Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση στην ΕΕ για την ιδιωτικότητα των συνομιλιών μας!

0


Η πρόταση της ΕΕ για τη σάρωση όλων των ιδιωτικών μας επικοινωνιών προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) επανέρχεται στην ατζέντα των ρυθμιστικών αρχών.

Αυτό που έχει θεωρηθεί από τους επικριτές ως Chat Control έχει γνωρίσει πολλές ανατροπές από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη έκδοση του νομοσχεδίου τον Μάιο του 2022. Η τελευταία εξέλιξη ήρθε τον Οκτώβριο του 2024, όταν μια απόφαση της τελευταίας στιγμής των Κάτω Χωρών να απέχουν από την ψηφοφορία ώθησε την ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου να αφαιρέσει το θέμα από την προγραμματισμένη συζήτηση. Τώρα, περίπου δύο μήνες αργότερα, η αμφιλεγόμενη πρόταση επέστρεψε και συγκαταλέγεται μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητήσει το Συμβούλιο της ΕΕ σήμερα, 4 Δεκεμβρίου 2024.

Όπως αναφέρθηκε, οι νομοθέτες εφάρμοσαν ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο CSAM της ΕΕ εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων από τα έδρανα για την προστασία της ιδιωτικότητας, την τεχνολογία και την πολιτική.

Αρχικά, το σχέδιο προέβλεπε να απαιτείται από τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και τους παρόχους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να σαρώνουν όλα τα μηνύματά μας αναζητώντας παράνομο υλικό, ανεξάρτητα από το αν αυτά ήταν κρυπτογραφημένα, όπως οι συνομιλίες στο WhatsApp ή το Signal, για παράδειγμα, για να διασφαλιστεί ότι οι επικοινωνίες παραμένουν ιδιωτικές μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη.

Οι νομοθέτες πρότειναν να χρησιμοποιηθεί αυτό που είναι γνωστό ως σάρωση από την πλευρά του πελάτη, μια τεχνική για την οποία οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους καλύτερους παρόχους VPN και εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό, καθώς δεν μπορεί να εκτελεστεί χωρίς να παραβιαστεί η προστασία της κρυπτογράφησης. Ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε αυτή την απαίτηση στο πλαίσιο του νόμου για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο μέχρι «να είναι τεχνικά εφικτό να γίνει αυτό».

Η δεύτερη έκδοση της πρότασης της ΕΕ έχει ως στόχο τις κοινόχρηστες φωτογραφίες, βίντεο και διευθύνσεις URL αντί για γραπτά και ηχητικά μηνύματα, μετά από άδεια των χρηστών. Υπάρχει όμως μια προειδοποίηση: για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη λειτουργία αυτή, θα πρέπει να συναινέσετε στη σάρωση του κοινόχρηστου υλικού πριν από την κρυπτογράφηση.

Αυτή η διατύπωση έκανε τους ειδικούς σε θέματα προστασίας της ιδιωτικότητας έξαλλους, με τη Meredith Whittaker, πρόεδρο του Signal Foundation, να χαρακτηρίζει αυτό το λεγόμενο «upload moderation» ως ένα «ρητορικό παιχνίδι» αντ’ αυτού.

Τον Σεπτέμβριο, μια άλλη έκδοση διέρρευσε από το Politico. Οι πάροχοι επικοινωνιών θα είναι ελεύθεροι να αποφασίζουν αν θα χρησιμοποιούν ή όχι την Τεχνητή Νοημοσύνη για να επισημαίνουν εικόνες και συνομιλίες κειμένου ως ύποπτες. Οι εταιρείες αυτές, ωστόσο, θα υποχρεούνται από το νόμο να σαρώνουν όλες τις συνομιλίες των χρηστών και να αναφέρουν όταν βρίσκουν παράνομο περιεχόμενο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των χωρών έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή της στη νέα πρόταση. Ακόμη και χώρες όπως η Γαλλία, που προηγουμένως ήταν μεταξύ των κυβερνήσεων που αντιδρούσαν, έχουν πλέον ενταχθεί στη λίστα των υποστηρικτών. Πλέον, μόνο λίγα μέλη της ΕΕ παραμένουν είτε αναποφάσιστοι (Ιταλία, Πορτογαλία και Φινλανδία) είτε αντίθετοι (Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Σλοβενία). Αυτό, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει μετά τη σημερινή συνεδρίαση.

[via]



Πηγή