Categories: Mobile

Ο Ποσειδώνας όπως δεν τον έχετε ξαναδει χάριν στην λήψη του James Webb Space Telescope


Το James Webb Space Telescope δείχνει για άλλη μια φορά τις τρομερές δυνατότητές του στέλνοντας πίσω στη Γη την πρώτη φωτογραφία του Ποσειδώνα μετά από 33 χρόνια (σ.σ. είχε περάσει το Voyager 2 το 1989), η οποία μας δείχνει τον παγωμένο πλανήτη, τους δακτυλίους και ορισμένους από τους δορυφόρους του με απαράμιλλη ευκρίνεια. Από την εικόνα μπορούμε να διακρίνουμε όχι μόνο τους φωτεινούς και στενούς δακτυλίους, αλλά και τα πιο αχνά στρώματα σκόνης που σχηματίζονται ακόμα πιο κοντά στον Ποσειδώνα.

Ο Ποσειδώνας εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους ερευνητές το 1846, βρίσκεται σε απόσταση 30 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο συγκριτικά με την απόσταση της Γης από το αστέρι μας και χαρακτηρίζεται ως ένας παγωμένος γίγαντας λόγω και της χημικής σύστασης του. Λόγω της απόστασης του από τον Ήλιο, το φως που φτάνει στον Ποσειδώνα το «μεσημέρι» μοιάζει με ένα σούρουπο στη Γη. Σε αντίθεση με τους αέριους γίγαντες (Δίας, Κρόνος), η ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα είναι πολύ πιο πλούσια σε στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο, και το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα του οφείλεται στο αέριο μεθάνιο.

Η λήψη του JWST έχει πραγματοποιηθεί με την NIRCam (Near-Infrared Camera) που «βλέπει» κοντά στο φάσμα υπερύθρου σε εύρος από 0.6-5μm, γι’ αυτό δεν φαίνεται μπλε στην εικόνα. Το αέριο μεθάνιο απορροφά έντονα την ακτινοβολία με εξαίρεση τα σύννεφα που βρίσκονται σε πολύ μεγάλο ύψος, γι’ αυτό τα βλέπουμε ως φωτεινές συνέχειες ή φωτεινά σημεία. Επίσης, το φωτεινό περίγραμμα του πλανήτη θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για την μορφολογία και την κίνηση της ατμόσφαιρας που δημιουργεί τους έντονους ανέμους και τις καταιγίδες στον Ποσειδώνα. Η ατμόσφαιρα χαμηλώνει κοντά στον ισημερινό και θερμαίνει την περιοχή, με αποτέλεσμα να φαίνεται πιο φωτεινή στο φάσμα του υπερύθρου.

Χάριν στην φωτογραφία του JWST οι ερευνητές ανακάλυψαν νέα στοιχεία για τον βόρειο πόλο του Ποσειδώνα. Γνώριζαν από παλαιότερα την ύπαρξη δίνης, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρατηρούν μια συνεχόμενη ακολουθία νεφών που τον περιβάλλει.

Επιπλέον, η εικόνα «έπιασε» και 7 από τους 14 δορυφόρους του Ποσειδώνα. Το πιο φωτεινό σημείο που βλέπετε δεν είναι κάποιο αστέρι, αλλά ο πιο ιδιαίτερος δορυφόρος του πλανήτη, ο Τρίτωνας. Ο τελευταίος είναι ένα παγωμένο στρώμα συμπυκνωμένου αζώτου που αντανακλά το 70% της ακτινοβολίας που πέφτει επάνω του και περιφέρεται γύρω από τον Ποσειδώνα σε μια περίεργη ανάποδη τροχιά που οδηγεί τους αστρονόμους στην υπόθεση ότι αποτελεί αντικείμενο της Ζώνης Κάιπερ (Kuiper belt) που παγιδεύτηκε στο βαρυτικό πεδίο του Ποσειδώνα.

[ESA]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Η ομάδα της Samsung που κρατά ασφαλή την Galaxy συσκευή σου

Η Samsung έδινε ανέκαθεν προτεραιότητα στην ασφάλεια των Galaxy smartphones της και με την κυκλοφορία…

4 ώρες ago

Η μεγαλύτερη ποσότητα νερού βρέθηκε σχεδόν στην αρχή του Σύμπαντος

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια απροσδόκητη δεξαμενή νερού γύρω από μια μαύρη τρύπα στο βαθύ Διάστημα.…

5 ώρες ago

Ερευνητές εντόπισαν διακόπτη που μετατρέπει τα καρκινικά κύτταρα σε υγιή χωρίς παρενέργειες

Εργαζόμενοι με μια σειρά καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, Κορεάτες ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο να…

5 ώρες ago

Ψάχνετε το απόλυτο τεχνολογικό δώρο για τις γιορτές; Εντυπωσιάστε τους αγαπημένους σας με τα νέα TCL NXTPAPER Smartphones

Με τις γιορτές να πλησιάζουν και την αναζήτηση του ιδανικού δώρου να γίνεται πιο έντονη,…

12 ώρες ago

Προβλήματα στο ChatGPT: Δεν φορτώνει συνομιλίες με την τεχνητή νοημοσύνη -«Πώς θα διαβάσω τώρα για το σχολείο;»

Προβλήματα παρουσιάζει η λειτουργία του ChatGPT, καθώς δεν φορτώνουν οι συνομιλίες. Είτε χρησιμοποιείτε το ChatGPT…

15 ώρες ago

Ένα ακόμη σπουδαίο game σε περιμένει εντελώς δωρεάν στο Epic Games Store

Μέχρι στιγμής, το Epic Games Store έχει μοιράσει επτά παιχνίδια στο πλαίσιο της καθημερινής προώθησης…

15 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.