Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο σύγκρουσης ενός παλιού κινεζικού πυραύλου με έναν ανενεργό ρωσικό στρατιωτικό δορυφόρο.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής, οι δύο δορυφόροι θα πλησιάσουν σε απόσταση μόλις 12 μέτρων και υπάρχει κίνδυνος να συγκρουστούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το RT, η απόστασή τους θα είναι μόλις στα 12 μέτρα, στις 16 Οκτωβρίου 2020, στις 00:56 UTC (03:56 ώρα Ελλάδας). Μια σύγκρουση θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν χιλιάδες θραύσματα, απειλητικά για τους δορυφόρους, τις επικοινωνίες και τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές. Φυσικά, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Γη.
«Αυτή είναι πιθανώς μία από τις δυνητικά χειρότερες τυχαίες συγκρούσεις που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η αρχαιολόγος του Διαστήματος Alice Gorman, από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία. Πύραυλος και δορυφόρος έχουν μαζί μάζα περίπου 2.800 κιλών και σχετική ταχύτητα 14,7 χλμ. ανά δευτερόλεπτο ή 52.920 χλμ./ώρα.
Ο κινεζικός πύραυλος Long March 4B εκτοξεύτηκε στις 10 Μαΐου 1999, ενώ, από την άλλη, ο μη ενεργός στρατιωτικός δορυφόρος Parus χρονολογείται από τις 22 Φεβρουαρίου 1989. Ο δορυφόρος Parus, που χρησιμοποιήθηκε κυρίως για επικοινωνία και πλοήγηση, διαθέτει βραχίονα 17 μέτρων, στοιχείο που αποτελεί επιπλέον παράγοντα κινδύνου σύγκρουσης.
Να σημειωθεί ότι κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να κάνει ελιγμό από το έδαφος, καθώς είναι μη λειτουργικά διαστημικά σκουπίδια. «Η αίσθησή μου για αυτό είναι μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, απλώς για να είμαι αισιόδοξη. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε», είπε η Gorman. «Ας κρατήσουμε τα δάχτυλά μας σταυρωμένα», πρόσθεσε.
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…
Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…
Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…
Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment