Πώς το πυρηνικό διαστημικό όπλο της Ρωσίας και οι «δολοφόνοι δορυφόρων» απειλούν να ανατρέψουν ριζικά τη σύγχρονη ζωή

0


Πολύ λίγα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ρωσίας στο διάστημα και τους «δολοφόνους δορυφόρων», μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών σε σχέση με τις ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν διεθνή απειλή.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News, δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών είπαν ότι οι Ρώσοι θέλουν να στείλουν ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα ρίξουν ένα πυρηνικό όπλο στη Γη, αλλά, μάλλον, για θα το χρησιμοποιήσουν – ενδεχομένως- εναντίον δορυφόρων.

Παρόλο που η Μόσχα απέρριψε την προειδοποίηση των ΗΠΑ για νέες, ρωσικές πυρηνικές δυνατότητες στο διάστημα, αποκαλώντας την «κακόβουλη σκευωρία» και «κόλπο» του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο ασχολείται με όπλα που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να παραλύσουν ριζικά τον στρατό και τον αμερικανικό τρόπο ζωής, όπως αναφέρει δημοσίευμα της «New York Post».

«Πρόκειται για οικονομικές ζημιές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων στη χειρότερη περίπτωση», δήλωσε στην εφημερίδα «The Post» η δρ Ρεμπέκα Γκραντ, πρόεδρος της IRIS Independent Research, η οποία μελετά την άμυνα και την αεροδιαστημική. «Η οικονομία μας εξαρτάται πλήρως από το διάστημα, για την πλοήγηση και τα σήματα που συγχρονίζουν και καθοδηγούν τα πάντα, από το κινητό σας όταν οδηγείτε μέχρι την τραπεζική σας συναλλαγή», εξήγησε η ίδια.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η αναταραχή στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα αφορούσε πράγματι μια «αντιδορυφορική ικανότητα που αναπτύσσει η Ρωσία». Ο Κίρμπι, όμως, δεν αποκάλυψε κάποιες βασικές λεπτομέρειες για το όπλο, όπως το αν είναι πυρηνικό, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για συσκευή που μπορεί να «χρησιμοποιηθεί, για να επιτεθεί σε ανθρώπους ή να προκαλέσει φυσική καταστροφή στη Γη».

Παρ’ όλα αυτά, οι πιθανές επιπτώσεις είναι εξόχως σημαντικές.

«Το διάστημα και οι δυνατότητές του επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή», δήλωσε ο Κάρι Μπίνγκεν, διευθυντής του προγράμματος Aerospace Security στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

«Τα πάντα, από την πλοήγηση και τις πληροφορίες θέσης -είτε στα αυτοκίνητά μας είτε στα κινητά μας τηλέφωνα, που χρησιμοποιούν GPS- την πρόγνωση του καιρού, ακόμη και τις τηλεοπτικές εκπομπές, … αλλά και ο τομέας της γεωργίας, της ναυτιλίας και των μεταφορών χρησιμοποιούν GPS», πρόσθεσε.

«Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής και πολλά από αυτά θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο».

Ένα διαστημικό όπλο καμικάζι;

Ένα τέτοιο όπλο, βέβαια, θα μπορούσε να καταστρέψει και τα ρωσικά διαστημικά μέσα. Η Μόσχα έχει ήδη πάρει μία γεύση το 2021, όταν εκτόξευσε πύραυλο εναντίον ενός δορυφόρου, προκαλώντας συντρίμμια που έθεσαν σε κίνδυνο δύο ρώσους κοσμοναύτες μαζί με τους συναδέλφους τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Γνωρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από το διάστημα από ό,τι οι ίδιοι», δήλωσε ο Μπίνγκεν. «Η Ρωσία δεν είναι πλέον η διαστημική δύναμη που ήταν κάποτε. Το διαστημικό της πρόγραμμα βρίσκεται σε παρακμή. Επομένως, έχει λιγότερα να χάσει στο διάστημα», τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, οι βαριές δυτικές κυρώσεις φαίνεται να δυσχεραίνουν περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να ενισχύσει τις διαστημικές της δυνατότητες. Μάλιστα, το 2022, η Μόσχα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί εντελώς από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Πυρηνική βόμβα ή πυρηνικό όπλο;

Πολλά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της «New York Times», έδωσαν την πληροφορία, περιγράφοντας ένα πιθανό «ρωσικό διαστημικό – πυρηνικό όπλο», αλλά δεν είναι απολύτως σαφές αν αυτό σημαίνει πυρηνική συσκευή ή πυρηνική βόμβα.

«Θεωρητικά, μια συσκευή πυρηνικού αντιδραστήρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός όπλου στο διάστημα, π.χ. ένας παρεμβολέας επικοινωνίας ή μια συσκευή ακτινοβολίας, για να καίει τα κυκλώματα και να αχρηστεύει τους αντίπαλους δορυφόρους», αναφέρει η «ΝΥpost».

«Σε αντίθεση με την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας στο διάστημα, που επηρεάζει τα πάντα εντός της εμβέλειας έκρηξης, ένα όπλο μικροκυμάτων υψηλής ισχύος θα μπορούσε να στοχεύσει μόνο μεμονωμένους δορυφόρους», προειδοποίησε ο Τοντ Χάρισον, ανώτερος συνεργάτης του American Enterprise Institute, που επικεντρώνεται στην άμυνα.

Εάν η Ρωσία κινείται πράγματι προς την κατεύθυνση μιας διαστημικής πυρηνικής βόμβας, αυτό θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967.

Πύραυλος

Το διάστημα είναι γεμάτο από συντρίμμια, που απειλούν τα «περιουσιακά στοιχεία» που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από τη Γη και θα ήταν δαπανηρό να γίνει κάθε είδους συντήρηση σε πανάκριβα συστήματα, που αιωρούνται εκατοντάδες μίλια γύρω από τον πλανήτη.

Ο Τοντ Χάρισον υποστήριξε ότι τα γήινα συστήματα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) είναι πολύ πιο πρακτικά για την αξιοποίηση πυρηνικών όπλων από ό,τι το διάστημα.

«Οι ICBM καταλήγουν μακροπρόθεσμα να είναι φθηνότεροι, ευκολότεροι στη λειτουργία και τη συντήρηση. Και είναι στην πραγματικότητα πιο ευέλικτοι», δήλωσε ο Χάρισον.

Παρότι η πυροδότηση μιας πυρηνικής βόμβας στο διάστημα θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή στα δορυφορικά συστήματα των ΗΠΑ, θα μπορούσε σχεδόν σίγουρα να καταστρέψει και τους ρωσικούς δορυφόρους.

Η ιστορία της Ρωσίας με τους δολοφόνους δορυφόρων

Το ενδιαφέρον για την «τεχνολογία δολοφονίας δορυφόρων» δεν είναι κάτι καινούργιο στη Μόσχα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση ερευνούσε μεθόδους για την απενεργοποίηση δορυφόρων από αντίπαλα έθνη. «Ξεκίνησαν να δοκιμάζουν αντιδορυφορικά όπλα στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Και ειλικρινά, η Ρωσία ήταν ένα από τα πιο προηγμένα έθνη όσον αφορά την αντιδορυφορική τεχνολογία», εξηγεί ο Χάρισον.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν μελετήσει και αξιολογήσει εδώ και καιρό τις πιθανές απειλές των «δολοφόνων» δορυφόρων και έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν τις βάσεις για ένα πιο ασφαλές σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δημιούργησε έναν έκτο κλάδο του στρατού, τη Διαστημική Δύναμη, για να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτού του είδους τις απειλές.

Συγκεκριμένα, ο στρατός εργάζεται πυρετωδώς, για να αλλάξει τους μεγάλους ογκώδεις δορυφόρους σε μικρότερους, παρόμοιους με αυτούς του συστήματος StarLink του γκουρού του διαστήματος, Έλον Μασκ.

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η μετάβαση στον αστερισμό μικρών δορυφόρων μόλις ξεκινά και θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για τη Ρωσία να διερευνήσει τις πυρηνικές δυνατότητες στο διάστημα ως μέσο αποτροπής των ΗΠΑ.

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Πόλεμος στην Ουκρανία

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση των πληροφοριών ήταν ένα τέχνασμα, για να κερδίσει υποστήριξη στο Κογκρέσο, ώστε να αναλάβει δράση. «Είναι προφανές ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με δόλο ή με απάτη, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση πόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Βέβαια, η Ρωσία έχει μακρά ιστορία στο να μην είναι πλήρως ειλικρινής σχετικά με τις προθέσεις της.

Τον Ιανουάριο του 2022, ο κορυφαίος ρώσος διπλωμάτης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα επινόησε μια επιχείρηση με ψεύτικη σημαία, για να εισβάλει στην Ουκρανία. Εβδομάδες αργότερα, η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, η υποτιθέμενη ανάπτυξη από τη Ρωσία ενός προηγμένου δορυφορικού «δολοφόνου» είναι μια σημαντική εξέλιξη, ειδικά αν η Μόσχα το πραγματοποιήσει.

«Ας ελπίσουμε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την κυβέρνηση να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους, για να ασκήσει κάποια πίεση στη Ρωσία να σταματήσει ό,τι κάνει», δήλωσε ο Μπίνγκεν.





Πηγή