Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τις συμφωνίες που κλείνουν οι μεγάλες εταιρείες μεταξύ τους, αλλά πολλές φορές έρχονται στην δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία όταν εξετάζονται διάφορες υποθέσεις στα δικαστήρια.
Πρόσφατα μάθαμε ότι η Apple δοκιμάζει εσωτερικά την δική της τεχνολογία αναζήτησης, πιθανότατα για να πιέσει την Google να πληρώσει ακόμη περισσότερα χρήματα για να είναι προεπιλεγμένη η δική της μηχανή αναζήτησης στις συσκευές της εταιρείας, ενώ έγινε γνωστό πως η Apple συζητούσε τόσο με την DuckDuckGo, όσο και με τη Microsoft προκειμένου να επιλέξει είτε την μηχανή αναζήτησης της πρώτης, είτε το Microsoft Bing.
Τελικά, δεν προχώρησε κανένα από τα δύο σενάρια και η Apple έμεινε πιστή στη Google με το αζημίωτο φυσικά. Όσοι παρακολουθείτε τις σχετικές ειδήσεις, ίσως θα θυμάστε μια αναφορά του 2021 που έκανε λόγο για ετήσια πληρωμή ύψους $15 δισ. από τη Google για να έχει το Google Search κυρίαρχη θέση στις συσκευές της Apple, ένα ποσό που ήταν τότε κατά $5 δισ. μεγαλύτερο από το προηγούμενο deal. Τώρα, μετά από μόλις 2 χρόνια φαίνεται πως το ποσό αυξήθηκε ακόμη περισσότερο!
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Register, στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και της Google, και σχετικά με το ενδεχόμενο μονοπωλιακών πρακτικών της τελευταίας, η Google φέρεται πλέον να πληρώνει ετησίως $18-20 δισ. στην Apple για να παραμείνει το Google Search η προκαθορισμένη μηχανή αναζήτησης.
Πιστεύουμε ότι το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο θα αποφανθεί κατά της Google και θα την πιέσει να τερματίσει την συμφωνία της με την Apple, η οποία κινείται στα $18-20 δισ. ετησίως και αναλογεί στο 14-16% των ετήσιων κερδών της Apple.
Να σημειώσουμε, όμως, ότι αυτή που δικάζεται είναι η Google και όχι η Apple, η οποία θεωρητικά μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε άλλη μηχανή αναζήτησης και να διατηρήσει την συμφωνία με τη Google προσφέροντας απλά περισσότερες επιλογές στους χρήστες των συσκευών της. Μια τέτοια εξέλιξη ίσως δώσει στην Apple την ευκαιρία να λανσάρει την δική της μηχανή αναζήτησης χωρίς να ενοχλήσει τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές περί μονοπωλιακών πρακτικών.
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι όλες οι ειδήσεις – αναφορές – διαρροές των προηγούμενων ημερών αρχίζουν να αποκτούν νόημα και δεν μοιάζει πλέον τόσο απίθανο το ενδεχόμενο λανσαρίσματος του Apple Search στο κοντινό μέλλον (π.χ. WWDC 2024).
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!