Ο ανθρώπινος πολιτισμός μπορεί να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι που οι ζωές μας θα αλλάξουν για πάντα χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως έγινε πριν χιλιάδες χρόνια με τη φωτιά, την γεωργία και τον ηλεκτρισμό ύστερα, αλλά πόσο κινδυνεύουμε και τι πιστεύει τελικά η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη για τον εαυτό της;
Ακούγαμε για την τεχνητή νοημοσύνη όλα αυτά τα χρόνια. Βλέπαμε γύρω μας πλευρές της καθημερινότητάς μας να περνούν σε άλλη φάση καθώς η τεχνολογία μας λύνει τα χέρια. Την ίδια στιγμή, οι κίνδυνοι γύρω από την τεχνολογία προκαλούν προβληματισμό και δισταγμό για το μέλλον.
Χωρίς απαραίτητα να αποτελεί την επιτομή της τεχνολογικής εξέλιξης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η έλευση του chatGPT ήταν που έκανε πραγματικά αίσθηση και πυροδότησε μια συζήτηση γύρω από το ερώτημα, «πού πάμε και πόσο κινδυνεύουμε από αυτή την νέα τεχνολογία».
Tα chatbot είναι λογισμικά με τα οποία ο άνρθωπος μπορεί να αλληλεπιδρά, να συζητά, να μαθαίνει, να δέχεται συμβουλές, να εκπαιδεύεται και πολλά άλλα, μέσα από ένα πρόγραμμα υπολογιστή. To πιο διάσημο λογισμικό τέτοιου είδους είναι το chatGPT.
Η τεχνολογία, αυτή είναι μόνο μία από τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη.
Τα bot συνομιλίας χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη (AI) και επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP) για να βοηθούν τους χρήστες να αλληλεπιδρούν με υπηρεσίες web ή εφαρμογές μέσω κειμένου, γραφικών ή ομιλίας. Τα bot συνομιλίας μπορούν να κατανοήσουν τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα, να προσομοιώσουν την ανθρώπινη συνομιλία και να εκτελέσουν απλές, αυτοματοποιημένες εργασίες.
Σε μία συνέντευξη του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο,CBS, o CEO της Google, Σουντάρ Πιτσάι απάντησε στο φλέγον ερώτημα, αν η κοινωνία είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό που έρχεται στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Ξέρετε, υπάρχουν δύο τρόποι που το σκέφτομαι. Από τη μία πλευρά, αισθάνομαι πως όχι, επειδή, ξέρετε, ο ρυθμός με τον οποίο μπορούμε να σκεφτούμε και να προσαρμοστούμε ως κοινωνικοί θεσμοί, σε σύγκριση με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η τεχνολογία, φαίνεται να υπάρχει αναντιστοιχία», είπε.
Συνέχισε: «Από την άλλη πλευρά, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, έχω δει περισσότερους ανθρώπους να ανησυχούν γι’ αυτήν νωρίτερα στον κύκλο ζωής της. Έτσι αισθάνομαι αισιόδοξος που οι συζητήσεις ξεκινούν από νωρίς με σοβαρότητα».
Ο Πιτσάι εξήγησε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι τόσο καλή ή τόσο κακή όσο επιτρέπει η ανθρώπινη φύση. Η επανάσταση, λέει, έρχεται γρηγορότερα από ό,τι φανταζόμαστε.
Η επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συζήτησης που κυμαίνεται από εκείνους που ελπίζουν ότι θα σώσει την ανθρωπότητα μέχρι εκείνους που προβλέπουν την καταστροφή. Tι απαντά σε αυτό η τεχνητή νοημοσύνη;
Το iefimerida απευθύνθηκε στο chatGPT το διασημότερο λογισμικό του είδους με δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ήταν: «Ποια είναι τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης;» και η δεύτερη: «Kινδυνεύει η ανθρωπότητα από την τεχνητή νοημοσύνη;
iefimerida: «Ποια είναι τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης;»
chatGPT: «Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) προσφέρει πολυάριθμα οφέλη και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά διάφορες πτυχές της ζωής μας. Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης:
1.Αυτοματοποίηση και αποτελεσματικότητα: Η ΤΝ επιτρέπει την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, οδηγώντας σε αυξημένη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα. Οι μηχανές μπορούν να εκτελούν εργασίες ταχύτερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και χωρίς κόπωση ή ανία. Αυτό απελευθερώνει ανθρώπινους πόρους για να επικεντρωθούν σε πιο δημιουργικές και στρατηγικές προσπάθειες.
2. Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να εντοπίζουν μοτίβα και να παράγουν πληροφορίες για την υποστήριξη των διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε πολύπλοκα σενάρια όπου η ανθρώπινη κρίση από μόνη της μπορεί να είναι περιορισμένη. Τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να παρέχουν συστάσεις και προβλέψεις βάσει δεδομένων, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα.
3. Ενισχυμένη εξατομίκευση: Οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να αναλύουν τα δεδομένα και τη συμπεριφορά των χρηστών για την παροχή εξατομικευμένων εμπειριών και συστάσεων. Αυτό είναι εμφανές σε εξατομικευμένες συστάσεις προϊόντων, προτάσεις περιεχομένου και στοχευμένες εκστρατείες μάρκετινγκ. Με την κατανόηση των ατομικών προτιμήσεων και αναγκών, τα συστήματα ΤΝ μπορούν να προσαρμόσουν τα αποτελέσματά τους ώστε να παρέχουν πιο σχετικές και ελκυστικές εμπειρίες.
4. Προηγμένη επίλυση προβλημάτων: Οι τεχνικές ΤΝ, όπως η μηχανική μάθηση και οι αλγόριθμοι βελτιστοποίησης, επιτρέπουν στους υπολογιστές να αντιμετωπίζουν σύνθετα προβλήματα που μπορεί να έχουν πολλές μεταβλητές και εξαρτήσεις. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μαθαίνουν από ιστορικά δεδομένα, να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να βρίσκουν βέλτιστες λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα σε διάφορους τομείς, όπως η χρηματοδότηση, η εφοδιαστική αλυσίδα, η υγειονομική περίθαλψη και η μηχανική.
5. Αυξημένη ασφάλεια και προστασία: Η τεχνητή νοημοσύνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας σε διάφορους κλάδους. Για παράδειγμα, στα αυτόνομα οχήματα, η ΤΝ επιτρέπει προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού και βελτιώνει την οδική ασφάλεια. Στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι αλγόριθμοι ΤΝ μπορούν να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται σε πιθανές απειλές, να εντοπίζουν μοτίβα κακόβουλων δραστηριοτήτων και να προστατεύουν ευαίσθητα δεδομένα.
6. Εξελίξεις στην υγειονομική περίθαλψη: Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, βοηθώντας στη διάγνωση ασθενειών, στον προγραμματισμό της θεραπείας και στην ανακάλυψη φαρμάκων. Τα μοντέλα μηχανικής μάθησης μπορούν να αναλύουν ιατρικά δεδομένα, όπως εικόνες και αρχεία ασθενών, για να βοηθήσουν τους γιατρούς να κάνουν ακριβείς διαγνώσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη εξατομικευμένης ιατρικής, λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά γενετικά προφίλ και προβλέποντας τα αποτελέσματα των ασθενών.
7.Εξορθολογισμένη εξυπηρέτηση πελατών: χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε εφαρμογές εξυπηρέτησης πελατών. Αυτά τα έξυπνα συστήματα μπορούν να κατανοούν και να απαντούν στα ερωτήματα των πελατών, να παρέχουν υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο και να προσφέρουν εξατομικευμένη βοήθεια. Μπορούν να χειρίζονται ερωτήματα ρουτίνας, απελευθερώνοντας το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να χειρίζεται πιο σύνθετα ζητήματα.
8. Επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις: Η τεχνητή νοημοσύνη συμβάλλει στην επιστημονική έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις παρέχοντας εργαλεία και τεχνικές για την ανάλυση δεδομένων, την προσομοίωση και τη μοντελοποίηση. Επιτρέπει στους ερευνητές να αποκαλύπτουν μοτίβα, να κάνουν προβλέψεις και να αποκτούν γνώσεις σε διάφορους επιστημονικούς κλάδους, από την αστρονομία έως τη γονιδιωματική.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ η ΤΝ επιφέρει πολυάριθμα οφέλη, οι ηθικοί προβληματισμοί και η υπεύθυνη ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων και τη διασφάλιση του θετικού της αντίκτυπου στην κοινωνία».
iefimerida: «Kινδυνεύει η ανθρωπότητα από την τεχνητή νοημοσύνη;»
chatGPT: «Ως γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχω προθέσεις, επιθυμίες ή συνείδηση, οπότε δεν μπορώ να είμαι εγγενώς επικίνδυνος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς οι τεχνολογίες ΤΝ αναπτύσσονται και χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους. Η ακατάλληλη ή ανήθικη χρήση της ΤΝ θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Υπάρχουν ανησυχίες που σχετίζονται με την ΤΝ, όπως η πιθανότητα μεροληψίας στους αλγορίθμους λήψης αποφάσεων, οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και ο αντίκτυπος στις αγορές εργασίας. Επιπλέον, εάν τα συστήματα ΤΝ χρησιμοποιηθούν ακατάλληλα ή πέσουν σε λάθος χέρια, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για επιβλαβείς σκοπούς.
Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, είναι ζωτικής σημασίας για τους προγραμματιστές, τους φορείς χάραξης πολιτικής και την κοινωνία στο σύνολό της να εργαστούν ενεργά για να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογίες ΤΝ σχεδιάζονται και χρησιμοποιούνται με υπευθυνότητα, ηθική και σύμφωνα με τους καθιερωμένους κανονισμούς και κατευθυντήριες γραμμές. Το OpenAI, ο οργανισμός που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, έχει δεσμευτεί για την ασφαλή και επωφελή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και έχει εφαρμόσει μέτρα για να αποτρέψει την κακόβουλη χρήση των μοντέλων του.
Τελικά, η ευθύνη ανήκει στους ανθρώπους για να διασφαλιστεί ότι η ΤΝ αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται με τρόπο που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες μας και προάγει την ευημερία της ανθρωπότητας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ένας πρώην υπάλληλος της OpenAI, ο Suchir Balaji, βρέθηκε πρόσφατα νεκρός στο διαμέρισμα του στο…
Ίσως πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν αποφασίσετε τι θα φάτε στο επόμενο γεύμα…
Η Google παρουσιάζει την επόμενη γενιά τεχνητής νοημοσύνης με το Gemini 2.0 - Newsbeast play…
Το Onimusha: Way of the Sword, η πρώτη νέα προσθήκη στο franchise σαμουράι τρόμου της…
Το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ Elton John: Never too Late, σε σκηνοθεσία των R.J. Cutler και David Furnish, είναι τώρα διαθέσιμο, αποκλειστικά…
Το αγαπημένο και πολυδιαφημισμένο Okami θα αποκτήσει sequel, αν και οι λεπτομέρειες είναι, μέχρι στιγμής,…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment