Μια καινοτομία στη μεταποίηση των «υπερτροφών» εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, στο εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων από επιστήμονες του Ιδρύματος στη Λάρισα.
Η αρώνια, το μύρτιλο, το κράνμπερι, το ιπποφαές, το γκότζι μπέρυ ακόμα και το μέλι με τη μέθοδο τής λυοφιλίωσης μετατρέπονται σε σκόνη, χωρίς να καταστρέφονται τα διατροφικά συστατικά των προϊόντων.
Πώς το μέλι γίνεται σκόνη
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων – Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας Κώστας Πετρωτός, πρόκειται για μια μέθοδο υψηλής τεχνολογίας η οποία αφαιρεί τα υγρά των καρπών εν ψυχρώ και έτσι δεν καταστρέφονται ούτε τα αρώματα, ούτε οι βιταμίνες των προϊόντων.
«Οποιαδήποτε άλλη μέθοδος ξήρανσης όλα τα θρεπτικά συστατικά θα τα έριχνε στο 10%. Με αυτή την μέθοδο τα συστατικά των προϊόντων διατηρούνται στο 99% – 100%» αναφέρει ο κ. Πετρωτός και συμπληρώνει:
Μηχανή λυοφιλίωσης
«Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να μετατρέψουμε σε σκόνη όλα τα φρούτα.
Όμως, επειδή η μέθοδος έχει κόστος, κρίνεται σοφότερο να χρησιμοποιείται στις “υπερτροφές” – superfoods οι οποίες έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».
Σημειώνεται πως στο ΤΕΙ Θεσσαλίας η έρευνα για τη μετατροπή των «υπερτροφών» σε σκόνη έχει φτάσει στο επίπεδο της ανάπτυξης των συνταγών σε ειδικό εργαστήριο, ενώ η δυνατότητα της παραγωγής για την κατανάλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από τη βιομηχανία για την κατασκευή συμπληρωμάτων διατροφής, καλλυντικών κ.α.
Επίσης με τη μέθοδο αυτή, επιτυγχάνεται και η δυνατότητα αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων που αυτή τη στιγμή παραμένουν αδιάθετα στην Ελλάδα.
Γκότζι μπέρυ σκόνη
Πώς γίνεται η υπερτροφή, σκόνη
Η εφαρμογή ξεκινάει με πολτοποίηση των καρπών και την τοποθέτηση τους σε ειδική συσκευή.
Με τη χρήση της υψηλής ψύξης που φτάνει στους -30 βαθμούς κελσίου το προϊόν παγώνει, ενώ αργότερα μέσω της εξάτμισης του πάγου το προϊόν οδηγείται σε μια νέα κατάσταση όπου μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη.
Πρόκειται για μια διαδικασία σύνθετη η οποία σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, απαιτεί πολλαπλά στάδια και μεγάλη εξειδίκευση ώστε να μπορέσουν τα superfoods να μετατραπούν σε σκόνη.
Αρωάνια σκόνη
Επισημαίνεται ότι η επιστημονική ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων έχει προχωρήσει μεταξύ άλλων και στην κατασκευή κρασιού από αρώνια, ενώ έχει επιτευχθεί και μια ξεχωριστή έρευνα για την παραγωγή λαδιού από ιπποφαές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Χρειάζονται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα σπάνια μέταλλα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για μπαταρίες. Οι επιστήμονες…
Όταν τα παιδιά λαμβάνουν το δεύτερο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, περίπου όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό, αποκτούν…
Το Linux Foundation εξέφρασε την υποστήριξή του στους browsers ανοιχτού κώδικα που βασίζονται στο Chromium…
Η COSMOTE αναδείχθηκε ως ο κυρίαρχος πάροχος στην Ελλάδα για το 2024, με την υψηλότερη…
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment