Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ πρόσθεσε την Tencent στη λίστα με τις «κινεζικές στρατιωτικές εταιρείες», ένας χαρακτηρισμός που δεν θα οδηγήσει απαραίτητα σε απαγόρευση, αλλά είναι σαφέστατα δυσάρεστος.
Η Tencent εμφανίστηκε σήμερα σε μια επικαιροποίηση της «λίστας του τμήματος 1260», ένα έγγραφο που η αμερικανική νομοθεσία απαιτεί να καταρτίζεται ετησίως για να καταγράφει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και που οι ειδικοί της Ουάσινγκτον πιστεύουν ότι συμμετέχουν στη «στρατηγική στρατιωτικής-πολιτικής σύνθεσης» της Κίνας, στο πλαίσιο της οποίας ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) συνεργάζεται με τοπικές εταιρείες για να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποκτήσει τις τεχνολογίες που χρειάζεται για τον εκσυγχρονισμό και την υπεράσπιση της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Η επικαιροποιημένη έκδοση της λίστας δεν εξηγεί γιατί προστέθηκε η Tencent και η εταιρεία δήλωσε ότι η συμπερίληψή της πρέπει να αποτελεί λάθος και ότι θα ασκήσει έφεση κατά αυτής.
Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς ο στρατός της Κίνας θα μπορούσε να βασιστεί στην Tencent, της οποίας η πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και η σχετική υπηρεσία πληρωμών είναι και οι δύο απολύτως πανταχού παρούσες στην καθημερινότητα των Κινέζων. Το WeChat θεωρείται επίσης ότι είναι ένα βασικό κανάλι που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να μεταφέρει τα επιθυμητά μηνύματα στην κινεζική διασπορά.
Μια επιτροπή της αυστραλιανής Γερουσίας συνέστησε να απαγορευτεί η χρήση του WeChat σε κυβερνητικές συσκευές, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους χρήστες. Ο Καναδάς προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και απαγόρευσε την εφαρμογή από το κυβερνητικό κιτ. Η Tencent λειτουργεί επίσης ένα δημόσιο cloud, ένα περιβάλλον συνεργασίας επιχειρηματικού επιπέδου που ονομάζεται VooV, καθώς και προσφορές ασφάλειας ως υπηρεσία που μοιάζουν με αυτές που παρέχει η Cloudflare. Ο PLA θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε ή όλα τα παραπάνω.
Στον κατάλογο προστίθεται επίσης η CATL, μια εταιρεία κατασκευής μπαταριών που προμηθεύει εταιρείες όπως η Tesla, η Ford και η BMW.
Όπως εξηγεί η δικηγορική εταιρεία Squire Patton Boggs, η συμπερίληψη στη λίστα 1260 δεν έχει τις ίδιες συνέπειες με την προσθήκη στη «λίστα οντοτήτων» των οργανισμών που δεν επιτρέπεται να συναλλάσσονται με αμερικανικές επιχειρήσεις, εκτός εάν η Ουάσινγκτον εκδώσει άδεια που το επιτρέπει.
Όμως η συμπερίληψη στον κατάλογο 1260 σημαίνει ότι το Υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί να συνεργαστεί με τις εταιρείες που κατονομάζονται. Η Squire Patton Boggs σημειώνει επίσης ότι «μέλη του Κογκρέσου έχουν αναφερθεί στον κατάλογο για να θεσπίσουν περιορισμούς κατά των εταιρειών που περιλαμβάνονται στη λίστα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και κατά των θυγατρικών τους».
Η εταιρεία έχει επίσης παρατηρήσει ότι ορισμένοι οργανισμοί επιλέγουν να σταματήσουν να συνεργάζονται με εταιρείες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο 1260, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού. Οι δεσμοί της CATL με την Tesla θα μπορούσαν επομένως να καταστούν προβληματικοί. Η Microsoft θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς μια εταιρεία της Tencent αναπτύσσει μια έκδοση για κινητά τηλέφωνα του παιχνιδιού Call of Duty.
Μια αντίδραση των καταναλωτών είναι μια άλλη πιθανότητα, καθώς η Tencent έχει μερίδιο στα επιτυχημένα παιχνίδια, όπως το PUBG και το Fortnite – και στον εκδότη της Epic Games, ο οποίος έχει αγωνιστεί για να μειώσει τη δύναμη της Apple και της Google στην αγορά, ένα αποτέλεσμα που δεν θα πείραζε καθόλου το Πεκίνο.
Είναι επίσης πιθανό ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δράσουν κατά του WeChat, που ίσως αποτελεί ευκολότερο στόχο από το TikTok, καθώς δεν χρησιμοποιείται τόσο ευρέως στις ΗΠΑ.
[via]