Μουσική βιομηχανία εναντίον AI: Πέφτουν μηνύσεις…

0


Δύο νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, η μία από τις οποίες ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Google DeepMind και η άλλη σε συνεργασία με τη Microsoft για την ενσωμάτωσή της στην τεχνητή νοημοσύνη Copilot, μηνύονται από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες της μουσικής βιομηχανίας.

Η μήνυση έχει οργανωθεί από την Recording Industry Association of America (RIAA), τη Sony, τη Warner Brothers, τη Universal και άλλες και έχει κατατεθεί εναντίον της Uncharted Labs και της Suno, των δημιουργών των Udio και Suno, δύο AI music generators.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Uncharted Labs ιδρύθηκε από πρώην υπαλλήλους της Google DeepMind, ενώ η Suno έχει εμπλακεί σε μια συνεργασία με τη Microsoft για την ενσωμάτωση του λογισμικού της AI music generation στο Copilot.

Σε αυτό που φαίνεται να είναι ένας εκθετικά αυξανόμενος αριθμός αγωγών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, οι δισκογραφικές εταιρείες ισχυρίζονται όλες ότι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται πίσω από τις AI γεννήτριες μουσικής έκλεψαν μουσική που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρονται αξιώσεις για πνευματικά δικαιώματα εναντίον μιας εταιρείας AI, καθώς οι New York Times κατέθεσαν αγωγή εναντίον του OpenAI, των δημιουργών του ChatGPT, επειδή φέρεται να χρησιμοποίησαν άρθρα των Times χωρίς την άδειά τους.

Οι δισκογραφικές εταιρείες και οι Times, μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων, όπως καλλιτέχνες που μάχονται με γεννήτριες εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, θεωρούν ότι τα AI μοντέλα που εκπαιδεύονται σε περιεχόμενο που λαμβάνεται χωρίς την άδειά τους είναι ξεκάθαρη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό ζητούν από τις Udio και Suno να κατεβάσουν τις υπηρεσίες παραγωγής AI, να παραδεχτούν την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, να πληρώσουν όλα τα δικαστικά έξοδα και να καταβάλουν 150.000 δολάρια για κάθε έργο που παραβιάζεται.

Ο ποσοτικός προσδιορισμός του συνολικού αριθμού των τραγουδιών που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη και χρησιμοποίησαν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα για να παραχθούν μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος και, αν αποδειχθεί στο δικαστήριο, θα μπορούσε να κοστίσει στις Udio και Suno ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό. Πιθανότατα, βέβαια, η υπόθεση θα λυθεί συμβιβαστικά…

[via]



Πηγή