Το κολλαγόνο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές ως συστατικό σε ορισμένες κρέμες αντιγήρανσης, αλλά οι τρέχουσες χρήσεις αυτής της ένωσης που παράγει φυσικά το σώμα μας είναι ποικίλες. Μεταξύ αυτών, το κολλαγόνο (ή τα πεπτίδια κολλαγόνου) έχουν γίνει ένα από τα πολλά συμπληρώματα διατροφής που μπορούμε να βρούμε στην αγορά. Σχετικά με την αποτελεσματικότητά του, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες.
Πρώτα απ’ όλα, ας θυμηθούμε τι είναι το κολλαγόνο. Αυτή η ένωση είναι μια πρωτεΐνη, η πιο άφθονη στο σώμα μας: αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής πρωτεΐνης στο σώμα μας. Το κολλαγόνο βρίσκεται σε αφθονία στο δέρμα μας (αντιπροσωπεύει μεταξύ 70% και 80% της ξηρής μάζας του) ή στους χόνδρους μας.
Στην πραγματικότητα, ίσως θα έπρεπε να μιλάμε για το κολλαγόνο ως μια οικογένεια πρωτεϊνών, καθώς είναι γνωστοί 28 διαφορετικοί τύποι, αν και οι τύποι από I έως V είναι οι πιο σημαντικοί στο σώμα μας. Ειδικότερα, το 90% του κολλαγόνου του σώματός μας είναι ενός μόνο τύπου, του τύπου Ι.
Η λειτουργία αυτού του κολλαγόνου είναι να “δομεί” ιστούς όπως το δέρμα, τα οστά ή οι τένοντες. Άλλοι τύποι κολλαγόνου μπορούν να βρεθούν στους χόνδρους, τους μύες και το δέρμα μας. Επίσης, στα μάτια μας, στον κερατοειδή χιτώνα.
Το κολλαγόνο είναι δημοφιλές ως θεραπεία αντιγήρανσης. Για να καταλάβουμε γιατί, πρέπει να εξετάσουμε τη λειτουργία του όταν πρόκειται να παρέχει δομή και ελαστικότητα στο δέρμα. Το κολλαγόνο συντίθεται φυσικά από το σώμα μας, αλλά με την πάροδο των ετών χάνουμε αυτή την ικανότητα.
Το δέρμα μας χάνει κολλαγόνο και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, με την ηλικία, εμφανίζονται οι ρυτίδες. Η ιδέα είναι ότι, εφαρμόζοντας κολλαγόνο με εξωγενή τρόπο, το δέρμα μας μπορεί να ανακτήσει την ελαστικότητά του και έτσι να εξαφανίσει τις ρυτίδες. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο η προσθήκη κολλαγόνου σε μια κρέμα.
Η διαχείριση του κολλαγόνου εξωτερικά στο σώμα μας είναι ένα πολύ περίπλοκο έργο. Όταν το εφαρμόζουμε στο δέρμα, δεν καταφέρνει να διεισδύσει στα βαθιά στρώματα και έτσι να φτάσει στα σημεία όπου πρέπει να δράσει. Όταν το καταναλώνουμε από το στόμα, το σώμα μας το διασπά πριν μπορέσει να το απορροφήσει.
Η λύση που βρήκε η βιομηχανία είναι τα πεπτίδια κολλαγόνου. Τα πεπτίδια είναι θραύσματα μιας πρωτεΐνης που αποτελείται από δύο ή περισσότερα αμινοξέα. Η ιδέα είναι ότι, καταναλώνοντας τα “συστατικά” μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να κατασκευάσει ευκολότερα κολλαγόνο.
Το κολλαγόνο έχει γίνει ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για τα υποτιθέμενα οφέλη του για το δέρμα μας, αλλά αυτή δεν είναι η μόνη χρήση που δίνεται στην κατανάλωση κολλαγόνου ως συμπλήρωμα διατροφής.
Το κολλαγόνο έχει προταθεί, για παράδειγμα, ως φάρμακο κατά του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα. Επίσης, ως ένας τρόπος πρόληψης της απώλειας οστών: όταν η ηλικία προχωράει και χάνουμε την ικανότητά μας να παράγουμε κολλαγόνο, δεν επηρεάζεται μόνο το δέρμα, αλλά και τα οστά μας.
