Αν το Samsung Galaxy S22 Ultra είναι το…Galaxy Note που περίμεναν οι φίλοι της εταιρείας (και της συγκεκριμένης οικογένειας ειδικότερα), το Samsung Galaxy S22+ είναι η πιο…Galaxy S συσκευή της φετινής σειράς. Ίσως θα έπρεπε να θεωρούμε το τελευταίο ως το flagship μοντέλο, μιας και το S22 Ultra είναι μια εντελώς διαφορετική συσκευή.
Έχοντας στην κατοχή μας για αρκετό καιρό το Samsung Galaxy S22+ μπορούμε να καταγράψουμε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα από την καθημερινή χρήση και να δούμε παρέα τι έχει να μας προσφέρει.
Ξεκινώντας από την σχεδιασμό, το Samsung Galaxy S22+ είναι ομολογουμένως αρκετά όμοιο με τον προκάτοχο του, αλλά η ποιότητα κατασκευής έχει ανέβει επίπεδο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το πολύ ανθεκτικό μεταλλικό υλικό Armor Aluminium με ειδική επεξεργασία στο πίσω μέρος για να μην αφήνει δαχτυλιές, ενώ έχει τοποθετήσει επικάλυψη Gorilla Glass Victus+ τόσο στην πρόσοψη, όσο και στην πλάτη. Περιμετρικά έχουμε κλασικά ένα πιο γυαλιστερό μεταλλικό υλικό με κυρτές γωνίες και συνολικά το σώμα το νιώθεις πολύ στιβαρό και εργονομικό στο κράτημα.
Η απόλυτη καθαρότητα στο πίσω μέρος διακόπτεται αποκλειστικά και μόνο από το camera module στην επάνω αριστερή γωνία (με τρεις αισθητήρες) και το LED flash δίπλα της, το οποίο δεν προεξέχει ιδιαίτερα από το υπόλοιπο σώμα για να παραμένει σταθερό όταν το αφήνεις επάνω σε ένα τραπέζι ή γραφείο. Στην πρόσοψη παρατηρούμε ότι τα περιθώρια της οθόνης έχουν μικρύνει αρκετά και είναι σχεδόν συμμετρικά προς κάθε πλευρά, ενώ η οπή κεντρικά επάνω για την εμπρόσθια κάμερα είναι σχετικά μικρή.
Στο επάνω μέρος του Samsung Galaxy S22+ υπάρχει μόνο ένα μικρόφωνο, στη δεξιά πλευρά τα volume και power buttons σε σωστό ύψος για εύκολη (και λογική) πρόσβαση με το ένα χέρι, αν και θα τα θέλαμε να προεξέχουν λίγο περισσότερο. Η αριστερή πλευρά είναι κενή από οτιδήποτε και τέλος στο κάτω μέρος υπάρχει η υποδοχή για κάρτες SIM, μικρόφωνο, υποδοχή USB Type-C και ηχείο.
Δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο πρωτοτυπίας, αλλά δεν παύει να εκπέμπει μια πολυτέλεια και τη σοβαρότητα της εταιρείας για την premium κατηγορία. Είναι αρκετά λεπτό (7.6mm) και σχετικά ελαφρύ (196gr), καθώς και πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP68 για αντοχή στο νερό (1.5m για 30 λεπτά) και τη σκόνη.
Ακόμα μία οθόνη – κόσμημα από τη Samsung για τη ναυαρχίδα της, με την εταιρεία να επιλέγει Dynamic AMOLED 2X panel 6.6’’ ανάλυσης FHD+ (2340 x 1080) με αυτόματα προσαρμόσιμο ρυθμό ανανέωσης εικόνας από 10Hz έως 120Hz, συμβατότητα με περιεχόμενο HDR10+ και τρομερά υψηλή φωτεινότητα στα 1750nits για απίστευτη ευκρίνεια και καθαρότητα στο φως της ημέρας.
Ουσιαστικά, η οθόνη δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτήν του Galaxy S22 Ultra με εξαίρεση την ανάλυση (FHD+ αντί QHD+) και τη δυνατότητα να πέφτει ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας στο 1Hz (φτάνει μέχρι τα 10Hz). Κατά τ’ άλλα απολαμβάνεις την ίδια ποιότητα στα χρώματα, «βουτυρένια» αίσθηση στην πλοήγηση, εξαιρετικά γρήγορη προσαρμογή της φωτεινότητας ακόμα και σε πολύ χαμηλά επίπεδα όταν βρίσκεσαι σε σκοτεινό χώρο, πολύ ευρείες γωνίες θέασης και αρκετά γρήγορη απόκριση στην αφή για όσους παίζουν ανταγωνιστικά games.
Η εμπειρία παρακολούθησης περιεχομένου (ταινίες, videos, σειρές, φωτογραφίες) είναι πραγματικά απολαυστική, αλλά και στο gaming μπορείς να κάψεις ώρες επάνω στην οθόνη του. Η επιλογή να έχουν όλα τα bezels σχεδόν την ίδια απόσταση από το υπόλοιπο σώμα είναι σωστή, διότι δεν χάνεις τίποτα από τη δράση από τη μία ή από την άλλη πλευρά.
Όπως και στο Galaxy S22 Ultra, έτσι και στο Galaxy S22+ έχει τοποθετηθεί το νέο Exynos 2200 SoC της Samsung, το πρώτο με τον επεξεργαστή γραφικών AMD Xclipse 920, σε συνδυασμό με 8GB μνήμη RAM και 128GB ή 256GB αποθηκευτικό χώρο UFS 3.1. Συνολικά (και φυσιολογικά) σε θέματα απόδοσης δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα σε σενάρια βαριάς χρήσης όπως πολύωρη χρήση της κάμερας και γρήγορες εναλλαγές από εφαρμογή σε εφαρμογή.
Παρόλα αυτά, σημειώνουμε ορισμένα θεματάκια με τα γραφικά σε απαιτητικά games, όπως στο Genshin Impact τα οποία παρατηρήσαμε και στο Galaxy S22 Ultra. Ενδεχομένως αυτά θα λυθούν με κάποιο update μέσα στις επόμενες εβδομάδες, γι’ αυτό δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα. Αυτό που κρατάμε είναι ότι ο Exynos 2200 συμπεριφέρεται άψογα, ενεργοποιεί τις κορυφαίες δυνατότητες της κάμερας, συμβάλει στην καλή ενεργειακή διαχείριση της συσκευής και, το κυριότερο, δεν υπερθερμαίνεται σε ενοχλητικά επίπεδα.
Στα υπόλοιπα καταγράφουμε την ταχύτατη και αξιόπιστη λειτουργία του in-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων τεχνολογίας υπερήχων, την εξίσου πολύ αξιόπιστη τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μέσω της εμπρόσθιας κάμερας για βιομετρικό ξεκλείδωμα (αρκεί να υπάρχει ικανοποιητικός φωτισμός στον χώρο), αλλά και τον αρκετά ικανοποιητικό ήχο από τα δύο ηχεία του ακόμα και σε υψηλές εντάσεις.
Μιας και αναφέραμε τα ακουστικά, το Samsung Galaxy S22+ εμπλουτίζει την εμπειρία ακρόασης όταν συνδέσεις ασύρματα ακουστικά μέσω Bluetooth με υποστήριξη Dolby Atmos, αλλά και των SBC, AAC, aptX και LDAC audio codecs. Συμπεριλαμβάνεται, επίσης, 9-κάναλο equalizer με 4 presets.
Σε ό,τι αφορά την αυτονομία, το Samsung Galaxy S22+ διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 4500mAh που σου βγάζει με άνεση μία ημέρα φυσιολογικής χρήσης χωρίς να ψάξεις τον φορτιστή σου. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι η μπαταρία του πέφτει κατά περίπου 10% όταν δεν το χρησιμοποιείς τη νύχτα, πιθανότατα λόγω των εφαρμογών που τρέχουν στο background. Υποστηρίζεται φόρτιση σε ισχύ έως 45W (δεν συμπεριλαμβάνεται φορτιστής στο κουτί) και ασύρματη φόρτιση στα 15W. Ομολογουμένως έχουμε δει καλύτερες επιδόσεις στο θέμα της αυτονομίας από άλλους κατασκευαστές και ίσως εδώ θα πρέπει να γίνει δουλίτσα από πλευράς Samsung στα επόμενα μοντέλα της.
Όλη η σειρά Samsung Galaxy S22 κυκλοφορεί με το One UI 4.1 που βασίζεται στο Android 12, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές προεγκατεστημένες εφαρμογές της Samsung και άλλων συνεργατών της (π.χ. Microsoft, Facebook, Netflix), αλλά προσφέρεται η δυνατότητα πλήρους απεγκατάστασης τους αν δεν τις χρειάζεσαι.
Αισθητικά το One UI 4.1 σέβεται τον σχεδιασμό Material You της Google, είναι αρκετά γρήγορο και καθαρό αν λάβει κανείς υπόψιν του το υπάρχον bloatware, ενώ προσφέρει κλασικές λειτουργίες της Samsung όπως το Samsung DeX που μετατρέπει το smartphone σε υπολογιστή αν συνδέσεις οθόνη, πληκτρολόγιο και mouse.
Υπενθυμίζουμε ότι το Samsung Galaxy S22+ θα λάβει εγγυημένα 4 μεγάλες εκδόσεις του Android OS και θα υποστηρίζεται με ενημερώσεις ασφαλείας για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Το camera module του Samsung Galaxy S22+ μπορεί να μοιάζει με αυτό του προκατόχου του, αλλά υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς που αποτυπώνονται εμφανώς στις λήψεις φωτογραφιών και videos. Η εταιρεία έχει τοποθετήσει κύριο αισθητήρα 50MP f/1.8 (85º) με OIS, δεύτερο αισθητήρα 12MP f/2.2 με υπερευρυγώνιο φακό 120° και τρίτο αισθητήρα 10MP f/2.4 με OIS και 3x οπτικό zoom.
Οι λήψεις με τον κύριο αισθητήρα 50MP γίνονται συνήθως στα 12MP χάριν στην τεχνική Pixel Binning (συνένωση 4 pixels σε ένα) για μεγαλύτερη απορρόφηση φωτός. Ως εκ τούτου, ο χρήστης απολαμβάνει απόλυτα αληθοφανή και ζωντανά χρώματα, σωστές αντιθέσεις του φωτισμού στα αντικείμενα του κάδρου και υψηλά επίπεδα λεπτομέρειας ακόμα και σε πιο δύσκολες συνθήκες φωτισμού ή σε κλειστούς χώρους. Με τη βοήθεια και του νέου επεξεργαστή, η αυτόματη εστίαση λειτουργεί αστραπιαία και με τρομερή ακρίβεια.
Σε αρκετά υψηλό επίπεδο κινείται και ο υπερευρυγώνιος φακός, αλλά αναπόφευκτα δεν μπορεί να προσφέρει το ίδιο επίπεδο λεπτομέρειας με τον κύριο αισθητήρα, ειδικά όταν μειώνεται ο διαθέσιμος φωτισμός. Είναι προτιμότερη η χρήση του για λήψεις τοπίων στο έντονο φως της ημέρας και με τη βοήθεια του AI που διορθώνει τις όποιες ατέλειες μπορείς να πάρεις αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα την αυγή ή το σούρουπο. Σε ό,τι αφορά τον τηλεφακό, στην 3x μεγέθυνση είσαι…βασιλιάς με τη βοήθεια του οπτικού σταθεροποιητική εικόνας (OIS), αλλά από εκεί και πέρα μεταμορφώνεσαι σε βάτραχο όσο το προχωράς…Όπως και να ΄χει, είναι μια αρκετά καλή επιλογή αν θες να φέρεις πιο κοντά το αντικείμενο που θες να φωτογραφίσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Στις λήψεις πορτραίτων έχει γίνει σημαντική πρόοδος, καθώς η Samsung έχει βελτιώσει την αναγνώριση των διαφορετικών αποχρώσεων για την αυτόματη εφαρμογή του bokeh effect ακόμα και τρίχα προς τρίχα. Λειτουργεί άψογα τόσο στα πρόσωπα των ανθρώπων, όσο και σε αυτά των ζώων ή ακόμα και σε απλά αντικείμενα.
Έχουμε μπερδευτεί λίγο με το αν τελικά υπάρχει νόημα για ξεχωριστό Night mode. Ακόμα και χωρίς αυτό, οι αισθητήρες του Samsung Galaxy S22+ (ειδικά ο κύριος) καταφέρνουν να συγκρατήσουν αρκετό φως για να αποδώσουν υψηλή λεπτομέρεια και σωστά τα χρώματα του κάδρου. Το Night mode βελτιώνει μεν τα πράγματα με τη βοήθεια του AI, ωστόσο, όταν υπάρχουν έντονες πηγές φωτός σε ένα κατά τ’ άλλα σκοτεινό κάδρο μπορεί η τελική λήψη να βγαίνει είτε αρκετά τεχνητή είτε με πολύ έντονες αντιθέσεις στα φωτεινά μέρη. Γούστα είναι αυτά, ο καθένας μπορεί να πειραματιστεί με ό,τι τον ευχαριστεί.
Για τη λήψη video σημειώστε ότι υποστηρίζει ανάλυση έως 8K στα 24fps, αλλά μάλλον η προτιμότερη ανάλυση είναι 4K στα 60fps. Το OIS βοηθά να τραβάς videos χωρίς gimbal ή τρίποδο με τρομερή σταθερότητα, ενώ αν θυσιάσεις περισσότερο την ανάλυση (να πέσεις στα 1080p) μπορείς να εκμεταλλευτείς το Super Steady mode για ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα. Σημειώστε ότι είναι εφικτό να αλλάζεις φακό κατά τη διάρκεια λήψης του video, μια διαδικασία που γίνεται άμεσα με ένα άγγιγμα στην οθόνη.
Το Samsung Galaxy S22+ μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν το καλό, κλασικό κοστούμι. Δεν προκαλεί εντύπωση με την πρώτη ματιά, αλλά αποπνέει αρχοντιά και δεν χρειάζεσαι κανέναν να σε πείσει ότι είναι μια premium επιλογή υψηλότατου επίπεδου. Όσοι θέλουν την αυθεντική Galaxy S εμπειρία, δεν θα κάνουν δεύτερες σκέψεις.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
Η ταινία θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας, «Alien: Romulus», της 20th Century Studios, είναι τώρα διαθέσιμη, αποκλειστικά…
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις εγγραφών για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ), ο οποίος θα διεξαχθεί…
Η Garmin ανακοίνωσε τη νέα σειρά Instinct 3, την πιο πρόσφατη προσθήκη στη σειρά ανθεκτικών…
Σε νέα εποχή εισέρχονται από σήμερα, 15 Ιανουαρίου, οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με πιο…
Το WhatsApp γιορτάζει το νέο έτος με την παρουσίαση μερικών νέων λειτουργιών που επισημοποιήθηκαν σήμερα.…
Με τον χειμώνα να κυριαρχεί και να δημιουργεί την τέλεια ατμόσφαιρα για νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις,…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment