Categories: Facebook

Νέα μελέτη υποδεικνύει την ύπαρξη νερού στους δορυφόρους του Ουρανού


Οι επιστήμονες της NASA βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση ενός από τα πολλά ερωτήματα που περιβάλλουν τον πλανήτη Ουρανό και τα 27 φεγγάρια του. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα δεδομένα που κατέγραψε το διαστημικό σκάφος Voyager της NASA αποκάλυψαν ότι τέσσερις από τους πέντε μεγάλους δορυφόρους του Ουρανού ίσως κρύβουν ωκεανούς νερού στο εσωτερικό τους.

Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές της NASA πίστευαν πως οι πέντε μεγαλύτεροι δορυφόροι του Ουρανού (Ariel, Umbriel, Titania, Oberon και Miranda), ήταν πολύ μικροί για να διατηρήσουν αρκετή θερμότητα ώστε να μην παγώσει ένας εσωτερικός ωκεανός. Ωστόσο, η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Geophysical Research, αναλύει με έναν νέο τρόπο τα δεδομένα που συνέλεξε το Voyager 2 όταν πέρασε από τον πλανήτη Ουρανό τη δεκαετία του 1980.

Οι δορυφόροι του Ουρανού έχουν διάμετρο από 1.160 έως 1.580 χιλιόμετρα. Το μέγεθος τους είναι τόσο μικρό που ο μεγαλύτερος από αυτούς, η Τιτάνια, συγκεντρώνει μόνο ελάχιστες πιθανότητες να διατηρεί εσωτερική θερμότητα, τουλάχιστον με βάση τις παλιές παρατηρήσεις. Ωστόσο, η επανεξέταση αυτών των παρατηρήσεων και η νέα μοντελοποίηση μπορεί να υποδηλώνει το αντίθετο.

Ξεκινώντας, οι ερευνητές πήραν τα παλιά δεδομένα από το Voyager 2 και τα συνδύασαν με μοντέλα που περιλάμβαναν πληροφορίες που συνέλεξαν από τα διαστημικά σκάφη Galileo, Cassini, awn και New Horizons. Στη συνέχεια εξέτασαν δεδομένα από τη γεωλογία του Εγκέλαδου (δορυφόρος του Κρόνου), του Πλούτωνα και του Χάροντα (δορυφόρος του Πλούτωνα), καθώς και της Δήμητρας. Όλα τα προαναφερθέντα είναι «παγωμένα σώματα» που έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τους δορυφόρους του Ουρανού.

Συνδυάζοντας όλες αυτές τις πληροφορίες μαζί, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι δορυφόροι του Ουρανού είναι πιθανότατα αρκετά μονωμένοι ώστε να διατηρούν το επίπεδο εσωτερικής θερμότητας που απαιτείται για να μην παγώσει ένας ωκεανός κάτω από την επιφάνειά τους. Οι παρατηρήσεις του δορυφόρου Ariel υποδηλώνουν επίσης ότι πρόσφατα απελευθέρωσε κάποιο είδος υγρού στην επιφάνειά του.

Εντόπισαν, επίσης, πιθανές πηγές θερμότητας στις παγωμένες επιφάνειες των πέντε μεγαλύτερων δορυφόρων του Ουρανού, οι οποίες θα μπορούσαν να παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις για την ύπαρξη εσωτερικών ωκεανών. Ενδεχομένως οι μελλοντικές αποστολές στον Ουρανό θα μπορούσαν να δώσουν στους ερευνητές ακόμα πιο σημαντικά στοιχεία, με τη NASA να βλέπει ως πιθανή χρονιά εκτόξευσης το 2032 για να φτάσει στον πλανήτη το 2044.

[NASA]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!



Πηγή

iTech News

Leave a Comment
Share
Published by
iTech News

Recent Posts

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «ανησυχία» για την απόφαση της Meta να σταματήσει το fact-checking

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει «ανησυχία» για την απόφαση της Meta να σταματήσει το fact-checking…

7 ώρες ago

To Bερολίνο πετάει το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης

To Bερολίνο πετάει το «μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης…

13 ώρες ago

Η Microsoft περιμένει να αναβαθμίσουμε σε Windows 11 PCs φέτος

Το CES 2025 μας έφερε ένα κύμα ανακοινώσεων για laptops και desktops, καθώς πολλοί κατασκευαστές…

16 ώρες ago

Θα είναι το επόμενο Xbox έτοιμο το 2026;

Η Microsoft έχει παραμείνει σχετικά ήσυχη, ενώ η Sony έχει πάρει το στέμμα της πιο…

16 ώρες ago

Acer Swift Go και Vero 16 με βιώσιμο σχεδιασμό και Intel Core Ultra [CES 2025]

Η Acer ανακοίνωσε στο CES 2025 ότι ανανεώνει τη σειρά Swift Go και τα laptops…

16 ώρες ago

Οι νέες προτάσεις της Lenovo για επαγγελματίες στο CES 2025

Η Lenovo παρουσίασε στο CES 2025 τις πιο πρόσφατες επιχειρηματικές συσκευές Copilot+ PC, προσαρμοσμένες για…

16 ώρες ago

Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.