Τα φιλόδοξα σχέδιά του για τη δημιουργία πλωτών διαστημικών αποικιών, όπου οι άνθρωποι θα ζουν σε τροχιά με κλίμα που «θα μοιάζει εκείνο της καλύτερης μέρας στο Μάουι όλο το χρόνο», αποκάλυψε ο Τζεφ Μπέζος.
Το όραμά του ο Μπέζος το ανέπτυξε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα κατά την παρουσίαση της νέας μεγάλης και λαμπερής σεληνιακής ακάτου, της Blue Moon, με την οποία σκοπεύει να στείλει ανθρώπους στη Σελήνη έως το τέλος του 2024.
Βασιζόμενος σε ιδέες που συνέλαβε πριν από δεκαετίες ο οραματιστής φυσικός Τζέραρντ Ο’ Νηλ, ο Μπέζος παρουσίασε στο κοινό του αυτοσυντηρούμενους οικότοπους, που μπορούν να περιλαμβάνουν ολόκληρες πόλεις, αγροτικές εκτάσεις κι ακόμη και εθνικά πάρκα στο διάστημα. Και μολονότι όλα αυτά ακούγονται πολύ μακρινά ο ιδιοκτήτης της Amazaon και ιδρυτής της Blue Origin, υποστήριξε ότι θα είναι «μια εύκολη επιλογή» για τους ανθρώπους όταν θα πλησιάζουν στο όριο εξάντλησής τους οι φυσικοί πόροι της Γης.
Αφιέρωμα του Tech Insider στο όραμα του Μπέζος για τον εποικισμό του διαστήματος στο βίντεο που ακολουθεί:
Οι οικότοποι αυτοί, που θυμίζουν εκείνους στo κινηματογραφικό αριστούργημα Interstellar , μπορούν να κατασκευαστούν αρκετά κοντά στον πλανήτη μας για να επιτρέπουν στους ενοίκους του να πηγαινοέρχονται και να στεγάζουν ο καθένας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Και σύμφωνα με τον Μπέζος θα έχουν ιδανικό κλίμα όλες τις εποχές «όπως το Μάιου την καλύτερη μέρα όλου του χρόνου». «Θα κληθούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε να μείνουμε στάσιμοι και να αρκούμαστε σε επιμερισμό των τροφίμων ή αν επιθυμούμε δυναμισμό και ανάπτυξη. Κι η επιλογή είναι εύκολη», είπε. «Αν βρεθούμε έξω στο ηλιακό σύστημα, μπορούμε να έχουμε ένα τρισεκατομμύριο ανθρώπους εκεί -δηλαδή χιλιάδες Μότσαρτ και χίλιους Αϊνστάιν. Θα ήταν ένας απίστευτος πολιτισμός».
Τη συγκεκριμένη ιδέα για τον εποικισμό του διαστήματος είχε αναπτύξει για πρώτη φορά ο πρώην καθηγητής του Τζεφ Μπέζος στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, Ο’ Νηλ προτείνοντας τη δημιουργία οικότοπων που θα περιδινίζονται στο διάστημα για τη δημιουργία τεχνητής βαρύτητας βάσει της φυγόκεντρης δύναμης. «Πρόκειται για πολύ μεγάλες κατασκευές μήκους χιλιομέτρων και θα μπορούν η κάθε μία να φιλοξενεί ένα εκατομμύριο ανθρώπους ή και περισσότερους. Κάποιες απ’ αυτές θα μπορούν να λειτουργούν ως χώροι αναψυχής -δεν είναι ανάγκη να έχουν την ίδια βαρύτητα, μπορούν να έχουν και μηδενική ώστε να μπορείς να πετάς με τα δικά σου φτερά», είπε ο Μπέζος προσθέτοντας ότι μπορούν να μιμούνται τις πόλεις στη Γη ή να υιοθετήσουν δικές τους φουτουριστικές αρχιτεκτονικές. Στα ατού του οράματός του πρόσθεσε και το ότι στους διαστημικούς αυτούς οικότοπους δεν θα υπάρχουν καταιγίδες, ακραία καιρικά φαινόμενα και σεισμοί».
«Θα χρειαστεί βέβαια, πολύς καιρός γι’ αυτό, είναι ένα μεγάλο όραμα», παραδέχθηκε ο Μπέζος. «Η τιμή της παραδοχής αυτή τη στιγμή της ανάγκης να ξεκινήσουν ενδιαφέροντα πράγματα στο διάστημα είναι πολύ υψηλή»…