Έχει επίσης προταθεί η ιδέα ότι η χορήγηση κολλαγόνου μπορεί να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε μυϊκή μάζα, διευκολύνοντας τη δημιουργία μεγαλύτερου όγκου μυϊκής μάζας. Ίσως για τον ίδιο λόγο, ορισμένοι επισημαίνουν επίσης ότι το κολλαγόνο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του σημαντικότερου ίσως μυός του σώματός μας: της καρδιάς.
Ο κατάλογος των πιθανών οφελών ακολουθεί: υγεία του γαστρεντερικού συστήματος, μαλλιά και νύχια, εγκέφαλος, και θα μπορούσε ακόμη και να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος.
Τώρα, υπάρχουν στοιχεία που να τα υποστηρίζουν όλα αυτά; Η απάντηση εξαρτάται: πρώτον, από το σε ποια χρήση αναφερόμαστε: ορισμένες είναι καλύτερα μελετημένες από άλλες, και δεύτερον, από το επίπεδο των αποδείξεων που απαιτούμε.
Πιθανότατα, η επίδραση αυτών των συμπληρωμάτων στο δέρμα είναι η καλύτερα τεκμηριωμένη. Το 2021, μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε στο International Journal of Dermatology μια μετα-ανάλυση για το θέμα αυτό, μια ποσοτική μελέτη που βασίζεται στα αποτελέσματα άλλων μελετών. Η ομάδα ανέλυσε 19 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1.125 συμμετέχοντες.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι μελέτες εντόπισαν κατά μέσο όρο θετική επίδραση στη σφριγηλότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Ωστόσο, η ομάδα προειδοποίησε για έναν σημαντικό περιορισμό των μελετών και αυτός είναι ότι δεν ανέλυσαν το ίδιο το κολλαγόνο αλλά εμπορικά συμπληρώματα που περιείχαν άλλα συστατικά όπως βιταμίνες ή μέταλλα.
Ένα πρόβλημα με τα συμπληρώματα είναι ότι, ακόμη και αν βοηθούν τον οργανισμό μας να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, δεν υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί ότι αυτό στη συνέχεια θα συγκεντρωθεί στο σημείο που θέλουμε, είτε πρόκειται για το δέρμα μας, είτε για τα μαλλιά μας κ.λπ. Το να δίνουμε στο σώμα μας τα εργαλεία για να κάνει κάτι δεν είναι το ίδιο με το να του δίνουμε τις οδηγίες, οπότε αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να μην φτάσουν στα επίπεδα αποτελεσματικότητας που θα απαιτούσαμε από αυτά.
Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Για παράδειγμα, μια ποικίλη διατροφή πλούσια σε αμινοξέα, τα μόρια που λειτουργούν ως σύνδεσμοι των πρωτεϊνών.
Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι η ηλικία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ικανότητα του σώματός μας να παράγει κολλαγόνο με ενδογενή τρόπο: Ο καπνός και το αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η έλλειψη ύπνου και η έκθεση στον ήλιο μπορούν να δυσκολέψουν το έργο αυτό για το σώμα μας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους, το γεγονός και μόνο της προστασίας του δέρματός μας από την ηλιακή ακτινοβολία είναι τόσο σημαντικό όταν θέλουμε να το διατηρήσουμε νεανικό.
Ιάπωνες ερευνητές μόλις έστειλαν τον πρώτο ξύλινο δορυφόρο στον κόσμο στο Διάστημα, όπως αναφέρει το…
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της Nintendo, το Nintendo Switch παρουσιάζει μια μικρή πτώση…
Το πρόβλημα των τριών σωμάτων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στον τομέα της Αστρονομίας,…
Η εταιρεία αναζήτησης αστεροειδών AstroForge απέκτησε την πρώτη εμπορική άδεια λειτουργίας και επικοινωνίας με ένα…
Τα smartphones έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Από τα παιδιά, τους εφήβους, τους…
Ιστορικό επίτευγμα: Το πρώτο κλωνοποιημένο κουνάβι γέννησε δύο υγιή μωρά - Newsbeast play …
Αυτό το site χρησιμοποιεί cookies, για την παροχή των υπηρεσιών της, να προσαρμόσετε τις διαφημίσεις και να αναλύσει την επισκεψιμότητα. Με τη χρήση αυτής της ιστοσελίδας, συμφωνείτε με τη πολιτική χρήση των cookies.
Leave a Comment