Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε ένα σωρό εκτελεστικά διατάγματα. Μεταξύ αυτών ήταν και η προσωρινή παύση του νόμου που απαγόρευε το TikTok στις ΗΠΑ.
Με το εκτελεστικό διάταγμα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Trump δεν θα εφαρμόσει τον νόμο για την προστασία των Αμερικανών από ελεγχόμενες από ξένους αντιπάλους εφαρμογές για 75 ημέρες, παρατείνοντας ουσιαστικά το χρονικό διάστημα που έχει η εταιρεία για να καταλήξει σε συμφωνία. Σε δήλωσή του, ο Trump ανέφερε ότι η «ατυχής χρονική στιγμή» εφαρμογής του νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ κατά τις τελευταίες ώρες της θητείας του προέδρου Joe Biden, «παρεμποδίζει την ικανότητά μου να αξιολογήσω τις επιπτώσεις της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής των απαγορεύσεων του νόμου πριν τεθούν σε ισχύ».
Έγραψε ότι θα επανεξετάσει «ευαίσθητες πληροφορίες» που σχετίζονται με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια που εγείρουν οι επικριτές της εφαρμογής και «θα αξιολογήσει την επάρκεια των μέτρων περιορισμού που έχει λάβει η TikTok μέχρι σήμερα». Η εταιρεία είχε ξεκινήσει προηγουμένως μια πολυετή πρωτοβουλία, γνωστή ως Project Texas, για να μεταφέρει τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ σε servers που φιλοξενούνται από την Oracle. Η συμφωνία έγινε μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ (CFIUS), αλλά οι συνομιλίες αυτές διακόπηκαν πέρυσι.
Το TikTok (και άλλες εφαρμογές ByteDance) τέθηκε εκτός λειτουργίας τα ξημερώματα της περασμένη Κυριακής πριν από την επίσημη έναρξη ισχύος του νόμου. Ωστόσο, η διακοπή λειτουργίας του TikTok διήρκεσε μόνο μερικές ώρες. Η υπηρεσία αποκαταστάθηκε σταδιακά αφού ο Trump δεσμεύτηκε να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την αναστολή του νόμου μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα. Επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει «καμία ευθύνη για οποιαδήποτε εταιρεία που βοήθησε να μην διακοπεί η λειτουργία του TikTok πριν από το διάταγμά μου». Ο Trump πρότεινε επίσης μια κοινοπραξία που θα έβλεπε τα αμερικανικά συμφέροντα να παίρνουν το 50% των μετοχών του TikTok.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Κίνα (όπου έχει την έδρα της η ByteDance) εξέφρασε την προθυμία της να συνάψει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα επέτρεπε στο TikTok να παραμείνει ενεργό εκεί μακροπρόθεσμα, παρά το γεγονός ότι προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα εμπόδιζε μια αναγκαστική πώληση της εφαρμογής. «Όταν πρόκειται για ενέργειες όπως η λειτουργία και η εξαγορά επιχειρήσεων, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποφασίζονται ανεξάρτητα από τις εταιρείες σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning. «Εάν πρόκειται για κινεζικές εταιρείες, θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και οι κανονισμοί της Κίνας».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης του διακυβέρνησης, ο Trump προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok στις ΗΠΑ. Υπέγραψε εκτελεστικά διατάγματα για το σκοπό αυτό, στα οποία περιλαμβανόταν και μια προσπάθεια να αναγκάσει την ByteDance να πουλήσει την επιχείρησή της στις ΗΠΑ. Αυτό δεν έγινε τότε πραγματικότητα. Αλλά η πίεση προς το TikTok αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Biden, με τον πρώην πρόεδρο να υπογράφει πέρυσι ένα νομοσχέδιο που καλούσε την ByteDance να πουλήσει το TikTok ή να βρεθεί αντιμέτωπη με απαγόρευση στις ΗΠΑ.
[via]