Οι κλινικές δοκιμές των εμφυτευμάτων της Neuralink θα ξεκινήσουν σύντομα σε ανθρώπους, κάτι που ανακοίνωσε πρόσφατα η εταιρεία, και παρόλο που η διαδικασία αυτή θα είναι μακρά (εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έξι χρόνια) είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την πρόοδο της τεχνολογίας διεπαφής εγκεφάλου υπολογιστή BCI (Brain-Computer Interface). Το σημαντικό, πάντως, σε αυτό το εγχείρημα δεν είναι μόνο ότι μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με κάποια μορφή παράλυσης: Ο τελικός στόχος του Musk είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετικός.
Ο μεγιστάνας έχει καταστήσει σαφές εδώ και χρόνια ότι στην πραγματικότητα αυτό που θέλει να επιτύχει με τη Neuralink είναι να «επιτύχει την συμβίωση με την Τεχνητή Νοημοσύνη» και να «συγχωνεύσει» τον άνθρωπο με την Τεχνητή Νοημοσύνη . Για τον ίδιο, ο κίνδυνος που ενέχει η εξέλιξη της γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης είναι υπαρκτός, αλλά χάρη στα εμφυτεύματα της Neuralink, οι άνθρωποι δεν θα «μείνουν πίσω» και δεν θα γίνουν «κατοικίδια των μηχανών».
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει αρκετά αξιοσημείωτα επιτεύγματα στον τομέα αυτό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται πάνω στη δική της λύση , η Meta εργάζεται επίσης πάνω σε κάτι παρόμοιο, και αρκετές εξελίξεις στις διεπαφές εγκεφάλου-μηχανής έχουν επιτύχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην «ανάγνωση του μυαλού» των ασθενών. Ασθενείς με ALS (Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), αλλά και ασθενείς με άλλες μορφές παράλυσης κατάφεραν να επικοινωνήσουν ή να βελτιώσουν την κατάστασή τους με αυτού του είδους τις λύσεις.
Αν και η λύση της Neuralink είναι ιδιαίτερα επεμβατική, υπάρχουν projects που βασίζονται σε έναν άλλο τύπο λύσης: η εταιρεία Synchron εργάζεται εδώ και χρόνια πάνω σε μια ενδοπρόσθεση που εισάγεται σε ένα αιμοφόρο αγγείο στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου. Μόλις βρεθεί εκεί, το στοιχείο αυτό ξεδιπλώνεται σαν άνθος και οι αισθητήρες του καταγράφουν τα σήματα από τους νευρώνες. Αυτό έχει ήδη επιτρέψει σε αρκετούς παράλυτους ανθρώπους να στέλνουν με μήνυμα τις σκέψεις τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός πρώην μηχανικού της Neuralink στην ιστοσελίδα Vox, η εταιρεία ασχολήθηκε με αυτή την προσέγγιση του προβλήματος, αλλά την απέρριψε σύντομα. Ο λόγος; Το bandwidth. Ο Musk το υπαινίσσεται εδώ και χρόνια και ήδη από το 2017 είχε επισημάνει ότι “μια διασύνδεση υψηλού bandwidth με τον εγκέφαλο θα είναι κάτι που θα βοηθήσει στην επίτευξη μιας συμβίωσης μεταξύ της ανθρώπινης και της μηχανικής νοημοσύνης και ίσως λύσει το πρόβλημα του ελέγχου και της χρησιμότητας”. Με τη λύση που αναπτύσσει η Synchron, για παράδειγμα, το bandwidth που φιλοδοξούσε ο Musk δεν είναι αρκετά υψηλό.
Υπάρχουν άλλες εταιρείες, όπως η Precision, που έχουν παρουσιάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις: έχουν δημιουργήσει ένα λεπτό υμένιο που καλύπτει την επιφάνεια του εγκεφάλου με 1.024 ηλεκτρόδια – όπως και το εμφύτευμα της Neuralink – και το οποίο προσλαμβάνει παρόμοια σήματα. Δεν διεισδύει στον εγκέφαλο και έχει ήδη εμφυτευτεί σε ορισμένους ασθενείς με εμφανή επιτυχία. Ο Ben Rapoport, νευροχειρουργός που άφησε τη Neuralink για να ιδρύσει αυτή την εταιρεία, πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια υψηλής πιστότητας BCI «χωρίς να προκληθεί ζημιά στον εγκέφαλο».
Για τον Rapoport, η Neuralink δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διερεύνηση λιγότερο επεμβατικών εναλλακτικών λύσεων και εδώ οι κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα ή την ψυχική ακεραιότητα που δημιουργούνται από τη λύση της δεν έχουν διευκρινιστεί από την εταιρεία του Elon Musk. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει κανένας σαφής λόγος για να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε τέτοια επεμβατικά εμφυτεύματα και δηλώνει ότι «δεν θα ήταν ηθικό να χρησιμοποιούμε μια πιο επεμβατική τεχνολογία, αν η ίδια απόδοση μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο επεμβατικές μεθόδους».
Και υπάρχουν και άλλοι μελλοντικοί κίνδυνοι. Εάν αυτά τα εμφυτεύματα της Neuralink καταφέρουν να λειτουργήσουν, θα πρέπει να τεθούν κανόνες που θα αποτρέψουν την κατάχρηση της τεχνολογία. Με αυτά τα εμφυτεύματα, ακούγονται διάφορα δυστοπικά σενάρια όπως αυτό που θα δώσει στις κυβερνήσεις την δυνατότητα να σαρώνουν τα εγκεφαλικά μας κύματα, ή το ενδεχόμενο οι μελλοντικοί hackers να αποκτούν πρόσβαση στον εγκέφαλο μας.
*Η κεντρική εικόνα αποτελεί δημιουργία του Xinmei Liu για το Vox.
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…
Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…
Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…
Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment