Τον περασμένο μήνα, η Neuralink εμφύτευσε ένα τσιπ στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου, αφού έλαβε έγκριση για τη διεξαγωγή δοκιμών σε ανθρώπους το φθινόπωρο του 2023. Πλέον, ο εθελοντής είναι σε θέση να κινήσει ένα ποντίκι μέσω της σκέψης του, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Πίσω στο 2022, η Neuralink είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μπει στη φάση δοκιμών σε ανθρώπους, αλλά πριν από αυτό, η Neuralink πραγματοποιούσε δοκιμές με πρωτεύοντα θηλαστικά, σκοτώνοντας 15 από τους 23 πιθήκους της δοκιμής. Τώρα, ο πρώτος εθελεοντής με το εμφύτευμα στον εγκέφαλο του φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως. Αυτό είναι σπουδαίο, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι ο ασθενής είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της startup Elon Musk.
“Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, με νευρικές επιπτώσεις που γνωρίζουμε. Ο ασθενής είναι σε θέση να μετακινεί ένα ποντίκι στην οθόνη απλά σκεπτόμενος“, ανέφερε ο Musk στο X. Ο Musk δήλωσε ότι η Neuralink προσπαθεί τώρα να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερα κλικ του ποντικιού από τον εθελοντή.
Διαβάστε επίσης
“Από πολλές απόψεις, είναι σαν ένα Fitbit που τοποθετείται στο κρανίο σας, με μικροσκοπικά καλώδια“, δήλωσε ο Musk για τη συσκευή της Neuralink το 2021. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί έως και 1.024 σύρματα διαμέτρου 5 μικρομέτρων “ραμμένα” στη φαιά ουσία ενός ασθενούς για να κάνει συνδέσεις με γειτονικούς νευρώνες, παρέχοντας υψηλής ανάλυσης δειγματοληψία των ηλεκτρικών σημάτων του εγκεφάλου και μεταφράζοντας μεταξύ αναλογικών ηλεκτρικών παλμών και ψηφιακού κώδικα υπολογιστή.
Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, η δοκιμή χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για τη χειρουργική τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση. Ο αρχικός στόχος είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι να ελέγχουν έναν κέρσορα υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας τις σκέψεις τους.
Ο Musk έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink, λέγοντας ότι θα διευκολύνει την ταχεία χειρουργική τοποθέτηση των τσιπ συσκευών του για τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
[via]