Προσιτές λύσεις για αρχάριους χρήστες

27


Εκτός από τα εξαιρετικά value-for-money smartphones της, όπως το Redmi Note 12 Pro+ που είδαμε αναλυτικά πρόσφατα, η Redmi έχει να επιδείξει ένα πλούσιο κατάλογο συσκευών που απλώνονται σε όλες τις κατηγορίες ηλεκτρονικών προϊόντων για να καλύψουν και τις δευτερεύουσες (ή και πρωτεύσουσες για ορισμένους) ανάγκες των χρηστών.

Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το νέο Redmi Watch 3 και τα πολύ προσιτά TWS ακουστικά Redmi Buds 4, προκειμένου να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας, μιας και πρόκειται για συσκευές που ενδιαφέρουν τον μέσο αγοραστή που δεν θέλει να ξοδέψει πολλά χρήματα για smartwatch και ακουστικά, αλλά ταυτόχρονα δεν επιθυμεί να ρισκάρει με αμφιβόλου ποιότητας άγνωστα brands.

Redmi Watch 3

Ξεκινώντας από τον σχεδιασμό, είναι προφανές ότι αντλεί έμπνευση από το…μήλο, αλλά παράλληλα είναι όσο πιο απλό μπορεί να γίνει ένα smartwatch. Αυτό που φοράς στο χέρι σου είναι μια τετράγωνη οθόνη αφής με στρογγυλεμένες γωνίες και ένα μοναδικό κουμπί στη δεξιά πλευρά για την πρόσβαση στις διάφορες λειτουργίες. 

Στη συσκευασία έρχεται με πλαστικό λουράκι που μπορείς να αφαιρέσεις πανεύκολα για να το καθαρίσεις ή να το αντικαταστήσεις, κουμπώνει εξίσου εύκολα και παραμένει σταθεροποιημένη η οθόνη στο σωστό σημείο για να διαβάζουν όσο το δυνατόν καλύτερα οι αισθητήρες τα «σήματα» του σώματος σου. Περιμετρικά της εξίσου πλαστικής οθόνη υπάρχει μεταλλικό φινίρισμα, μικρόφωνο και ηχείο, ενώ διαθέτει δικό του σύστημα φόρτισης με pins. Είναι ένα πραγματικά basic smartwatch σε εμφάνιση, πανάλαφρο (μόλις 37gr μαζί με το λουράκι) και τρομερά άνετο για να ξεχνάς ότι το φοράς, κάτι αρκετά σημαντικό για όσους το χρειάζονται στις προπονήσεις τους.

Το Redmi Watch 3 διαθέτει οθόνη 1.75’’ AMOLED που ανταποκρίνεται εξαιρετικά στα αγγίγματα ακόμα και όταν έχουν ιδρώσει τα χέρια σου κατά την διάρκεια της προπόνησης, αλλά φυσιολογικά στη θάλασσα, την πισίνα ή το ντουζ μην περιμένετε εύκολη διαχείριση. Το μέγεθος είναι αρκετά καλό για να βλέπεις με άνεση τις ειδοποιήσεις, η ανάλυση ικανοποιητική (450 x 390) για να είναι καθαρή η εικόνα όταν το κοιτάς από φυσιολογική απόσταση και η φωτεινότητα εξίσου ικανοποιητική (600nits) για καλή ευκρίνεια στο φως της ημέρας, αλλά και μέσα στο νερό. Τα διαθέσιμα watchfaces δεν είναι πολλά, όμως μπορείς να βρεις αρκετά περισσότερα στην εφαρμογή My Fitness, απ’ όπου μπορείς και να διαχειρίζεσαι τα widgets. Μία από τις παραφωνίες, πάντως, είναι το γεγονός ότι δεν ρυθμίζεται αυτόματα η φωτεινότητα και θα πρέπει να μπαίνεις χειροκίνητα στις ρυθμίσεις για να την προσαρμόζεις ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό.

Στον τομέα της απόδοσης αρκεί να ασχοληθείς λίγο μαζί του στην αρχή για να λειτουργήσει άψογα χωρίς αστοχίες και κολλήματα, με τις ειδοποιήσεις να καταφθάνουν στην ώρα τους, ενώ είναι εξαιρετική η συμπεριφορά του στην αποδοχή κλήσεων για να μιλήσεις από το μικρόφωνο του. Δυστυχώς, όμως, δεν προσφέρει τη δυνατότητα απάντησης σε εισερχόμενες ειδοποιήσεις και γενικότερα εξαρτάσαι αρκετά από το συνδεδεμένο smartphone και εξηγούμαστε. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει κεραία GPS που μάλιστα λειτουργεί αρκετά καλά για να βγεις π.χ. για τρέξιμο, το Redmi Watch 3 δεν διαθέτει αποθηκευτικό χώρο για να περάσεις σε αυτό μουσική και να κάνεις την προπόνηση σου χωρίς τον βραχνά του smartphone.

Το περιβάλλον χρήσης είναι επίσης αρκετά απλοποιημένο και σου προσφέρει τις πολύ βασικές (για την σημερινή εποχή) λειτουργίες, όπως παρακολούθηση καρδιακού παλμού, παρακολούθηση ύπνου, παρακολούθηση σωματικής δραστηριότητας για 121 προγράμματα εκγύμνασης, πρόσβαση στη λίστα κλήσεων και επαφών, δυνατότητα διαχείρισης του κλείστρου της κάμερας και…την ψηφιακή βοηθό Alexa. Στα θετικά καταγράφουμε ότι οι μετρήσεις στην προπόνηση ήταν πολύ κοντά σε αυτές του Apple Watch Series 8 που είχαμε για σύγκριση και γενικά δεν παρατηρήσαμε απότομες μεταβολές που συνήθως αποδίδονται σε αστοχία ανάγνωσης των αισθητήρων λόγω π.χ. εφίδρωσης στον καρπό.

Ως ένα βασικό smartwatch περιορισμένων λειτουργιών, το Redmi Watch 3 ήταν αναμενόμενο ότι θα πρόσφερε μεγάλη αυτονομία. Μετά από μία εβδομάδα χρήσης με καθημερινές προπονήσεις σχεδόν 1 ώρας και ενεργοποιημένο το GPS, το smartwatch είχε ακόμα να δώσει χωρίς να χρειαστεί να το φορτίσουμε. Η εταιρεία, πάντως, υπόσχεται έως 12 ημέρες έντονης χρήσης. Σε ό,τι αφορά την διαδικασία φόρτισης, με τον ξεχωριστό φορτιστή απαιτείται κάτι παραπάνω από 1 ώρα για να φορτίσει πλήρως, ενώ δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.

Συνοψίζοντας, το Redmi Watch 3 είναι ένα αρκετά απλό smartwatch που θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιλογή για την πρώτη επαφή σε έναν έφηβο χρήστη προτού περάσει σε σαφέστατα πιο εξελιγμένες, αλλά και πολύ πιο ακριβές συσκευές.

Redmi Buds 4

Για να περάσουμε στα πολύ προσιτά Redmi Buds 4, τα νέα TWS ακουστικά της εταιρείας προορίζονται ξεκάθαρα και αυτά σε χρήστες που θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατηγορία, όπως έφηβους ή…πιο ηλικιωμένους που «φοβούνται» τα νέα μαραφέτια και δεν έχουν υψηλές απαιτήσεις.

Έρχονται μέσα σε μια μακρόστενη οβάλ θήκη που έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος σε σύγκριση με τα ακουστικά, αλλά υπάρχει λόγος διότι περιλαμβάνει μπαταρία που μπορεί να τα επαναφορτίσει πλήρως ακόμη 5 φορές για να σου προσφέρει συνολική αυτονομία σχεδόν 30 ωρών πριν χρειαστεί να φορτίσεις την ίδια τη θήκη μέσω της υποδοχής USB-C. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός, πάντως, επιτρέπει το εύκολο «γλίστρημα» της θήκης στην τσέπη σου για άνετη μεταφορά οπουδήποτε.

Τα ακουστικά είναι μικρά σε μέγεθος, πολύ ελαφριά και μοιάζουν με ωτοασπίδες που κουμπώνουν στο αυτί, αλλά θα χρειαστεί να πειραματιστείτε με τα διαφορετικού μεγέθους λαστιχένια tips που συμπεριλαμβάνονται στη συσκευασία για να βρείτε ποια είναι αυτά που κάθονται καλύτερα στα αυτιά σας. Επίσης, είναι πιστοποιημένα στο πρωτόκολλο IP54 για προστασία από βροχή, ιδρώτα και σκόνη, επομένως, μπορείς να τα φοράς άφοβα στην προπόνηση σου.

Όπως είναι αναμενόμενο για ακουστικά τόσο χαμηλής τιμής (σ.σ. κινούνται κοντά στα €40 πλέον), δεν υποστηρίζουν ταυτόχρονη σύνδεση σε πολλαπλές συσκευές. Παρόλα αυτά, προσφέρουν ενεργή ακύρωση θορύβου και transparency mode, εύκολο σύστημα διαχείρισης με αγγίγματα στα ακουστικά και μάλιστα με πολύ καλή απόκριση, αλλά και άμεση σύζευξη με τη συνδεδεμένη συσκευή μόλις τα φοράς (και το αντίστροφο).

Η συμπεριφορά τους στις κλήσεις και τις τηλεδιασκέψεις είναι ικανοποιητική για τα δεδομένα της κατηγορίας, ενώ κατά την αναπαραγωγή video δεν παρατηρήσαμε την παραμικρή ανακολουθία μεταξύ εικόνας και ήχου (π.χ. να υπήρχε κάποια καθυστέρηση). Από εκεί και πέρα, το ANC κάνει δουλίτσα ως ένα βαθμό κυρίως όταν ακούς μουσική, παρά όταν θέλεις απλά να απομονωθείς ή να συγκεντρωθείς περισσότερα σε αυτά που ακούς σε μια τηλεδιάσκεψη. Για κάποιο λόγο μοιάζει να μην καλύπτονται οι εξωτερικοί θόρυβοι στις μεσαίες συχνότητες, όπως η βαβούρα στον χώρο και οι ήχοι που έρχονται από κοντινή απόσταση, ωστόσο, «κόβει» αρκετά την ενόχληση σε περιπτώσεις έντονου ανέμου. Αρκετά καλό και το Transparency mode που σου επιτρέπει να αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται γύρω σου όταν ακούς μουσική με πολύ φυσικό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή μουσικής, τα Redmi Buds 4 τα πηγαίνουν περίφημα στην απόδοση των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων, όμως στα μπάσα ο ήχος μοιάζει να λεπταίνει παρά να γεμίζει τον χώρο στα αυτιά σου. Η ένταση είναι σε καλό επίπεδο όταν βρίσκεσαι σε εσωτερικούς χώρους με σχετική μικρή φασαρία, όμως, στο πολύβουο περιβάλλον της πόλης τα έχεις στο τέρμα και συχνά προσπαθείς μάταια να ανεβάσεις κι άλλο την ένταση για να απολαύσεις την μουσική σου.

Κλείνοντας με την αυτονομία, τα Redmi Buds 4 σου προσφέρουν περίπου 4 ώρες χρήσης με ενεργοποιημένο το ANC και έως 6 ώρες με κλειστό το ANC. Θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα η Redmi, αλλά μην ξεχνάμε πως απευθύνεται κυρίως σε αρχάριους χρήστες με το συγκεκριμένο μοντέλο.

Εν κατακλείδι, αν θέλεις ένα προσιτό ζευγάρι ασύρματων ακουστικών για περιστασιακή χρήση τα Redmi Buds 4 είναι μια λογική πρόταση. Για το κάτι παραπάνω θα χρειαστεί να ανοίξεις το πορτοφόλι περισσότερο…

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή