Μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες σχετικά με την αυξανόμενη χρήση της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ότι οι εταιρείες που εκπαιδεύουν αυτά τα AI μοντέλα μπορεί να χρησιμοποιούν δεδομένα του διαδικτύου που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών περιεχομένου. Αυτό έχει οδηγήσει σε αρκετές αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον εταιρειών παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, από εφημερίδες, συγγραφείς και άλλες επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης, οι οποίες ισχυρίζονται ότι τα Copilot, ChatGPT και άλλα LLMs εκπαιδεύονται σε δεδομένα στα οποία δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης.
Αυτή την εβδομάδα, ο Mustafa Suleyman, ο πρόσφατα διορισμένος CEO του νέου τμήματος AI της Microsoft, παραχώρησε συνέντευξη κατά τη διάρκεια του Aspen Ideas Festival. Η συνέντευξη, η οποία διεξήχθη από τον Andrew Ross Sorkin του CNBC, αναρτήθηκε στη σελίδα του NBC News στο YouTube.
Στο 13:34 λεπτό του βίντεο, ο Sorkin ρώτησε τον Suleyman σχετικά με το θέμα της παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης που παίρνει δεδομένα από τον ιστό και αν αυτά τα μοντέλα έχουν, σύμφωνα με τα λόγια του Sorkin, “αν οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν ουσιαστικά κλέψει την παγκόσμια πνευματική ιδιοκτησία”.
Η απάντηση του Suleyman ενδεχομένως να μην είναι αυτό που θα ήθελαν να ακούσουν οι δημιουργοί περιεχομένου:
Αναφορικά με το περιεχόμενο που βρίσκεται ήδη στο ελεύθερο διαδίκτυο, το κοινωνικό συμβόλαιο αυτού του περιεχομένου από τη δεκαετία του ’90 ήταν ότι πρόκειται για δίκαιη χρήση. Ο καθένας μπορεί να το αντιγράψει, να το αναδημιουργήσει, να το αναπαράγει. Αυτό ήταν το “freeware”, αυτή ήταν η συναντίληψη. Υπάρχει μια ξεχωριστή κατηγορία όπου μια ιστοσελίδα, ένας εκδότης ή ένας ειδησεογραφικός οργανισμός δηλώνει ρητά ότι δεν πρέπει να με ανιχνεύσετε ή να με σαρώσετε για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το να με ευρετηριάσετε ώστε να μπορούν άλλοι άνθρωποι να βρουν αυτό το περιεχόμενο. Αυτή είναι μια γκρίζα ζώνη και νομίζω ότι θα περάσει από τα δικαστήρια.
Η απάντηση του Suleyman φαίνεται να υποδηλώνει ότι η Microsoft, και ίσως και άλλες εταιρείες παραγωγής AI, πιστεύουν ότι σχεδόν τα πάντα στο Διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των μοντέλων τους και ότι οι εταιρείες αυτές δεν χρειάζεται να αποζημιώνουν τους δημιουργούς αυτού του περιεχομένου. Αυτός ο ισχυρισμός πιθανότατα θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες νομικές υποθέσεις κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια.