Να γιατί είναι κακή ιδέα να επαναχρησιμοποιείς πλαστικά μπουκάλια και φαγητοδοχεία

1


Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ανησυχητικούς λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές δεν πρέπει ποτέ να επαναχρησιμοποιούν τα μπουκάλια νερού που αγοράζουν από τα καταστήματα, καθώς και τα δοχεία φαγητού. Διαπίστωσαν ότι η προσθήκη περισσότερου νερού και η θέρμανση των πλαστικών «μίας χρήσης» προκαλεί την αποβολή νανοπλαστικών και τοξικών χημικών ουσιών που διαχέονται στο φαγητό και τα υγρά.

Αυτά τα μπουκάλια και τα δοχεία για το φαγητό είναι κατασκευασμένα από τύπους πλαστικών που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά και αποσυντίθενται πιο εύκολα από τα πιο ανθεκτικά πλαστικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στα επαναχρησιμοποιούμενα φαγητοδοχεία. Η επαναχρησιμοποίηση των προϊόντων προκαλεί επίσης έκθεση στο στυρένιο, που βρίσκεται στο συνθετικό καουτσούκ και στα πλαστικά, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και του παγκρέατος.

Η Sherri Mason, καθηγήτρια και διευθύντρια βιωσιμότητας στο Penn State Behrend, συνέκρινε τις επιπτώσεις με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι απορρίπτουν τα κύτταρα του δέρματος.

Γνωρίζουμε σε αυτό το σημείο ότι το δέρμα μας αλλάζει συνεχώς. Αυτό κάνουν και αυτά τα πλαστικά αντικείμενα, δηλαδή αποπίπτουν συνεχώς. Οι φυσιολογικοί άνθρωποι που κοιτούν ένα δείγμα νερού, αν υπάρχει ορατό πλαστικό αντικείμενο μέσα σε αυτό θα το αφήσουν στην άκρη. Ωστόσο, δεν συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα αόρατα πλαστικά που δεν φαίνονται.

Το πλαστικό περιέχει κατά μέσο όρο 16.000 χημικές ουσίες – 4.200 από τις οποίες θεωρούνται «ιδιαίτερα επικίνδυνες», σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). Τα νανοπλαστικά είναι τόσο μικρά που μπορούν να ταξιδέψουν στο αίμα, το συκώτι και τον εγκέφαλο ενός ατόμου όταν διασχίζουν το έντερο, επιτρέποντάς τους να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Υπάρχει πραγματικά σημαντική πιθανή επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία που συνδέεται με την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών, είτε μιλάμε για ποτά είτε για τρόφιμα. Εξακολουθεί να υπάρχει πολύς κόσμος που, λόγω του μάρκετινγκ, είναι πεπεισμένος ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο.

Παρόλο που καμία περίπτωση κατανάλωσης σωματιδίων δεν έχει συνδεθεί οριστικά με καρκίνο, έχει διαπιστωθεί ότι η συσσώρευση αυτών των νανοσωματιδίων στους ανθρώπινους ιστούς αυξάνει τη χημική τοξικότητα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος και οι αναπτυξιακές ανωμαλίες στα παιδιά.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι το μέσο μπουκάλι νερού περιέχει 240.000 σωματίδια, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι ερευνητές ήταν σε θέση να εντοπίσουν πλαστικά σε εμφιαλωμένο νερό μιας χρήσης. Αυτό συμβαίνει παρά τις διαβεβαιώσεις ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο υγιεινό από την κατανάλωση νερού βρύσης, αλλά οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τέχνασμα μάρκετινγκ.

Η θέρμανση του πλαστικού αυξάνει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο ένα μπουκάλι μιας χρήσης ή ένα δοχείο γρήγορου φαγητού απελευθερώνει νανοπλαστικά και τοξικά χημικά στο νερό ή στα τρόφιμα. Ακόμη και το να αφήνετε το πλαστικό στον Ήλιο μπορεί να προκαλέσει τη διαρροή των τοξινών στο φαγητό, αλλά ο Rob Danoff, οστεοπαθητικός οικογενειακός γιατρός στη Φιλαδέλφεια, δήλωσε ότι ένας βασικός κανόνας είναι να μην βάζετε ποτέ πλαστικό σε φούρνο μικροκυμάτων.

Όταν το πλαστικό θερμαίνεται, η θερμότητα διασπά τη μοριακή δομή που απελευθερώνει τις χημικές ουσίες, αλλά είπε ότι αυτό εξαρτάται από τον τύπο του πλαστικού που χρησιμοποιείτε και τον τύπο του φαγητού που ζεσταίνετε.

Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τα κρέατα και τα τυριά, φτάνουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να προκαλέσουν στρέβλωση ή λιώσιμο του πλαστικού. Αυτό, με τη σειρά του, έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τη διαρροή μιας χημικής ουσίας από το πλαστικό και μέσα στο φαγητό.

Αν δεν είστε σίγουροι αν το πλαστικό μπορεί να θερμανθεί, θα πρέπει να κοιτάξετε στο κάτω μέρος του προϊόντος, όπου θα έχει είτε ένα σύμβολο που είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων είτε οδηγίες που θα σας λένε ότι είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων. Τα προϊόντα που δεν αναφέρουν αν είναι ασφαλή ή όχι είναι πιθανότατα μεταξύ εκείνων που θα απελευθερώσουν χημικές ουσίες και νανοπλαστικά στο φαγητό σας.

Το σημαντικό είναι να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των πλαστικών δοχείων σας πριν τα βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν δεν είστε σίγουροι, τότε είναι καλύτερο να ζεσταίνετε το φαγητό σας σε ένα δοχείο που είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων και είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό, όπως γυαλί ή κεραμικό.

Όσον αφορά τα μπουκάλια νερού, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προϊόντα από ανοξείδωτο χάλυβα ή γυαλί.

[via]



Πηγή