Στους Katalin Karikó και Drew Weissman απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Νόμπελ για τον τομέα της Φυσιολογίας ή Ιατρικής για την έρευνα τους επάνω στο mRNA και στην συνεισφορά τους για την ανάπτυξη των πρώτων αποτελεσματικών εμβολίων κατά της COVID-19.
Οι Karikó και Weissman ξεκίνησαν την συνεργασία τους το 1998 και το 2005 δημοσίευσαν την έρευνα τους επάνω στο mRNA (αγγελιοφόρο RNA). Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το mRNA στα κύτταρα, δίνοντας τους εντολή να δημιουργήσουν οποιαδήποτε πρωτεΐνη ήθελαν. Στη συνέχεια, αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να «μάθει» στο σώμα πως να καταστρέψει τους παθογόνους ιούς. Επάνω σε αυτήν την έρευνα βασίστηκαν μετά από 15 χρόνια τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν οι Moderna και η Pfizer-BioNTech σε χρόνο ρεκόρ.
Σύμφωνα με την επιτροπή των βραβείων, η δουλειά τους «άλλαξε ριζικά την κατανόηση μας για το πως το mRNA αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συνέβαλε στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά την διάρκεια μας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στην σύγχρονη εποχή».
Η Dr. Karikó ασχολήθηκε με το αγγελιοφόρο RNA (mRNA) σε μια εποχή όπου η επιστημονική κοινότητα το θεωρούσε κλινικά άχρηστο. Η ίδια, ωστόσο, πίστευε ότι εκεί βρίσκεται το κλειδί για πληθώρα ιατρικών καινοτομιών. Την ίδια εποχή, ο Dr. Weissmam αναζητούσε απεγνωσμένα νέες προσεγγίσεις για την δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου εμβολίου για τον ιό HIV και αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί της.
Στο πρώτα βήματα της έρευνας τους φαινόταν απίθανο να προχωρήσει η ιδέα της Karikó, διότι το mRNA ήταν τόσο ευαίσθητο που μόλις εισερχόταν στα κύτταρα, ο αμυντικός μηχανισμός τους το κατέστρεφε αμέσως. Αμέτρητα πειράματα σε ποντίκια απέτυχαν, αλλά το μυστήριο λύθηκε μετά από λίγο καιρό. Οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα κύτταρα προστατεύουν το δικό τους mRNA με μια συγκεκριμένη χημική τροποποίηση και αποφάσισαν να κάνουν την ίδια ακριβώς αλλαγή στο mRNA που παρασκεύαζαν εργαστηριακά προτού το εγχύσουν στα κύτταρα. Και λειτούργησε!
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή οι ερευνητές δεν ενδιαφερόταν να προτείνουν αυτήν την νέα προσέγγιση στις διαδικασίες εμβολιασμού και μάλιστα η έρευνα τους απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά Nature και Science, αλλά δημοσιεύιθηκε σε μια πολύ εξειδικευμένη έκδοση που ονομάζεται Immunity. Εκεί την εντόπισαν οι Moderna και BioNTech, οι οποίες συνέχισαν τις έρευνες για να φτιάξουν εμβόλια κατά της γρίπης, του κυτταρομεγαλοϊού και άλλων ασθενειών, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές για πολλά χρόνια.
Ώσπου, ήρθε το φοβερό 2020 και όλα όσα ζήσαμε εκείνα τα χρόνια με τον COVID-19…
[via]
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!
Έχει περάσει περισσότερο από μια εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν οι πρώτες αναφορές για έναν…
Ο Jason Statham θυμίζει τον Liam Neeson από το Taken στην προσπάθεια του να βρει…
Οι ρομποτικές ηλεκτρικές σκούπες προσφέρουν μεγάλη ευκολία, με την προϋπόθεση ότι χρειάζεται να καθαρίσετε μόνο…
Η Samsung παρουσίασε στο CES 2025 τις τελευταίες καινοτομίες της στις τεχνολογίες οθόνης με τεχνητή…
Η μικρή παράκτια πόλη Σίντσου (Hsinchu) στην Ταϊβάν μετρά πάνω από τρεις αιώνες ζωής. Παρότι…
Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, η Appleθέτει ανακατασκευασμένα μοντέλα iPhone 15, συμπεριλαμβανομένων των iPhone 15…
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment