματα της Kaspersky αποκάλυψαν έναν σύνθετο ιστό κυβερνοαπειλών με στόχο τη Μέση Ανατολή.
Οι ομάδες ransomware έχουν γίνει πιο οργανωμένες και δομημένες με στόχο να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα και να κρυπτογραφήσουν τα αρχεία των θυμάτων τους, ζητώντας οικονομικά ανταλλάγματα για την αποκατάσταση της πρόσβασης. Η Kaspersky ανέδειξε 19 ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, με τους πιο συχνούς στόχους να είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Στην έρευνα της Kaspersky αναφέρονται επίσης οι πιο δραστήριες ομάδες ransomware: Lockbit 3.0, Stormous, Rhysida και Qilin. Η έρευνα επίσης δείχνει πως κύριοι στόχοι των ομάδων αυτών αποτελούν ο δημόσιος τομέας, ο τομέας των κατασκευών, καθώς και ο τομέας των επιχειρηματικών υπηρεσιών.
Σημειώνεται αύξηση στις ιδεολογικά υποκινούμενες δραστηριότητες χακτιβισμού. Αν και τέτοια περιστατικά συχνά θεωρούνταν επιθέσεις τύπου DDoS, οι χακτιβιστές πια ακολουθούν πιο καταστροφικές προσεγγίσεις. Σε συνδυασμό με την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, οι επιτιθέμενοι επιδιώκουν πιο σοβαρά αποτελέσματα, όπως οι διαρροές δεδομένων και η παραβίαση των οργανισμών-στόχων. Οι ερευνητές της Kaspersky DFI εντόπισαν περισσότερα από 11 κινήματα χακτιβισμού και σχετικούς φορείς σε ολόκληρη την περιοχή.
Ένας βασικός στόχος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι τα σημεία εισόδου σε εταιρικά δίκτυα. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να εκμεταλλευτούν την αρχική πρόσβαση σε μεγαλύτερες ομάδες ή σε άλλους εγκληματίες που έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν την επίθεση περαιτέρω. Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν περισσότερες από 40 διαφημίσεις του dark web που προσφέρουν πρόσβαση σε τομείς όπως η κυβέρνηση, η εκπαίδευση, οι κατασκευές, οι μεταφορές, οι οικονομικές υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη, η πληροφορική και άλλους τοπικούς εταιρικούς οργανισμούς.
Ένα info stealer είναι μια μορφή κακόβουλου λογισμικού που στοχεύει στη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων ευαίσθητων πληροφοριών από μολυσμένες συσκευές και την αποστολή των δεδομένων για εξαγωγή. Τα κλεμμένα δεδομένα είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τους κυβερνοεγκληματίες, καθώς οι έγκυροι λογαριασμοί και τα δεδομένα ελέγχου ταυτότητας έχουν μεγάλη ζήτηση στο dark web. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, η ομάδα DFI της Kaspersky ανακάλυψε και ανέλυσε σχεδόν 10 εκατομμύρια αρχεία κλεμμένων λογαριασμών χρηστών, συχνότερα στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.
Παραβιάσεις δεδομένων
Τα στοιχεία της Kaspersky δείχνουν ότι τόσο τα δεδομένα όσο και τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει δημοσιοποιούνται πολλαπλώς, μοιράζονται ή ανταλλάσσονται. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαφόρων ειδών απάτες, από κοινά spam email έως εκβιασμούς και στοχευμένες επιθέσεις που χρησιμοποιούν το προφίλ θυμάτων. Συνολικά, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου το 1ο εξάμηνο του 2024 είχαν διαρρεύσει 125 εταιρικές βάσεις δεδομένων σε διαφορετικούς κλάδους. Η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και η Αίγυπτος αντιμετώπισαν τον μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων δεδομένων, σημειώνοντας τα περισσότερα περιστατικά δημοσιοποίησης βάσεων δεδομένων.
Η Vera Kholopova, Senior Analyst της Kaspersky Digital Footprint Intelligence, δήλωσε: «Είναι προφανές ότι οι κυβερνοεγκληματίες όχι μόνο τελειοποιούν τις υπάρχουσες μεθόδους, αλλά αναπτύσσουν καινοτόμες τακτικές και εργαλεία για να προσεγγίσουν τα θύματά τους. Σε αυτό το συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον, η επαγρύπνηση είναι απαραίτητη για την προστασία των υποδομών δικτύου των οργανισμών από τις διάφορες απειλές που παραμονεύουν στο dark web. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, οι κυβερνοεπιθέσεις γίνονται αναπόφευκτες και όχι απλά πιθανές, καθιστώντας όλο και πιο σημαντικό να παραμείνουμε ένα βήμα μπροστά».
Για την προληπτική άμυνα απέναντι στις ψηφιακές απειλές, η Kaspersky συμβουλεύει:
Ιάπωνες ερευνητές μόλις έστειλαν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο στο Διάστημα, όπως αναφέρει το…
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Nintendo, το Nintendo Switch παρουσιάζει μια μικρή πτώση…
Το πρόβλημα των τριών σωμάτων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον τομέα της Αστρονομίας,…
Η εταιρεία αναζήτησης αστεροειδών AstroForge απέκτησε την πρώτη εμπορική άδεια λειτουργίας και επικοινωνίας με ένα…
Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Από τα παιδιά, τους εφήβους, τους…
Ιστορικό επίτευγμα: Το πρώτο κλωνοποιημένο κουνάβι γέννησε δύο υγιή μωρά - Newsbeast play …
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment