Όταν η Samsung έπαιρνε την απόφαση να σοβαρευτεί στην mid-range κατηγορία, αναβαθμίζοντας σημαντικά την οικογένεια Galaxy A, καταργώντας τη σειρά Galaxy J και αλλάζοντας την τιμολογιακή πολιτική της, κατάφερε να ανακόψει την σαρωτική πορεία των κινέζων κατασκευαστών στις value-for-money επιλογές smartphones. Τα τελευταία χρόνια βλέπει ειδικά τα μοντέλα Galaxy A5x να καταγράφουν τρομερές πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι άδικα, αφού πρόκειται για πολύ αξιόπιστες συσκευές με τίμια τεχνικά χαρακτηριστικά, μεγάλη αυτονομία και πολύ καλή τιμή, ενώ πλέον εγγυάται και υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος για τουλάχιστον 4 χρόνια.
Όπως καταλαβαίνετε, υποδεχτήκαμε το φετινό Samsung Galaxy A53 5G για τις καθιερωμένες δοκιμές μας έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι θα πρόκειται για τουλάχιστον μια ισάξια με τα προηγούμενα μοντέλα πρόταση και δεν κάναμε λάθος. Αν θέλετε την σύντομη έκδοση αυτού του review, κρατήστε πως το Samsung Galaxy A53 5G εκπληρώνει πλήρως όσα υπόσχεται η εταιρεία χωρίς να απλώνει τα «πόδια» του πέρα από το πάπλωμα του. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές ο σχεδιασμός συγκριτικά με το περυσινό Galaxy A52, με το ειδικά επεξεργασμένο πλαστικό υλικό στο πίσω μέρος που ναι μεν δεν αφήνει δαχτυλιές, αλλά σαφέστατα δεν σου βγάζει την πολυτέλεια του γυαλιού ή του μετάλλου. Από την άλλη, βέβαια, είναι αρκετά ανθεκτικό, στιβαρό στο κράτημα παρά το μικρό βάρος και πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP67 για προστασία από νερό και σκόνη. Χάριν σε αυτήν την κατασκευή και στην επιλογή pastel αποχρώσεων είναι από τις λίγες φορές που θα μπορούσαμε να πούμε πως δεν χρειάζεται καμία θήκη για περαιτέρω προστασία.
Η εταιρεία επέλεξε να τοποθετήσει το camera module εξολοκλήρου μέσα στο σώμα, γι’ αυτό το βλέπουμε να προεξέχει στην επάνω αριστερή γωνία χωρίς να διακόπτεται η «πλάτη» της συσκευής, καθώς και να χρησιμοποιήσει ένα ιδιαίτερα επεξεργασμένο αλουμίνιο για το περίγραμμα που νομίζεις ότι είναι πλαστικό. Αυτή είναι μια μάλλον περίεργη επιλογή, καθώς έχουμε συνηθίσει τους κατασκευαστές να «μεταμφιέζουν» το πλαστικό για να μοιάζει με μέταλλο παρά το αντίθετο. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν το λες ευτελές.
Στη δεξιά πλευρά έχουν τοποθετηθεί τα power και volume buttons στο σωστό ύψος για να τα ακουμπάς εύκολα όταν κρατάς τη συσκευή στο ένα χέρι, η αριστερή και η επάνω πλευρά είναι καθαρές (με εξαίρεση μια οπή μικροφώνου στο επάνω μέρος), ενώ στην κάτω πλευρά βρίσκουμε το ηχείο, τις υποδοχές microSD/nanoSIM και USB-C.
Μια κλασική και αξιόπιστη επιλογή από τη Samsung για την οθόνη του Galaxy A53 5G, με την εταιρεία να τοποθετεί SuperAMOLED flat panel 6.5’’ ανάλυσης FHD+ και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz, αλλά όχι με αυτόματη προσαρμογή του τελευταίου ανάλογα με τον τρόπο χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης μπορεί να επιλέξει σταθερά από τις ρυθμίσεις πόσο γρήγορη θα είναι η ανανέωση της εικόνας προκειμένου να απολαμβάνει την απόλυτα ομαλή εμπειρία πλοήγησης πληρώνοντας ένα μικρό τίμημα στη συνολική αυτονομία της συσκευής του.
Για τα δεδομένα της κατηγορίας, η οθόνη είναι εξαιρετική διότι προσφέρει όλα τα καλά της τεχνολογίας AMOLED, όπως τα πολύ ζωντανά χρώματα, το απόλυτο μαύρο, τη μεγάλη φωτεινότητα (800nits) και ευκρίνεια στο έντονο φως της ημέρας, αλλά και την πολύ γρήγορη και αξιόπιστη αυτόματη προσαρμογή ανάλογα με τον φωτισμό στο περιβάλλον. Όπως πάντα, υπάρχουν δύο προκαθορισμένες επιλογές για την εμφάνιση των χρωμάτων (Intense και Natural) με δυνατότητα να παίξεις με την ισορροπία του λευκού για μια πιο προσωπική ρύθμιση της εικόνας.
Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να δούμε μικρότερα bezels και ίσως μικρότερη οπή κεντρικά επάνω για τη φιλοξενία της εμπρόσθιας κάμερας, αλλά και πάλι συνηθίζεις πολύ γρήγορα αυτό που βλέπεις και δεν σε ενοχλεί ιδιαίτερα στην καθημερινή χρήση. Επίσης, κάτω από την οθόνη υπάρχει οπτικός αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων που λειτουργεί αρκετά γρήγορα και αξιόπιστα, αλλά σίγουρα είναι ένα κλικ πιο αργός σε σύγκριση με αυτούς των ακριβότερων μοντέλων της εταιρείας.
Στο εσωτερικό του Galaxy A53 5G συναντάμε τον octa-core επεξεργαστή Exynos 1280, ένα mid-range SoC που συνοδεύεται από 6GB μνήμη RAM και 128GB ή 256GB αποθηκευτικό χώρο. Η συνολική συμπεριφορά για ένα mid-range smartphone είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά θα προτιμούσαμε τα 8GB μνήμης RAM που θα λανσαριστούν σε ορισμένες αγορές.
Στις κλασικές καθημερινές διεργασίες (κάμερα, gaming, multitasking) δεν παρατηρήσαμε κάποιο σοβαρό θέμα απόδοσης, αλλά αισθάνεσαι πως κινείται ένα επίπεδο πιο αργά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και αυτό ενδεχομένως έχει να κάνει με το λογισμικό One UI, ειδικά στο άνοιγμα – κλείσιμο εφαρμογών. Πιθανότατα πρόκειται για ζήτημα βελτιστοποίησης του λογισμικού και αυτό μπορεί να λυθεί με κάποιο από τα μελλοντικά updates. Κρατάμε, πάντως, στα θετικά ότι δεν ανεβαίνει η θερμοκρασία σε ενοχλητικό βαθμό όταν ζορίζεις τη συσκευή με πολύωρη χρήση της κάμερας ή στα απαιτητικά games, και αυτό οφείλεται τόσο στο hardware, όσο και στην επιλογή των υλικών κατασκευής του smartphone. Επίσης, τα ηχεία αποδίδουν αρκετά δυνατό, καθαρό και ισορροπημένο ήχο για να παρακολουθείς χωρίς ακουστικά videos, να παίζεις games ή να πραγματοποιείς κάποια τηλεδιάσκεψη.
Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, τα 5000mAh χωρητικότητας της μπαταρίας είναι υπέρ αρκετά για να βγάλεις με άνεση μια ημέρα βαριάς χρήσης, ενώ αν είσαι πιο συντηρητικός μπορείς να φτάσεις και 2 ημέρες με μία φόρτιση. Σημειώστε ότι υποστηρίζει φόρτιση σε ισχύ 25W και η Samsung έχει φροντίσει το 0-50% να ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 35 λεπτά, αλλά η πλήρης φόρτιση απαιτεί σχεδόν 80 λεπτά. Ο φορτιστής δεν συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο.
Στο Samsung Galaxy A53 5G συναντάμε και πάλι τετραπλή κάμερα στο πίσω μέρος, με πρωταγωνιστή τον κύριο αισθητήρα 64MP f/1.8 που συνοδεύεται από οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (OIS). Η διάταξη συμπληρώνεται από αισθητήρες 12MP f/2.2 με υπερευρυγώνιο φακό, 5MP f/2.4 macro και 5MP f/2.4 depth.
Η Samsung καταφέρνει για άλλη μια φορά να βελτιώσει την απόδοση της κάμερας δίνοντας στον μέσο χρήστη ένα αξιόλογο εργαλείο για να απαθανατίζει στιγμές και να αναρτά υλικό στα κοινωνικά δίκτυα, ειδικά όταν αυτές πραγματοποιούνται στο φως της ημέρας. Σωστή αποτύπωση των χρωμάτων, αρκετά καλή η συμπεριφορά του δυναμικού εύρους και της αντίθεσης, ικανοποιητικό επίπεδο λεπτομέρειας και επιλογή για λήψη στα 64MP για καλύτερο cropάρισμα σε 2x zoom χωρίς σοβαρές απώλειες σε ποιότητα.
Ο υπερευρυγώνιος φακός οδηγεί (φυσιολογικά για την κατηγορία) σε ελαφρώς πιο χαμηλή ποιότητα και με εμφανές το barrel effect στις πλευρές, γι’ αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε σε καλές συνθήκες φωτισμού και ιδανικά σε πολύ ανοιχτούς χώρους, ενώ οι λήψεις πορτραίτων είναι τίμιες με τη βοήθεια του AI που κρατά την εφαρμογή του blur effect σε λογικά πλαίσια.
Φυσιολογικά όταν μειώνεται ο φυσικός φωτισμός η ποιότητα των λήψεων πέφτει αρκετά, αλλά με τη βοήθεια του Night mode και του OIS στον κύριο αισθητήρα μπορείς να πάρεις αρκετά καλές λήψεις ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ εμφανής η επιρροή του λογισμικού για την διόρθωση της εικόνας και γι’ αυτό οι τελικές λήψεις φαίνονται αρκετά τεχνητές ειδικά στην οθόνη του υπολογιστή.
Τέλος, με τον κύριο αισθητήρα μπορείς να τραβήξεις σταθερά 4K videos στα 30fps χάριν στο OIS, ενώ η εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.2 είναι ιδανική τόσο για τις selfies σου, όσο και για να απολαμβάνεις άψογη ποιότητα σε τηλεδιασκέψεις.
Δεν χρειάζονται πολλές αναλύσεις για το Samsung Galaxy A53 5G. Όποιος αναζητά mid-range smartphone από αξιόπιστη εταιρεία σε λογική τιμή και θέλει να έχει καλή οθόνη, ικανοποιητική κάμερα, μεγάλη αυτονομία και εγγύηση για αναβαθμίσεις του Android OS για 4 χρόνια, τότε αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή από το πάνω ράφι.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
Στην CES 2025, η TCL κάνει την τεχνολογία πιο ανθρώπινη, προσφέροντας στους καταναλωτές μια καθηλωτική…
Ο επερχόμενος πρόεδρος Donald Trump άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου στο Mar-a-Lago στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώνοντας…
Η Activision κυκλοφορεί κάθε χρόνο παιχνίδια Call of Duty εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και…
Τέλος τα φίλτρα ομορφιάς σε Instagram, WhatsApp και Facebook – Τι αλλάζει και γιατί αποφασίστηκε…
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κατακτήσει τον κόσμο και φαίνεται να είναι το θέμα της μόδας…
Ένας πρώην υπάλληλος της Microsoft δημοσιεύει στο X ότι η Microsoft δεν ενδιαφέρεται για την…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment