Το OpenAI, ο κορυφαίος ερευνητικός οργανισμός Τεχνητής Νοημοσύνης, επεκτείνει τη δραστηριότητά του επενδύοντας στον κλάδο της Ρομποτικής. Αυτή η σημαντική κίνηση πρόκειται να ενισχύσει τις δυνατότητες των ρομπότ, επιτρέποντάς τους να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών που θα μπορούσαν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τις ανθρώπινες επιδόσεις σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων τόσο των χώρων εργασίας όσο και των σπιτιών.
Μία από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν από την επένδυση του OpenAI είναι η 1X Robotics, πρώην γνωστή ως Lot Robotics. Η εταιρεία εξασφάλισε χρηματοδότηση της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με το ταμείο νεοφυών επιχειρήσεων της OpenAI να συνεισφέρει 23,5 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση της σειράς Α2. Αυτή η οικονομική ενίσχυση έχει τοποθετήσει την 1X Robotics στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης ανδροειδών, εστιάζοντας στη δημιουργία ρομπότ που μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια δίπλα στον άνθρωπο σε διάφορους τομείς. Ο Brad Lightcap από το ταμείο νεοφυών επιχειρήσεων της OpenAI αναγνώρισε τις δυνατότητες της τεχνολογίας της 1X Robotics να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για τα ρομπότ στο χώρο εργασίας.
Στο Moss της Νορβηγίας, η 1X Robotics ανοίγει νέους δρόμους εκπαιδεύοντας ανδροειδή με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και ενσώματης μάθησης. Η μέθοδος αυτή αποκλίνει από τον παραδοσιακό προγραμματισμό και επιτρέπει στα ρομπότ να μαθαίνουν με τρόπο παρόμοιο με τον τρόπο που μαθαίνουν οι άνθρωποι. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα γενιά ανδροειδών που μπορούν να προσαρμοστούν σε μια ποικιλία εργασιών με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα.
Πρόσφατα, η 1Χ Robotics κλιμάκωσε περαιτέρω την οικονομική της υποστήριξη, εξασφαλίζοντας επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια σε έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό χρηματοδότησης σε 125 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ το OpenAI ήταν ο βασικός επενδυτής στον προηγούμενο γύρο, η τελευταία χρηματοδότηση έγινε υπό την ηγεσία της EQT Ventures, με το OpenAI να έχει λιγότερο σημαντικό ρόλο.
Κορωνίδα της στρατηγικής της 1X Robotics είναι το NEO, ένα ανθρωποειδές ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Η ιδέα πίσω από το NEO βασίζεται στην παραδοχή ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ είναι ιδανικά για να λειτουργούν σε περιβάλλοντα που έχουν σχεδιαστεί για ανθρώπους. Αυτή η προσέγγιση, αν και λογική, έχει τους επικριτές της. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα συστήματα αυτά είναι υπερβολικά πολύπλοκα και άλλοι πιστεύουν ότι η επίτευξη πραγματικής λειτουργικότητας γενικής χρήσης στα ανθρωποειδή ρομπότ είναι πιο μακρινός στόχος από ό,τι υποστηρίζουν οι εταιρείες.
Μια από τις ξεχωριστές δημιουργίες της 1X Robotics είναι ο Neo, ένα δίποδο ανθρωποειδές ρομπότ σχεδιασμένο για την καταναλωτική αγορά. Ο Neo είναι μοναδικός λόγω της δομής του που μοιάζει με την ανθρώπινη και της ικανότητάς του να μαθαίνει τεχνητά. Είναι κατασκευασμένο για να βοηθάει στις οικιακές εργασίες και μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πλοηγείται σε πολύπλοκες καταστάσεις σε ένα οικιακό περιβάλλον. Ο Neo έχει ύψος 1.65m, ζυγίζει 30kg, περπατά με ταχύτητα 4km/h, τρέχει με ταχύτητα 12km/h, μπορεί να κουβαλήσει φορτίου βάρους 20kg και λειτουργεί για 2-4 ώρες.
Η παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως αυτή που αναπτύσσεται από το OpenAI, αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, επιταχύνοντας ενδεχομένως την ανάπτυξη ευέλικτων και ικανών ανθρωποειδών ρομπότ. Η σημαντική χρηματοδότηση που εξασφάλισε η 1X είναι κατάλληλη για να προωθήσει το έργο της, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Bernt Øivind Børnich να αναγνωρίζει τη σημασία αυτής της οικονομικής υποστήριξης για την ανταμοιβή και την παρακίνηση της αφοσιωμένης ομάδας τους, η οποία έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχία της εταιρείας.
Αν και η 1X Robotics δεν έχει αποκαλύψει συγκεκριμένα μεγέθη ανάπτυξης, η εταιρεία έχει ήδη προσελκύσει πελάτες όπως το νοσοκομείο CUS και η Everon, οι οποίες χρησιμοποιούν ανδροειδή για την ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες. Ο αντίκτυπος της επένδυσης της OpenAI στον τομέα της Ρομποτικής παρομοιάζεται με τις επιτυχίες μεγάλων εταιρειών όπως η Google DeepMind και η Tesla. Καθώς τα ανδροειδή γίνονται πιο διαδεδομένα σε διάφορες βιομηχανίες, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε μια αλλαγή στην αγορά εργασίας, ειδικά για τις δουλειές του εργατικού δυναμικού.
Ο Sam Altman, ο CEO του OpenAI, έχει τονίσει ότι το κλειδί για την επιτυχία της Ρομποτικής έγκειται στη νοημοσύνη και τις γνωστικές ικανότητες και όχι μόνο στις φυσικές ικανότητες. Το όραμα του OpenAI περιλαμβάνει το συνδυασμό προηγμένων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης με στιβαρό ρομποτικό hardware για τη δημιουργία ανδροειδών που δεν είναι μόνο επικεντρωμένα σε εργασίες αλλά και ικανά να κατανοούν και να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους.
Η δραστηριοποίηση του OpenAI στον τομέα των επενδύσεων στη Ρομποτική αναδεικνύει τη δέσμευση του οργανισμού για την προώθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ρομποτικής. Με εταιρείες όπως η 1X Robotics να πρωτοστατούν, η ενσωμάτωση των ανδροειδών στην καθημερινή μας ζωή αρχίζει να γίνεται όλο και περισσότερο πραγματικότητα. Καθώς αυτές οι τεχνολογίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται, έχουν τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, ζούμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας.
Χρειάζονται βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα σπάνια μέταλλα, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για μπαταρίες. Οι επιστήμονες…
Όταν τα παιδιά λαμβάνουν το δεύτερο εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, περίπου όταν ξεκινούν τον παιδικό σταθμό, αποκτούν…
Το Linux Foundation εξέφρασε την υποστήριξή του στους browsers ανοιχτού κώδικα που βασίζονται στο Chromium…
Η COSMOTE αναδείχθηκε ως ο κυρίαρχος πάροχος στην Ελλάδα για το 2024, με την υψηλότερη…
Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με αθέατους τρόπους που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε…
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment