Γιγαντιαίο τσουνάμι σάρωσε τον πλανήτη Άρη πριν από 3,5 δισ. χρόνια -Το επιβεβαίωσαν επιστήμονες
Μία μοναδική «παράσταση» με επτά πλανήτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αρκετοί τυχεροί απόψε στον νυχτερινό ουρανό.
Ένα
σπάνιο φαινόμενο θα επιτρέψει σε
αστρολόγους να δουν επτά από τους
πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος,
τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Δία,
τον Κρόνο, τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό,
να παρατάσσονται στον ουρανό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η Αφροδίτη, ο Ερμής, ο Κρόνος, ο Δίας και ο Άρης μπορούν επί του παρόντος να φαίνονται με αυτή τη σειρά με γυμνό μάτι, ξεκινώντας από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα και κινούμενοι προς τα ανατολικά.
Παράλληλα, ο Ουρανός, που βρίσκεται μεταξύ του Άρη και του Δία, και ο Ποσειδώνας, που βρίσκεται μεταξύ του Κρόνου και του Δία, μπορούν επίσης να φανούν με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Η Αφροδίτη ξεπερνά τον Ερμή κατά 70 φορές, επομένως θα είναι πολύ πιο «αχνή» από τον «αδελφό» πλανήτη της Γης.
Όλοι οι πλανήτες θα εμφανιστούν στον νυχτερινό ουρανό ως μικρά σημεία φωτός για τους αστρολόγους στο βόρειο ημισφαίριο. Ο Ερμής είναι ο πιο δύσκολος πλανήτης χωρίς μεγέθυνση, καθώς βρίσκεται σε ένα φωτεινό μέρος του ουρανού, ωστόσο μπορεί να εντοπιστεί κοντά στην πολύ φωτεινότερη Αφροδίτη.
Απόψε, οι πλανήτες θα εμφανιστούν σε απόσταση μόλις 1,5 μοίρας μεταξύ τους και θα φτάσουν στο πλησιέστερο σημείο τους στις 29 Δεκεμβρίου και ώρα 23:00 Ελλάδος. Το φαινόμενο αυτό δεν θα συμβεί ξανά πριν το 2024.
Οι αστρολόγοι θα μπορούν να εντοπίσουν τους πλανήτες χαμηλά στα δυτικά και θα έχουν την καλύτερη θέα για περίπου μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου, με την Αφροδίτη να εξαφανίζεται περίπου 40 λεπτά αργότερα.
Οι υπόλοιποι πλανήτες ευθυγραμμίζονται προς τα ανατολικά, με τον Δία να εμφανίζεται φωτεινότερος από όλα τα αστέρια και ψηλά στον νότιο ουρανό.
Ενώ ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος εξαφανίζεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Άρης είναι ορατός όλη τη νύχτα μετά την ανατολή του στα ανατολικά λίγο πριν από τη δύση του ηλίου.
Θα φαίνεται κόκκινο και πιο φωτεινό από τα περισσότερα αστέρια, ενώ ο γείτονάς του, ο Κρόνος, θα έχει χρυσαφί χρώμα όταν εμφανιστεί στα νοτιοδυτικά μετά το σκοτάδι. Ο πλανήτης θα δύσει περίπου στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Το φεγγάρι θα ενταχθεί επίσης στην πλανητική σύνθεση, εμφανιζόμενο ως ημισέληνος μεταξύ του Δία και του Κρόνου.
Μιλώντας στο Newsweek για το φαινόμενο, ο Τζιανλούκα Μάσι, αστρονόμος του Virtual Telescope Project, δήλωσε πως «αυτές τις νύχτες, μπορούμε να δούμε όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με μια ματιά, αμέσως μετά τη δύση του ηλίου. Συμβαίνει κατά καιρούς, αλλά είναι πάντα ένα εντυπωσιακό θέαμα».
Οι πλανήτες πάντως δεν θα είναι τόσο κοντά όσο φαίνονται από τη Γη, καθώς απέχουν εκατομμύρια μίλια από τους άλλους. Μια «παρέλαση του πλανήτη» ήταν ορατή για τελευταία φορά από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο, όταν ενώθηκε και ένα μισοφέγγαρο.
Οι πέντε πλανήτες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι εμφανίστηκαν όλοι με τη σειρά της απόστασής τους από τον ήλιο – μια σειρά που δεν είχε εμφανιστεί για 18 χρόνια. Η παρατήρηση αυτού του μήνα θα διαρκέσει μόνο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς ο Ερμής θα εξαφανιστεί.
Το Virtual Telescope Project θα μεταδώσει ζωντανά την παρέλαση του πλανήτη στο YouTube πάνω από τον ορίζοντα στη Ρώμη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ο Donald Trump διετέλεσε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ από το 2017 έως το 2021.…
Η Rockstar έχει παραμείνει αρκετά σιωπηλή από το αρχικό trailer της ανακοίνωσης του Grand Theft…
Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα νομοθετήσει την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά κάτω των…
Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν ένα «πραγματικό Death Star» ικανό να καταστρέφει εχθρικούς δορυφόρους που…
Μια ενοχλητική δυσλειτουργία έχει επανεμφανιστεί στα iPhone, αν κρίνουμε από τις αναφορές που κάνουν την…
Η Google αναβαθμίζει την εφαρμογή Google Maps ενσωματώνοντας ακόμη πιο ενεργά την τεχνολογία της Τεχνητής…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment