Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, κάθε χρόνο ανιχνεύονται περίπου 150.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ορθού και του παχέος εντέρου. Και ενώ ο αριθμός αυτός παρουσιάζει μια τάση αργής μείωσης, χάρη στην αύξηση του προληπτικού ελέγχου που σχετίζεται με την ηλικία, εξακολουθεί να είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου στις ΗΠΑ, προσβάλλοντας περίπου έναν στους 23 άνδρες και μία στις 26 γυναίκες.
Είναι, επίσης, δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς μόλις το 10% των ασθενών ανταποκρίνεται στις τρέχουσες ανοσοθεραπείες. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία είναι τις περισσότερες φορές η χειρουργική επέμβαση, με την αφαίρεση όλου του καρκινικού ιστού. Ως εκ τούτου, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ωστόσο, οι ερευνητές του Olivia Newton-John Cancer Research Institute του Πανεπιστημίου La Trobe στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι ο τρόπος με τον οποίο ένας ασθενής ανταποκρίνεται στον καρκίνο εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα μιας ομάδας ανοσοποιητικών κυττάρων στο παχύ έντερο.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Lisa Mielke,
Τα κύτταρα γάμμα δέλτα Τ δρουν ως υπερασπιστές πρώτης γραμμής στο έντερο. Αυτό που καθιστά αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ξεχωριστά είναι το γεγονός ότι περιπολούν διαρκώς και προστατεύουν τα επιθηλιακά κύτταρα που περιβάλλουν το έντερο, δρώντας ως μαχητές κατά των πιθανών καρκινικών απειλών. Όταν αναλύσαμε δείγματα ασθενών με καρκίνο του εντέρου, διαπιστώσαμε ότι όπου υπήρχαν περισσότερα γάμμα δέλτα Τ κύτταρα στους όγκους, οι ασθενείς αυτοί φάνηκε πως είχαν καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης.
Αυτή είναι, ωστόσο, μόνο η μισή ιστορία. Εξετάζοντας ολόκληρο το μικροβίωμα του παχέος εντέρου, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια πολύ υψηλότερη συγκέντρωση του μορίου του παράγοντα μεταγραφής 1 (TCF-1) στα κύτταρα γάμμα δέλτα Τ. Ο συγκεκριμένος παράγοντας για αποτελεί επίσης κεντρικό ρυθμιστή της ανάπτυξης και της λειτουργίας των Τ κυττάρων.
Η Μαρίνα Γιάκου, συν-συγγραφέας της έρευνας, τόνισε τα εξής:
Ανακαλύψαμε ότι η ποσότητα και η ποικιλομορφία του μικροβιώματος στο παχύ έντερο είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη συγκέντρωση ενός μορίου που ονομάζεται TCF-1 στα κύτταρα γάμμα δέλτα Τ σε σύγκριση με άλλες περιοχές του εντέρου. Αυτό το μόριο καταστέλλει τη φυσική μας ανοσολογική απόκριση, τα γάμμα δέλτα Τ κύτταρα, από το να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του εντέρου.
Όταν διαγράψαμε το μόριο TCF-1 από τα γάμμα δέλτα Τ κύτταρα χρησιμοποιώντας προκλινικά μοντέλα, άλλαξε ριζικά η συμπεριφορά αυτών των ανοσοποιητικών κυττάρων και είδαμε μια αξιοσημείωτη μείωση του μεγέθους των όγκων του καρκίνου του εντέρου. Η παγκόσμια πρώτη ερευνητική μας ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για την ανάπτυξη στοχευμένων συνδυαστικών ανοσοθεραπειών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο του εντέρου.
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!