Mια ιδέα για το πώς θα είναι ο άνθρωπος του 3000 μ.Χ. δίνουν ερευνητές.
Η εξάρτηση του ανθρώπου από την τεχνολογία και τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν έναν τρόπο ζωής που θα είναι όλο και περισσότερο συνδεδεμένος με τις ηλεκτρονικές και ψηφιακές συσκευές, θα διαμορφώσουν ένα νέο τύπο ανρθώπου.
Η εικόνα δε, που δίνουν οι επιστήμονες δεν είναι και η πιο ιδανική που θα φανταζόμασταν, καθώς ο άνθρωπος σε χίλια χρόνια περίπου από τώρα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο θα είναι καμπούρης, με χοντρό λαιμό και με δύο σετ βλέφαρα, μεταξύ άλλων.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο με την ονομασία «Mindy», το οποίο, όπως λένε, μας δίνει μια γεύση του πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι άνθρωποι το 3000 μ.Χ ως αποτέλεσμα της εξάρτησής μας από την τεχνολογία.
Η Mindy δημιουργήθηκε από την Toll Free Forwarding ως ένας τρόπος οπτικοποίησης του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.
Τα smarthpones και τα τάμπλετ θα μας αλλάξουν
«Προμηθευτήκαμε επιστημονικές έρευνες και γνώμες εμπειρογνωμόνων για το θέμα, προτού συνεργαστούμε με έναν σχεδιαστή 3D για να δημιουργήσουμε έναν μελλοντικό άνθρωπο του οποίου το σώμα έχει αλλάξει σωματικά λόγω της συνεχούς χρήσης smartphones, φορητών υπολογιστών και άλλων τεχνολογιών», εξήγησε.
Τα χρόνια που κοιτάμε τα smartphones μας προς τα κάτω ή τις οθόνες των υπολογιστών μας προς τα πάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα την καμπουριασμένη στάση του σώματος, σύμφωνα με το μοντέλο.
Εν τω μεταξύ, τα χέρια μας θα έχουν διαμορφωθεί μόνιμα σε σχήμα που ο αντίχειρας θα κλείνει μέσα στην παλάμη, κατά τον τρόπο που πληκτρολογούμε στα κινητά μας τηλέφωνα.
Ο δρ Νικόλα Τζόρτζεβιτς από το Med Alert Help εξήγησε: «Ο τρόπος που κρατάμε τα τηλέφωνά μας μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση σε ορισμένα σημεία επαφής, προκαλώντας το λεγόμενο «text claw».
Εκτός από το «text-claw», οι άνθρωποι θα μπορούσαν να εμφανίσουν «αγκώνα smartphone», δηλαδή μια γωνία 90 μοιρών σε μόνιμη βάση που θα προκαλείται από την τυπική τοποθέτηση του χεριού όταν κρατάμε μια συσκευή.
Οι ώρες που κοιτάμε τα τηλέφωνά μας δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα μόνο καμπουριασμένη πλάτη, αλλά και παχύτερους λαιμούς, σύμφωνα με το μοντέλο.
«Όταν δουλεύετε σε έναν υπολογιστή ή κοιτάτε κάτω προς το τηλέφωνό σας, οι μύες στο πίσω μέρος του αυχένα πρέπει να συσπώνται για να κρατήσουν το κεφάλι σας ψηλά», εξήγησε ο δρ K. Ντάνιελ Ριου Daniel Riew από το νοσοκομείο Orch Spine της Νέας Υόρκης
«Αυτοί οι μύες μπορεί να κουραστούν υπερβολικά και να πονέσουν από το να κοιτάμε προς τα κάτω τα smartphones και τα τάμπλετ μας ή να περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης ημέρας μας σε υπολογιστές».
Άλλα αλλόκοτα χαρακτηριστικά που μπορούμε να περιμένουμε περιλαμβάνουν ένα παχύτερο κρανίο και μικρότερο εγκέφαλο, καθώς και ένα δεύτερο βλέφαρο για να αποτρέπεται η υπερβολική έκθεση στο φως.
«Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ένα μεγαλύτερο εσωτερικό βλέφαρο για να αποτρέψουν την έκθεση σε υπερβολικό φως ή ο φακός του ματιού μπορεί να είναι εξελικτικά ανεπτυγμένος έτσι ώστε να εμποδίζει το εισερχόμενο μπλε φως, αλλά όχι άλλα φώτα υψηλού μήκους κύματος, όπως το πράσινο, το κίτρινο ή το κόκκινο», δήλωσε ο Κάσουν Ρατναγιάκε από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο.
Εmma και Mindy
Η Mindy είναι η διάδοχος της Emma – της άρρωστης συναδέλφου του μέλλοντος – η οποία κατασκευάστηκε το 2019 για να τονίσει τη σημασία των καλών συνθηκών στο χώρο εργασίας.
Η Emma επινοήθηκε από τους ερευνητές μετά από συνεντεύξεις με περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους σχετικά με τα θέματα υγείας και τις ανησυχίες τους.
Έχει μόνιμα καμπουριασμένη στάση καθισμένη για ώρες κάθε μέρα πάνω από το γραφείο της, ξηρά κόκκινα μάτια από την παρατεταμένη έκθεση στην οθόνη του υπολογιστή και ωχρό δέρμα επειδή περνάει χρόνια παγιδευμένη κάτω από το εκτυφλωτικό τεχνητό φως.