Οι έξι συμβάσεις εντάσσονται στο Ελληνικό δορυφορικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας ανακοίνωσε την πορεία υλοποίησης του έργου μόλις στα τέλη του 2023.
Το Εθνικό δορυφορικό διαστημικό πρόγραμμα αποτελεί μέρος των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ σχεδίων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας για την Ελλάδα και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των ικανοτήτων της χώρας στον τομέα των τεχνολογιών και των εφαρμογών δορυφόρων με απώτερο στόχο τη δυνατότητα ανταλλαγής δορυφορικών δεδομένων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ευημερία.
Η πτυχή της γεωσκόπησης του προγράμματος που δρομολογήθηκε στα τέλη του 2023 έχει ήδη σημειώσει μεγάλα βήματα.
Έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις για τους πρώτους «Άξονες» που δίνουν το πράσινο φως για την ανάπτυξη των συστημάτων θερμικής απεικόνισης και ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, του ελληνικού δορυφορικού αστερισμού και της κατάλληλης υποδομής εδάφους.
Οι έξι υφιστάμενες συμβάσεις που υπέγραψε η ESA εν παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και του Υπουργείου Ψηφιακής Διοίκησης καλύπτουν τον Άξονα 3, ήτοι την πτυχή των υπηρεσιών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του διατερματικού συστήματος παρατήρησης.
Το σύστημα θα σχεδιαστεί έτσι ώστε να μετατρέπει τα ακατέργαστα δορυφορικά δεδομένα σε συστηματικές, συναφείς, έγκαιρες και αξιοποιήσιμες πληροφορίες που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες χρηστών σε πέντε τομείς: γεωργία, δασοκομία, ύδατα, γη, προστασία και ασφάλεια.
Αυτές οι υπηρεσίες θα φιλοξενούνται στον κυβερνητικό κόμβο υποδομών πληροφορικής και θα καλύπτονται από τον Άξονα, 3 στο πλαίσιο 6 συμβάσεων.
Η Διευθύντρια προγραμμάτων γεωπαρατήρησης της ESA, Simonetta Cheli, δήλωσε: «Βασισμένο σε μια ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και βιομηχανίας και της ESA, το Ελληνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας που θα αναγάγει την Ελλάδα σε μείζονα φορέα στον τομέα της γεωσκόπησης. Οι σημερινές έξι συμβάσεις για τον Άξονα 3 αποτελούν κομβικό σταθμό στην εγκαθίδρυση ενός διατερματικού συστήματος για τη μετατροπή δορυφορικών δεδομένων σε αξιοποιήσιμες πληροφορίες στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής παρακολούθησης, της προστασίας και της ασφάλειας. Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι η ανάπτυξη αυτής της βιομηχανικής ικανότητας και η μελλοντική διαθεσιμότητα επιχειρησιακών υπηρεσιών είναι ύψιστης σημασίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη γενικότερα.»
Οι έξι συμβάσεις υπογράφηκαν με τους ακόλουθους φορείς:
Με τις γιορτές να πλησιάζουν και την αναζήτηση του ιδανικού δώρου να γίνεται πιο έντονη,…
Προβλήματα παρουσιάζει η λειτουργία του ChatGPT, καθώς δεν φορτώνουν οι συνομιλίες. Είτε χρησιμοποιείτε το ChatGPT…
Μέχρι στιγμής, το Epic Games Store έχει μοιράσει επτά παιχνίδια στο πλαίσιο της καθημερινής προώθησης…
Στο Κέντρο Τεχνολογίας της McLaren που βρίσκεται στο Woking της Αγγλίας, η εταιρεία εξήγησε πώς…
Η Apple εργάζεται για την ενίσχυση των δορυφορικών υπηρεσιών για τους χρήστες του iPhone, εστιάζοντας…
Στον αγώνα για τα ανθρωποειδή ρομπότ εμφανίζεται ένας νέος πρωταγωνιστής από την Κίνα. Η Agibot,…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment