Categories: Technology

Πρωτοποριακό: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης κάνει σε ένα λεπτό πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τα μάτια


Ένα προγνωστικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που αναλύει εικόνες των ματιών, μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια – και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από ένα μόνο λεπτό – τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο, ανακοίνωσαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Τα ευρήματα ενισχύουν τα στοιχεία προηγούμενων μελετών ότι τα μάτια αποτελούν ένα χρήσιμο «παράθυρο» για την καρδιαγγειακή υγεία στο πλαίσιο μιας εξατομικευμένης προσέγγισης. Το νέο επίτευγμα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ανοίγει τον δρόμο για μια νέα αποτελεσματική και μη επεμβατική εξέταση που δεν θα χρειάζεται καν να γίνεται σε ιατρικό κέντρο, αλλά στο ίδιο το ιατρείο του οφθαλμίατρου ή άλλου γιατρού ή ακόμη και από κινητές μονάδες στον δρόμο με τη χρήση κάμερας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αλίσια Ρετζίνα Ρουντνίκα του Πανεπιστημίου St George’s του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας «British Journal of Ophthalmology», σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ανέπτυξαν το «έξυπνο» εργαλείο Quartz, το οποίο «εκπαίδευσαν» με εικόνες ματιών 88.052 ατόμων 40-69 ετών, οι οποίες αφορούσαν τις αρτηρίες και φλέβες στον αμφιβληστροειδή του ματιού.

Το μοντέλο στη συνέχεια δοκιμάστηκε σε εικόνες ματιών 7.411 ανθρώπων 48-92 ετών, λαμβάνοντας υπόψη και άλλα στοιχεία για κάθε άτομο, όπως ιστορικό καπνίσματος, λήψη φαρμάκων κατά της υπέρτασης, προηγούμενα εμφράγματα ή εγκεφαλικά κ.α. Το σύστημα ήταν σε θέση να κάνει σωστές προβλέψεις για τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

«Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιτρέψει σε κάποιον να γνωρίζει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα το πολύ το επίπεδο του καρδιαγγειακού κινδύνου του. Έτσι θα βελτιωθεί η καρδιαγγειακή υγεία και θα σωθούν ζωές», δήλωσε η δρ Ρουντνίκα και πρόσθεσε ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιον να κάνει έγκαιρα φαρμακευτική θεραπεία (π.χ. να πάρει στατίνες) ή να κάνει άλλη επέμβαση.

Η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά και οι άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν βασική αιτία θανάτου παγκοσμίως. Παρόλο που διάφορες υπάρχουσες εξετάσεις προβλέπουν τον σχετικό κίνδυνο, δεν είναι πάντα ικανές να εντοπίσουν με ακρίβεια ποιός θα εμφανίσει καρδιαγγειακό πρόβλημα στο μέλλον. Η νέα εξέταση αγγειογραφίας του αμφιβληστροειδούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI enabled retinal vasculometry) έρχεται να προστεθεί στο διαθέσιμο ιατρικό «οπλοστάσιο», προσφέροντας μια επιπρόσθετη ή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις συνήθεις εξετάσεις αίματος ή τις μετρήσεις αρτηριακής πίεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 



Πηγή

iTech News

Leave a Comment

Recent Posts

Με ποιους αθόρυβους τρόπους η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει δραματικά τις ζωές μας -Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…

8 ώρες ago

Τελικά, κανείς δεν ξέρει τι είναι ο μεταλλικός δακτύλιος που έπεσε στην Κένυα

Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…

12 ώρες ago

Δείτε το trailer για τη νέα ταινία του Jason Statham

Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…

12 ώρες ago

Μια ρομποτική σκούπα που ανεβαίνει και σκαλοπάτια! [CES 2025]

Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…

12 ώρες ago

Το όραμα της εταιρείας για την εμπειρία χρήσης της τηλεόρασης [CES 2025]

Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…

12 ώρες ago

Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν, εκεί όπου χτίζεται το μέλλον της τεχνολογίας παγκοσμίως

Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…

12 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.