Είναι δεδομένο ότι το James Webb Space Telescope θα μας δώσει την ευκαιρία να κοιτάξουμε με ανεπανάληπτη καθαρότητα στα βάθη του Σύμπαντος, αλλά ταυτόχρονα το διαστημικό τηλεσκόπιο χρησιμοποιεί τα όργανα και τους αισθητήρες του για να πάρει νέες λήψεις από πιο κοντινά μέρη που θα εμπλουτίσουν την αντίληψη μας για ό,τι μπορεί να κρύβεται σε αυτά.
Οι τελευταίες δύο λήψεις που δημοσίευσε η NASA έρχονται από την Near-Infrared Camera του JWST, η οποία φωτογράφισε τον Δία στα τέλη του περασμένου μήνα για να μας δώσει μια πρωτοφανή άποψη του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος και να αποκαλύψει λεπτομέρειες που ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα.
Μπορείτε να διακρίνετε το Βόρειο και Νότιο Σέλας στους πόλους του πλανήτη, τα οποία δημιουργούνται από το πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο του, αλλά και την περίφημη Μεγάλη Κόκκινη Κουκίδα σε μια πιο λευκή απόχρωση που υποδεικνύει ανάκλαση του φωτός από τα σύννεφα που βρίσκονται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο. Σχετικά με τους πόλους, τα χρώματα που βλέπουμε στην εικόνα δεν είναι τα πραγματικά, διότι η σχεδόν υπέρυθρη ακτινοβολία είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι και απλά οι ερευνητές την μετατόπισαν στο φάσμα του ορατού.
Η δεύτερη εικόνα μας δείχνει ένα ευρύτερο πλάνο του πλανητικού συστήματος του Δία που αποκαλύπτει δύο από τους μικρότερους δορυφόρους του, μια οπτική των πολύ λεπτών δακτυλίων του και την εμβέλεια του Σέλαος. Σύμφωνα με τη NASA, οι δακτύλιοι είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρατηρηθούν διότι είναι 1 εκατομμύριο φορές λιγότερο φωτεινοί σε σύγκριση με τον πλανήτη Δία.
Εντυπωσιακές εικόνες για εμάς τους απλούς παρατηρητές και σίγουρα πολύ χρήσιμες για τους ερευνητές που θέλουν να επεκτείνουν τις μελέτες τους για το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν γενικότερα.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!