Η τελευταία έκθεση της Kaspersky αποκάλυψε ότι μια συνεχιζόμενη κακόβουλη εκστρατεία «πολλαπλών κακόβουλων προγραμμάτων» έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 επιθέσεις που στοχεύουν κυρίως παγκόσμιους οργανισμούς. Η εκστρατεία χρησιμοποιεί backdoors, keyloggers και miners. Κάνοντας χρήση νέων κακόβουλων σεναρίων που έχουν σχεδιαστεί για να απενεργοποιούν τις λειτουργίες ασφαλείας και να διευκολύνουν τις λήψεις κακόβουλου λογισμικού, στόχος της εκστρατείας είναι η οικονομική εκμετάλλευση.
Με αφορμή μια έκθεση του FBI σχετικά με τις επιθέσεις – οι οποίες μολύνουν τις οργανισμούς-θύματα με miners για να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για εξόρυξη, keyloggers για να κλέψουν δεδομένα και backdoors για να αποκτήσουν πρόσβαση στο σύστημα – οι ειδικοί της Kaspersky παρακολουθούν την εκστρατεία και ανακάλυψαν ότι βρίσκεται ακόμα υπό εξέλιξη.
Στοχεύοντας κυρίως οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, αγροτικών οργανισμών και εταιρειών χονδρικού και λιανικού εμπορίου από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, η τηλεμετρία της Kaspersky έχει εντοπίσει περισσότερες από 10.000 επιθέσεις που έχουν επηρεάσει περισσότερους από 200 χρήστες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στόχευαν κυρίως θύματα στη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ, τη Βραζιλία και τη Ρουμανία, ενώ περιστασιακές επιθέσεις εντοπίστηκαν επίσης στις ΗΠΑ, την Ινδία, το Μαρόκο και την Ελλάδα.
Η Kaspersky έχει επίσης αποκαλύψει νέα κακόβουλα σενάρια που φαίνεται να διεισδύουν σε συστήματα εκμεταλλευόμενα ευπάθειες σε διακομιστές και χώρους εργασίας. Μόλις εισχωρήσουν, τα σενάρια προσπαθούν να χειραγωγήσουν το Windows Defender, να αποκτήσουν δικαιώματα διαχειριστή και να διαταράξουν τη λειτουργικότητα διαφόρων προϊόντων προστασίας από ιούς.
Μετά από αυτό, τα σενάρια προσπαθούν στη συνέχεια να κατεβάσουν ένα backdoor, keylogger και miner από έναν ιστότοπο εκτός σύνδεσης. Το miner αξιοποιεί τους πόρους του συστήματος για τη δημιουργία διαφόρων κρυπτονομισμάτων όπως το Monero (XMR). Εν τω μεταξύ, το keylogger καταγράφει ολόκληρη την ακολουθία των πληκτρολογήσεων που κάνει ο χρήστης στα κουμπιά πληκτρολογίου και ποντικιού, ενώ το backdoor δημιουργεί επικοινωνία με έναν διακομιστή εντολών και ελέγχου (C2) για τη λήψη και μετάδοση δεδομένων. Αυτό επιτρέπει στον εισβολέα να αποκτήσει απομακρυσμένο έλεγχο του συστήματος που έχει παραβιαστεί.
«Αυτή η εκστρατεία πολλαπλών κακόβουλων προγραμμάτων εξελίσσεται ραγδαία με την προσθήκη νέων τροποποιήσεων. Το κίνητρο των επιτιθέμενων φαίνεται να έχει τις ρίζες του στην επιδίωξη οικονομικού κέρδους με κάθε δυνατό μέσο. Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η πώληση κλεμμένων διαπιστευτηρίων σύνδεσης στο dark web ή η εκτέλεση προηγμένων σεναρίων χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του backdoor», δήλωσε ο Vasily Kolesnikov, ειδικός ασφάλειας στην Kaspersky. «Τα προϊόντα μας, όπως το Kaspersky Endpoint Security, μπορούν να ανιχνεύσουν τις απόπειρες μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έγιναν με τις νέες τροποποιήσεις, χάρη στις εκτεταμένες προστατευτικές δυνατότητές τους».
Για να αποφύγετε τις συνεχώς εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, μπορείτε να εφαρμόσετε τα ακόλουθα μέτρα ασφαλείας:
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
«Η πληροφορία είναι πολύτιμη και από αυτή κρίνονται όλα»! Αυτή η φράση αποτελεί ένα από…
Ο δημοφιλής emulator που φέρνει εφαρμογές και παιχνίδια Android στους υπολογιστές, το BlueStacks, λάνσαρε το…
Στο πλαίσιο της τρέχουσας ενέργειας «12 Days of OpenAI», η OpenAI ανακοίνωσε το ChatGPT Projects,…
Όλοι μας έχουμε διαισθητικά μια περισσότερο ή λιγότερο ακριβή ιδέα για το τι είναι το…
Η σειρά OnePlus Nord είχε ως στόχο να προσφέρει ποιότητα σε ανταγωνιστική τιμή, με τα…
Η απαγόρευση του TikTok θα κόστιζε στις μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και στους δημιουργούς 1,3…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment