Πρωτότυπο σύστημα στη ζώνη συχνοτήτων Sub7 GHz από την China Mobile

0


Έχοντας συμβάλει στην πρωτοπορία της παγκόσμιας ανάπτυξης των δικτύων 5G με εκτεταμένες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνολογικές ανακαλύψεις που επέτρεψαν την ταχεία ανάπτυξη κινητών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης, η Κίνα στρέφει τώρα το βλέμμα της στο 6G.

Η China Mobile, σε συνεργασία με το Zhongguancun Pan-Institute of Information and Communications Technology, την China Information Technology Mobile και τον κατασκευαστή smartphone Vivo, παρουσίασε ένα πρωτότυπο σύστημα 6G baseband concept για τη ζώνη συχνοτήτων Sub7GHz.

Καθώς ο κόσμος προσβλέπει στην επίσημη κυκλοφορία του 6G τα επόμενα χρόνια, η τελευταία επίδειξη της China Mobile αναδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτόν τον αναπτυσσόμενο τομέα. Το πρωτότυπο σύστημα αποτελεί μέρος της τεχνολογικής πλατφόρμας 6G της China Mobile για τη «συναισθηματική, υπολογιστική και νοητική συγχώνευση», η οποία αντικατοπτρίζει τη βαθιά ενσωμάτωση των τεχνολογιών αισθητήρων, υπολογιστών και επικοινωνιών.

Η China Mobile ανακοίνωσε ότι το πρωτότυπο σύστημα 6G baseband concept για τη ζώνη συχνοτήτων Sub-7 GHz αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τις δημόσιες δοκιμές της. Το σύστημα αυτό αποσκοπεί στη διευκόλυνση της βαθιάς ενσωμάτωσης της δια-αισθητηριακής πληροφορικής και της νοημοσύνης, καθώς και της ενσωμάτωσης των επίγειων και ουράνιων δικτύων.

Στον πυρήνα αυτού του νέου συστήματος βρίσκεται μια ισχυρή ικανότητα βασικής ζώνης που βασίζεται σε μια ετερογενή αρχιτεκτονική cloud-based hardware, με το σύστημα να υποστηρίζει ρυθμό μετάδοσης έως και 100Gbps για δίκτυα. Αυτή η υψηλή απόδοση συνδυάζεται με μια δυνατότητα επεξεργασίας εξαιρετικά μικρού χρονικού διαστήματος μετάδοσης (TTI) 125 μικροδευτερολέπτων (μs), επιτρέποντας ταχύτερη μετάδοση δεδομένων και βελτιωμένη απόκριση.

Η αρχιτεκτονική του συστήματος προβλέπει μέγιστη καθυστέρηση απόκρισης μικρότερη από 10μs, συμβάλλοντας στην ευελιξία και την αναδιαμορφώσιμότητά του. Υποστηρίζει οκτώ ροές δεδομένων και 128 ψηφιακά κανάλια, ενώ το εύρος ζώνης ενός φορέα φτάνει τα 400MHz, επιτρέποντας ρυθμό βασικής ζώνης σε πραγματικό χρόνο έως και 16,5Gbps.

Αυτά τα χαρακτηριστικά τοποθετούν το σύστημα στην αιχμή της ανάπτυξης 6G, ικανοποιώντας τις αυστηρές απαιτήσεις για νέες τεχνολογίες και επαληθεύσεις υπηρεσιών, όπως video υπερ-υψηλής ευκρίνειας και επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με την China Mobile, το νέο της πρωτότυπο 6G baseband είναι ανοικτό και διαλειτουργικό. Το σύστημα διευκολύνει την ομαλή ενσωμάτωση μεταξύ του cloud-based ετερογενούς hardware και των πρωτοτύπων τερματικών που αναπτύσσει η Vivo, επιτρέποντας την αποτελεσματική σύνδεση από το σταθμό βάσης στο τερματικό. Η δυνατότητα αυτή υποστηρίζει τη μετάδοση προηγμένων υπηρεσιών, όπως το 3D βίντεο, ένα πιθανό χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής των δικτύων 6G.

Η ανοικτή αρχιτεκτονική του συστήματος αυτού ενθαρρύνει τη συνεργασία και την επαλήθευση βασικών τεχνολογιών 6G με βιομηχανικούς εταίρους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δοκιμάσουν και να επαληθεύσουν τις τεχνολογίες 6G σε συνδυασμό με το πρωτότυπο της China Mobile, δημιουργώντας έτσι ένα οικοσύστημα γύρω από την ανάπτυξη του 6G.

Εκτός από τον ανοικτό χαρακτήρα και τη δυνατότητα baseband, το πρωτότυπο σύστημα 6G της China Mobile επιδεικνύει σημαντικές δυνατότητες επέκτασης. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται ένα ευρύ φάσμα ζωνών συχνοτήτων, χάρη στην ενσωματωμένη σε πολλαπλές ζώνες καθολική μονάδα fronthaul. Αυτή η μονάδα συνδέεται με τη μονάδα βασικής ζώνης (BBU) μέσω μιας υπερ-υψηλής ταχύτητας Common Public Radio Interface (CPRI) και υποστηρίζει τη μετάδοση σημάτων ενδιάμεσης συχνότητας που κυμαίνονται από 0 έως 12GHz.

Αυτή η ευέλικτη αρχιτεκτονική επιτρέπει στο σύστημα να συνεργάζεται με διάφορα εμπρόσθια άκρα ραδιοσυχνοτήτων (RF), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λειτουργούν σε μεσαίες και χαμηλές συχνότητες, χιλιοστομετρικά κύματα, ορατό φως και συχνότητες terahertz. Η ικανότητα χειρισμού σημάτων πολλαπλών ζωνών όχι μόνο ενισχύει την προσαρμοστικότητα του συστήματος, αλλά διευκολύνει επίσης τη δοκιμή και την επαλήθευση των εξαρτημάτων 6G και των τεχνολογιών baseband επεξεργασίας σε διαφορετικές ζώνες συχνοτήτων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζονται περίπου 10 χρόνια για την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου επικοινωνίας, επομένως τα εμπορικά δίκτυα 6G δεν αναμένονται πριν από το 2030. Παρόλα αυτά, οι πρώιμες εξελίξεις όπως αυτή χρησιμεύουν ως κρίσιμο δομικό στοιχείο στον παγκόσμιο αγώνα προς την κατεύθυνση της 6G.

[via]



Πηγή