Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τη δημοφιλία των ταινιών

3


Η Barbie και το Oppenheimer έγιναν γρήγορα δύο από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει συχνά με τέτοια δημοφιλή θέματα, οι απατεώνες δεν έχασαν χρόνο για να εκμεταλλευτούν την τεράστια δημοφιλία της Barbie και του Oppenheimer για τα δικά τους κακόβουλα κίνητρα. Τώρα, η Kaspersky ανακάλυψε ότι οι απατεώνες εξαπατούν ανυποψίαστους χρήστες διανέμοντας απάτες ηλεκτρονικού phishing εκμεταλλευόμενοι τον ενθουσιασμό γύρω από τις κυκλοφορίες των ταινιών, όλα με αποκλειστική πρόθεση να εξαπατήσουν άτομα και να αποκτήσουν παράνομα τα χρήματα και τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα.

Μία από τις πλαστές σελίδες που ανακαλύφθηκαν δελεάζει τους χρήστες με ειδικές προσφορές σε κούκλες Barbie που συμπίπτουν με την κυκλοφορία της ταινίας. Εκτός από τις κανονικές κούκλες, οι χρήστες δελεάζονται να αγοράσουν κούκλες περιορισμένης έκδοσης που σχετίζονται με την ταινία, συμπεριλαμβανομένης μιας με την πρωταγωνίστρια Margot Robbie για περίπου 12 λίρες. Μπορούν να προσθέσουν ένα ελικόπτερο για £56, με το συνολικό κόστος της αγοράς να αγγίζει τα £60 (με «αποκλειστική» έκπτωση). Ωστόσο, μόλις οι χρήστες αποφασίσουν τι θα αγοράσουν, ανακατευθύνονται σε μια φόρμα αγοράς που απαιτεί προσωπικά στοιχεία ταυτότητας, όπως όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου και τραπεζικά στοιχεία. Οι ανυποψίαστοι χρήστες στέλνουν εν αγνοία τους τα χρήματα και τα προσωπικά τους δεδομένα απευθείας σε απατεώνες. Εκτός από τους οικονομικούς κινδύνους, αυτή η απάτη δημιουργεί επίσης σοβαρές ανησυχίες για το απόρρητο, καθώς τα κλεμμένα δεδομένα θα μπορούσαν ενδεχομένως να πωληθούν στο Dark Web Market.

Οι απατεώνες δεν έχασαν επίσης μια άλλη δημοφιλή κυκλοφορία, αυτή του Oppenheimer. Ξεγέλασαν τους ανθρώπους προσφέροντας να μεταδώσουν την ταινία δωρεάν, αλλά η πραγματική τους πρόθεση ήταν να κλέψουν τις τραπεζικές πληροφορίες και τα χρήματα των χρηστών. Σε τέτοια σενάρια, οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά μια τακτική στην οποία ζητούν ονομαστική αμοιβή ενός δολαρίου ή ευρώ για την εγγραφή. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά αβλαβής απαίτηση πληρωμής θα μπορούσε να αποτελέσει red flag. Για να προχωρήσουν στην εγγραφή, απαιτούν τη σύνδεση μιας τραπεζικής κάρτας, επιτρέποντας έτσι μη εξουσιοδοτημένες και δύσκολα ακυρώσιμες χρεώσεις από τους λογαριασμούς χρηστών.

«Οι πρεμιέρες και τα συναρπαστικά γεγονότα φέρνουν ένα κύμα προσμονής, αλλά μέσα στη συγκίνηση, είναι σημαντικό για τους χρήστες να παραμείνουν σε εγρήγορση και να τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας στο διαδίκτυο. Αν και η εμπειρία είναι συναρπαστική, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τους κινδύνους. Διατηρώντας μια προσεκτική νοοτροπία και υιοθετώντας ασφαλείς διαδικτυακές συνήθειες, μπορούμε να απολαύσουμε πλήρως την εμπειρία Barbie και Oppenheimer, ενώ προστατευόμαστε από απειλές στον κυβερνοχώρο οι οποίες παραμονεύουν στον ψηφιακό κόσμο», σχολιάζει η Olga Svistunova, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.

Για να παραμείνετε ασφαλείς απολαμβάνοντας τον ενθουσιασμό που περιβάλλει τις πρεμιέρες ταινιών, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

  • Να είστε προσεκτικοί με τις απάτες ηλεκτρονικού phishing: Προσοχή σε ύποπτα email, μηνύματα ή ιστότοπους που προσφέρουν αποκλειστικές προσφορές ή δωρεάν περιεχόμενο. Ελέγξτε ξανά την αυθεντικότητα της πηγής πριν κοινοποιήσετε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία ή κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές.
  • Επαλήθευση ασφάλειας ιστότοπου: Όταν αγοράζετε εμπορεύματα ή αποκτάτε πρόσβαση σε σχετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος διαθέτει ασφαλή σύνδεση. Αναζητήστε το “https://” στη διεύθυνση URL και ένα σύμβολο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων για να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για ασφαλή ιστότοπο.
  • Χρήση λύσεων ασφαλείας: Χρησιμοποιήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας, όπως το Kaspersky Premium που εντοπίζει κακόβουλα συνημμένα και αποκλείει τοποθεσίες ηλεκτρονικού phishing.
  • Να προσέχετε την κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών: Να είστε προσεκτικοί όταν παρέχετε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα ευαίσθητες λεπτομέρειες όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου ή τα οικονομικά σας στοιχεία. Μοιραστείτε τέτοιες πληροφορίες μόνο με αξιόπιστες και ασφαλείς πλατφόρμες.
  • Εμπιστευτείτε αξιόπιστες πηγές: Βασιστείτε σε επίσημους ιστότοπους, εξουσιοδοτημένους πωλητές και αξιόπιστες πηγές για την αγορά εμπορευμάτων, την πρόσβαση σε περιεχόμενο ταινιών ή τη λήψη πληροφοριών σχετικά με την πρεμιέρα. Αποφύγετε ανεπίσημες ή ύποπτες πηγές που μπορεί να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον ενθουσιασμό σας.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή