Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μαθαίνουν νέα πράγματα για τον αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους -και τα τρία τέταρτα των υπόλοιπων ειδών της Γης- πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Geoscience, η πρόσκρουση του αστεροειδούς δεν έγινε αισθητή μόνο στην ξηρά και στα ύδατα της Γης. Ήταν επίσης επιζήμια για την ατμόσφαιρα του πλανήτη, η οποία πλημμύρισε με περίπου 2.000 γιγατόνους σκόνης.
Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ο ραγδαίος αφανισμός των δεινοσαύρων οφείλεται στον περίφημο αστεροειδή που έπληξε τη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου. Γνωρίζουμε εδώ και καιρό το φαινόμενο ντόμινο που ακολούθησε: το ταρακούνημα της ηπειρωτικής πλάκας, τα τσουνάμι, τις πυρκαγιές κλπ. Ωστόσο, αυτές οι “επίγειες” συνέπειες δεν ήταν οι μόνες που συνετέλεσαν στον θάνατο αμέτρητων ειδών. Επιστήμονες από το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν ότι η πρόσκρουση του αστεροειδούς έστειλε σκόνη και άλλα συντρίμμια στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα σύννεφα σκόνης μπλόκαραν τόσο πολύ το ηλιακό φως ώστε να επιφέρουν τις δικές τους δευτερογενείς επιπτώσεις, με αποτέλεσμα αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν “καταστροφική κατάρρευση”.
Η ομάδα στήριξε την έρευνά της σε διατηρημένα ιζήματα από την πρόσκρουση, τα οποία οι αρχαιολόγοι είχαν βρει στο παρελθόν σε παλαιοντολογικό χώρο της Βόρειας Ντακότα. Η σκόνη ήταν σχετικά λεπτή, με σωματίδια διαμέτρου από 0,8 έως 8,0 μικρόμετρα, και πιστεύεται ότι σχηματίστηκε όταν ο αστεροειδής ήρθε σε επαφή με τα πετρώματα γρανίτη και γνεύσιου στη χερσόνησο Γιουκατάν. Χρησιμοποιώντας παλαιοκλιματικές προσομοιώσεις, οι ερευνητές μέτρησαν πόσο καιρό μπορεί να παρέμεινε η σκόνη στην ατμόσφαιρα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τα σύννεφα μπορεί να επηρέασαν τα τεκταινόμενα στην επιφάνεια της Γης.
Διαπίστωσαν ότι τα σύννεφα σκόνης που προκλήθηκαν από την πρόσκρουση πιθανότατα κατέστησαν τη γήινη ατμόσφαιρα αδιαφανή για δύο χρόνια, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη φωτοσύνθεση των φυτών. Ακόμη και όταν το φως άρχισε να διαπερνά και πάλι, η σκόνη παρέμεινε για άλλα 13 χρόνια, με αποτέλεσμα τη συνολική πτώση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη κατά 15 °C. Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, αυτή ήταν μια καταστροφική αλλαγή για τους δεινόσαυρους, τα φυτά, τα ψάρια, τα θηλαστικά και άλλα είδη που δεν διαταράχθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πιο άμεσες επιπτώσεις του αστεροειδούς. Ακόμα και τα πλάσματα που ήταν ικανά να επιβιώσουν από την “περίοδο του χειμώνα της πρόσκρουσης” του αστεροειδούς πέθαναν τελικά, αφού σημαντικά συστατικά της διατροφής τους εξαφανίστηκαν.
Για την πλήρη ανάκαμψη, δηλαδή την επιστροφή στις θερμοκρασίες πριν από την πρόσκρουση, χρειάστηκε να περάσουν περίπου 20 χρόνια. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται πολύς χρόνος όταν μιλάμε για ένα γεγονός που συνέβη πριν από εκατομμύρια χρόνια, αλλά είναι αρκετός χρόνος για να εξαφανιστούν πολλά είδη φυτών και ζώων.
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!