Σε κίνδυνο οι πολύ προσιτές αγορές από τα Temu, Shein και AliExpress

0


Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σχέδια για την επιβολή τελωνειακών δασμών σε φθηνά προϊόντα που αγοράζονται από κινεζικούς διαδικτυακούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Temu, Shein και AliExpress, ανέφεραν την Τετάρτη οι Financial Times, επικαλούμενοι τρία άτομα που έχουν ενημερωθεί για το θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτό το μήνα θα προτείνει την κατάργηση του σημερινού ορίου των 150 ευρώ κάτω από το οποίο τα είδη μπορούν να αγοράζονται αφορολόγητα, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ, τα πακέτα που αγοράζονται μέσω διαδικτύου από χώρα εκτός ΕΕ δεν υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς εάν η αξία τους είναι κάτω από 150 ευρώ. Δύο δισεκατομμύρια δέματα με δηλωθείσα αξία μικρότερη από 150 ευρώ έφτασαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες το 2023, σύμφωνα με την Επιτροπή, η οποία αναφέρει ότι “ο τεράστιος όγκος του ηλεκτρονικού εμπορίου δοκιμάζει τα όρια των τελωνείων“. Η ΕΕ έχει συζητήσει την κατάργηση του ορίου ως μέρος ενός σχεδίου τελωνειακής μεταρρύθμισης που πρότεινε η Επιτροπή τον Μάιο του 2023, αλλά θα μπορούσε τώρα να επιδιώξει να επιταχύνει την υιοθέτησή του για να αντιμετωπίσει την έξαρση των φθηνών εισαγωγών.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των νομοθετών για τη μεταρρύθμιση της διάταξης de minimis“, δήλωσε εκπρόσωπος της Shein, ενώ η μητρική εταιρεία του AliExpress (Alibaba και η Temu δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής την επικείμενη αλλαγή στη νομοθεσία. Οι επικριτές των Shein και Temu παραπονούνται ότι χρησιμοποιούν την απαλλαγή από τους φόρους εισαγωγής για να υποτιμούν τους ανταγωνιστές τους και να αποφεύγουν τους τελωνειακούς ελέγχους των προϊόντων τους.

[via]



Πηγή