Ο εγκέφαλός μας είναι ένας πολύπλοκος και ισχυρός υπολογιστής ικανός να επεξεργάζεται πληροφορίες με μεγάλη ταχύτητα. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Μια νέα μελέτη μάλιστα μόλις προχώρησε στην αναπροσαρμογή αυτής της αντίληψης: η ταχύτητα με την οποία σκεφτόμαστε μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορη όσο νομίζαμε προηγουμένως.
Μια νέα εκτίμηση της ταχύτητας με την οποία ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες υπολόγισε την ταχύτητά του στο ισοδύναμο των 10 bits ανά δευτερόλεπτο. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο το κάνει αυτό είναι σε σειρά και όχι παράλληλα, δηλαδή ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται ένα νήμα πληροφοριών, το ένα δεδομένο μετά το άλλο και δεν είναι σε θέση να εργαστεί με πολλά νήματα ταυτόχρονα. Τουτέστιν, δεν είμαστε φτιαγμένοι για multitasking!
Το νούμερο έχει τραβήξει την προσοχή πολλών για το μέγεθός του, καθώς είναι πολύ μικρότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Σύμφωνα με την ομάδα που είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, ο εγκέφαλός μας διαθέτει 85 δισεκατομμύρια νευρώνες, καθένας από τους οποίους είναι ικανός να μεταδίδει πληροφορίες με ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτή.
Αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν λάβουμε υπόψη μας την τεράστια ταχύτητα με την οποία το νευρικό μας σύστημα συγκεντρώνει πληροφορίες για όσα συμβαίνουν γύρω μας, μια ταχύτητα περίπου 100 εκατομμύρια φορές ταχύτερη από την ταχύτητα με την οποία τις επεξεργάζεται ο εγκέφαλός μας.
«Πρόκειται για έναν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό», δήλωσε ο Markus Meister, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Κάθε στιγμή, εξάγουμε μόνο 10 bits από τα δισεκατομμύρια που συλλαμβάνουν οι αισθήσεις μας και χρησιμοποιούμε αυτά τα 10 για να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας και να πάρουμε αποφάσεις. Αυτό συνεπάγεται ένα παράδοξο: Τι κάνει ο εγκέφαλος για να φιλτράρει όλες αυτές τις πληροφορίες;»
Ομοίως, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να επεξεργαζόμαστε πληροφορίες μόνο «σε σειρά», επίσης όταν η αντίληψή μας για το εξωτερικό βασίζεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ πολλαπλών αισθήσεων που λειτουργούν και συγκεντρώνουν πληροφορίες ταυτόχρονα.
Γιατί ο εγκέφαλος είναι τόσο «αργός» και ικανός να επεξεργάζεται μόνο νήματα πληροφοριών; Η ομάδα πιστεύει ότι η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο εξελισσόμαστε. Τα πρώτα ζώα που διέθεταν νευρικό σύστημα, εξηγούν, χρησιμοποιούσαν τον εγκέφαλό τους για δύο απλές εργασίες: την αναζήτηση τροφής και τη διαφυγή από τους θηρευτές.
Η ανθρώπινη σκέψη μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή πλοήγησης σε έναν χώρο αφηρημένων εννοιών. Οι πρόγονοί μας επέλεξαν μια οικολογική θέση όπου ο κόσμος είναι αρκετά αργός ώστε να είναι δυνατή η επιβίωση. Στην πραγματικότητα, τα 10 bits ανά δευτερόλεπτο είναι απαραίτητα μόνο στα χειρότερα σενάρια και τις περισσότερες φορές το περιβάλλον μας αλλάζει με πολύ πιο ήρεμο ρυθμό.
Η μελέτη διεξήχθη από τους Jieyu Zheng και Meitner και βασίστηκε στην εφαρμογή τεχνικών από τον τομέα της θεωρίας της πληροφορίας στον τομέα της νευροεπιστήμης. Η ομάδα ανέλυσε την επιστημονική βιβλιογραφία που επικεντρώθηκε σε ανόμοιες εργασίες όπως η ανάγνωση, η γραφή, τα βιντεοπαιχνίδια ή η επίλυση του κύβου του Rubik, και από αυτά προέκυψε η νέα εκτίμηση.
[via]