Ο Mark Zuckerberg κατακρίνει τη νέα πολιτική της Apple για το sideloading

1


Χάρη στους νέους κανονισμούς (βλ. Digital Markets Act), η Apple επιτρέπει τη δημιουργία και τη λειτουργία εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών για το iPhone στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Meta θα ενδώσουν.

Ο CEO της Meta, Mark Zuckerberg, μοιράστηκε την άποψη της εταιρείας του σχετικά με τις νέες πολιτικές της Apple κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου:

Δεν νομίζω ότι το θέμα της Apple θα έχει κάποια διαφορά για εμάς. Πιστεύω ότι με τον τρόπο που το έχουν εφαρμόσει, θα με εξέπληττε πολύ αν οποιοσδήποτε developer επέλεγε να μεταβεί σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών. Το έχουν καταστήσει τόσο επαχθές και νομίζω ότι είναι τόσο αντίθετο με την πρόθεση του κανονισμού της ΕΕ, που νομίζω ότι θα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας εταιρείας, να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό που κάνουν εκεί.

Αν και η Apple υποστηρίζει ότι το sideloading αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, το Digital Markets Act (DMA) της ΕΕ ανάγκασε την εταιρεία να ανοίξει το iPhone στην περιοχή. Ωστόσο, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και η Apple εισάγει νέες χρεώσεις που θα ακρωτηριάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο των δωρεάν εφαρμογών όπως της Meta, εάν διανέμονται εκτός του App Store.

Τα σχόλια του Zuckerberg αντανακλούν τα παράπονα άλλων γνωστών επικριτών του App Store, όπως το Spotify, η Epic Games και η Microsoft. Ο CEO της Epic, Tim Sweeney, έχει αποκαλέσει την προσέγγιση της Apple για το sideloading ως “καυτά σκουπίδια“. Ο CEO της Spotify, Daniel Ek, δήλωσε ότι πρόκειται για “νέο χαμηλό επίπεδο“. Ο David Heinemeier Hansson, ο δημιουργός του Ruby on Rails και CTO της 37signals, χαρακτήρισε τη ρύθμιση “καθεστώς εκβιασμού”.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι θα μελετήσουν την υιοθέτηση του sideloading από την Apple μετά τις 7 Μαρτίου 2024, όταν και θα τεθεί σε ισχύ το DMA. Η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμο σε εταιρείες που παραβιάζουν το νόμο έως και 10% των ετήσιων εσόδων τους.

[via]



Πηγή