Categories: Internet

Ο πατέρας του Διαδικτύου μας καλεί να σώσουμε το δημιούργημα του


Η ιστορία του Internet χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, αλλά ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web), όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, είναι το πνευματικό παιδί του Tim Berners-Lee. Ο ίδιος επινόησε το πρωτόκολλο hypertext τη δεκαετία του 1980, ενώ εργαζόταν στο CERN, βάζοντας το νεοσύστατο διαδίκτυο σε τροχιά για να γίνει το γιγαντιαίο κουβάρι σκέψεων και απόψεων που είναι σήμερα. Αλλά μην του κρατάτε κακία γι’ αυτό – ο Berners-Lee έχει να μοιραστεί κάποιες δικές του σκέψεις για την 35η επέτειο του Διαδικτύου και εκφράζει την ανησυχία του για το πώς χρησιμοποιείται το έργο του.

Σύμφωνα με τον Berners-Lee, το αρχικό του όραμα για το Διαδίκτυο ήταν να υποστηρίξει τη συνεργασία, τη συμπόνια και τη δημιουργικότητα. Αντ’ αυτού, η τύχη του Διαδικτύου συνδέθηκε αναπόφευκτα με έναν ολοένα και μικρότερο αριθμό γιγαντιαίων εταιρειών και την υπερκαπιταλιστική τους προσπάθεια να δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους. Ο Berners-Lee προτρέπει τον κόσμο να εργαστεί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο.

Τι προβληματίζει τον Tim Berners-Lee

Στην 30ή επέτειο του διαδικτύου, ο Berners-Lee μοιράστηκε τις ανησυχίες του για την αυξανόμενη δυσλειτουργία του Διαδικτύου. Αλλά το 2024, τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα από ποτέ. Ο Berners-Lee επισημαίνει διάφορες επιχειρηματικές τάσεις που μας ωθούν προς τη λάθος κατεύθυνση, και τα μονοπώλια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Η συγκέντρωση της εξουσίας σε έναν μικρό αριθμό μεγάλων εταιρειών είναι αντίθετη με το αποκεντρωμένο πνεύμα με το οποίο ο Berners-Lee σχεδίασε τον ιστό.

Αυτό έχει κατατμήσει τον ιστό, με έναν αγώνα για να κρατήσει τους χρήστες αγκιστρωμένους σε μια πλατφόρμα για τη βελτιστοποίηση του κέρδους μέσω της παθητικής παρατήρησης του περιεχομένου“, λέει ο Berners-Lee. “Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο εκμετάλλευσης είναι ιδιαίτερα σοβαρό κατά τη φετινή χρονιά των εκλογών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολιτική αναταραχή“.

Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η αυξανόμενη αξία των προσωπικών μας δεδομένων. Πάρα πολλή κακή διαδικτυακή συμπεριφορά αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των προσωπικών πληροφοριών των ανθρώπων για τη δημιουργία προφίλ για διαφημίσεις και έρευνες αγοράς. Ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί ο ιστός απλά δεν δίνει στους χρήστες σχεδόν κανέναν έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούνται.

Ο Berners-Lee υποστηρίζει ότι η αιτία είναι η κακή ηγεσία στην Τεχνολογία, ή ίσως η ηγεσία που λειτουργεί με ένα στρεβλό σύνολο κινήτρων που θέτουν το κέρδος πάνω από τους χρήστες. Αυτό επιδεινώνεται από τις αναιμικές ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη μαζική καινοτομία που οδηγείται από τεράστια χρηματικά ποσά. Το αποτέλεσμα είναι μια αναντιστοιχία μεταξύ τεχνολογίας και εποπτείας που γίνεται όλο και πιο στραβή κάθε μέρα που περνάει.

Τι προτείνει ο Tim Berners-Lee για να σωθεί το Διαδίκτυο

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε; Ο Tim Berners-Lee πιστεύει ότι μια νέα γενιά ηγετών της Τεχνολογίας πρέπει να αναλάβει, επαναφέροντας προτεραιότητες όπως η ανθρώπινη ευημερία, η ισότητα και η αυτονομία. Αναφέρει διάφορους τομείς στους οποίους το διαδίκτυο ανταποκρίνεται καλύτερα σε αυτά τα ιδανικά.

Το Bluesky και το Mastadon δεν τρέφονται από τη δέσμευσή μας, αλλά εξακολουθούν να δημιουργούν σχηματισμό ομάδων, το GitHub παρέχει εργαλεία διαδικτυακής συνεργασίας και τα podcasts συμβάλλουν στη γνώση της κοινότητας“, λέει ο Berners-Lee. Επισημαίνει επίσης το Solid Protocol, μια προτεινόμενη προδιαγραφή που θα παρέχει σε κάθε χρήστη του διαδικτύου μια ασφαλή ηλεκτρονική αποθήκη δεδομένων. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα “PODs” για να αποφασίσουμε ποια δεδομένα θα μοιραστούν με ποιον, παίρνοντας πίσω την εξουσία που έχει χαθεί με την πάροδο των δεκαετιών.

Αυτή είναι μια ωραία ιδέα, αλλά οι μεγάλες εταιρείες που έχουν εξελιχθεί για να αποσπάσουν κάθε δεκάρα από τους χρήστες του Διαδικτύου δεν θα το πάρουν με καλό μάτι. Κλείνοντας, ο Berners-Lee υπενθυμίζει στους χρήστες του δημιουργήματός του ότι είμαστε περισσότεροι από εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν το Διαδίκτυο στη σημερινή του πορεία, αλλά θα χρειαστεί πολλή συλλογική δουλειά για να φτάσουμε κάπου. Εν τω μεταξύ, το Ίδρυμά του για τον Παγκόσμιο Ιστό συνεχίζει να μάχεται για το καλό.

[via]



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Με ποιους αθόρυβους τρόπους η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει δραματικά τις ζωές μας -Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…

7 ώρες ago

Τελικά, κανείς δεν ξέρει τι είναι ο μεταλλικός δακτύλιος που έπεσε στην Κένυα

Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…

10 ώρες ago

Δείτε το trailer για τη νέα ταινία του Jason Statham

Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…

10 ώρες ago

Μια ρομποτική σκούπα που ανεβαίνει και σκαλοπάτια! [CES 2025]

Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…

10 ώρες ago

Το όραμα της εταιρείας για την εμπειρία χρήσης της τηλεόρασης [CES 2025]

Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…

11 ώρες ago

Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν, εκεί όπου χτίζεται το μέλλον της τεχνολογίας παγκοσμίως

Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…

11 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.