Ο πατέρας του ίντερνετ πούλησε NFT του κώδικα του παγκόσμιου δικτύου (www) προς 5,4 εκατ. δολάρια | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

16


NFT του κώδικα για το παγκόσμιο διαδίκτυο, το γνωστό από όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www, όπως γράφτηκε από τον εφευρέτη του Τιμ Μπέρνερς-Λι, πωλήθηκε για 5,4 εκατομμύρια σε διαδικτυακή δημοπρασία του οίκου Sotheby’s.

Η πώληση αφορά στο ολοένα και πιο συνηθισμένο NFT ή αλλιώς non-fungible token, που αποτελεί ψηφιακό «περιουσιακό στοιχείο» το οποίο μπορεί να περιέλθει στην κατοχή ενός και μόνο ιδιοκτήτη.

Με τον ίδιο τρόπο έχει δημοπρατηθεί στο παρελθόν το πρώτο tweet στην ιστορία του Twitter, αλλά και η φωτογραφία του «καταστροφικού κοριτσιού», ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο που έγινε viral.

Η δημοπρασία έγινε την Τετάρτη και προσέφερε στον μεγαλύτερο πλειοδότη μια σειρά από ψηφιακά αντικείμενα από την περίοδο που ο Μπέρνερς-Λι εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό το 1989. Η τελική τιμή πώλησης άγγιξε τα 5.434.500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένας στους δύο διεκδικητές του τίτλου ήταν νέοι σε δημοπρασίες του οίκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τεράστιο ενδιαφέρον για το NFT του WWW

Ο παγκόσμιος ιστός είναι το σύστημα που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά προκειμένου να έχουν πρόσβαση, αλλά και να σερφάρουν στο διαδίκτυο.

«Ο συμβολισμός, η ιστορία και το γεγονός πως προέρχεται από τον δημιουργό του κάνει αυτό το απόκτημα τόσο πολύτιμο, ενώ υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συλλέγουν αντικείμενα για ακριβώς αυτούς τους λόγους» σημειώνει στον Guardian, η Κασάνδρα Χάτον, επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος και του τμήματος λαϊκής κληρονομιάς του Sotheby’s.

Τι περιλαμβάνει η δημοπρασία

Στο αρχείο που πωλήθηκε συμπεριλαμβάνονται 9.555 σειρές κώδικα γραμμένες μεταξύ 1990-1991, ένα οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας 30 λεπτών του κώδικα, ένα ψηφιακό πόστερ του κώδικα και ένα ψηφιακό γράμμα που συνέταξε ο Μπέρνερς -Λι τον Ιούνιο του 2021 για την εφεύρεσή του.

Στο γράμμα, ο Μπέρνερς-Λι σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καθώς οι άνθρωποι φαίνεται να εκτιμούν τα υπογεγραμμένα βιβλία, έχουμε τώρα την τεχνολογία NFT, οπότε σκέφτηκα θα ήταν διασκεδαστικό να φτιάξω ένα αυτόγραφο για τον αυθεντικό κώδικα του πρώτου διαδικτυακού προγράμματος περιήγησης».

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr



Πηγή